Kønspolitik. Toilet for alle køn.
Foto: Ap (arkiv)/AP

Kønspolitik. Toilet for alle køn.

FOMO

En ny queer-virkelighed: Hun, han, hen

Den unge feministgeneration vil hverken være kvinder eller mænd, hetero eller homo, men noget andet, unikt og non-normativt.

FOMO
FOR ABONNENTER

Det er altid en underlig oplevelse at være den onde. De fleste af os går rundt med en mavefornemmelse af at være på det rigtige hold og have ret. ’De onde’ er de andre. Det er nazisterne, sexisterne, racisterne og så videre.

Men i denne uge var det altså mig, der var den onde. Det kom bag på mig, og jeg er stadig ikke sikker på, hvordan jeg har det med min nye rolle som skurk. Men jeg er blevet beskyldt for at mobbe, være ekskluderende, nedladende, ondskabsfuld, transfobisk og det, der var værre.

Debatten kom efter en højtråbende feministdebat på Facebook. Twisten gik på, at jeg i en opfordring til at søge et feministisk legat havde tilladt mig at bruge formuleringen »kampen for ligestilling mellem mænd og kvinder« i stedet for »ligestilling mellem alle køn« eller »ligestilling mellem mænd, kvinder og non-binære«. Da jeg insisterede på, at det stadig er o.k. at sige ’mand’ og ’kvinde’, blev stemningen ubehagelig.

De fleste af Politikens læsere vil nok grave dybt i hukommelsens ordbog efter, hvad det her non-binær betyder. En non-binær kønsforståelse betyder, at en person ikke identificerer sig som enten kvinde eller mand, men som noget flydende eller hverken eller, både og. Genderqueer er et andet ord for det samme. Fortolkningerne af begreberne og kønnene udvikler sig hurtigere end de små figurer i Pokémon Go, der bliver stærkere og mere farverige hele tiden. Der er nu hele 68 forskellige kønskategorier at vælge imellem på Facebook med betegnelser som cis-mand, transkvinde, intersex, ikkekønnet og androgyn. Forkortelsen LGBT udvikler sig også og hedder nu LGBTQA.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce