0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det er et stykke historie, der forsvinder«: Københavnsk museum lukker efter et kvart århundrede

Københavns Fængslers Museum har alle år været drevet af frivillige, men nu lukker kulturinstansen, der gennem årene har lukket besøgende ind i en ellers lukket verden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Københavns Fængslers Museum lukker efter 25 år.

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Fængslers Museum har i 25 år lukket besøgende ind i en del af historien, som kun få har oplevet. Og heldigvis, fristes man til at sige.

For gennem årene har museet fortalt historien om livet bag tremmer, livet i det københavnske fængselsvæsen fra 1662 og frem til i dag.

Men nu er det slut. Museet skal lukke og er allerede nu ved at blive afviklet, fordi Kriminalforsorgen, der driver museet, skal bruge lokalerne til andet formål. Det skriver TV 2 Lorry.

»Vores primære opgave er jo at føre fængselsdrift, så derfor vil vi altid have driften i centrum. Men det er klart for os alle sammen, at det er et stykke historie, der forsvinder. Det er vi alle sammen ærgerlige over, men det kan ikke være anderledes desværre«, siger Lea Bryld, der er institutionschef for Københavns Fængsler.

Vemodigt farvel

Museet har huset omkring 800 historiske genstande fra seks københavnske fængsler, herunder ’undvigelsesremedier’, ulovlige genstande, effekter fra krigsårene 1940-45 og eksempler fra tiden, da fængslet producerede legetøj.

Kriminalforsorgen vil »i videst muligt omfang« forsøge at få andre museer til at overtage effekterne.

Men derfor er det stadig et vemodigt farvel til et stykke af historien for de otte frivillige, der har drevet museet gennem årene. De er alle tidligere fængselsfunktionærer og har været med til at skabe den efterhånden store samling.

Museet har årligt 3.000 besøgende, men nu, hvor nedlukningen er i gang, er det ikke længere muligt at booke en rundvisning eller komme ind fra gaden. Museets lokaler skal nu bruges til en nyoprettet transportafdeling for Kriminalforsorgen med 130 medarbejdere.