0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Nørregaard
Tegning: Claus Nørregaard

Troede du, at danskerne engang kun levede af brød, grød og sild? Du tager fejl. Nye lortefund fortæller en ganske anden historie

Gamle lokumstønder med afføring har vist sig at være en guldmine til viden om danskernes hverdagsliv fra middelalderen til renæssancen. Nationalmuseet har i samarbejde med en række lokalmuseer på Fyn og Sjælland afsluttet et større forskningsprojekt med afføring fra 12 tønder, og de fortæller om alt fra eksotiske luksusvarer til dagligdag med parasitter.

FOR ABONNENTER

Det var slet ikke meningen, at vi skulle finde dem. Dengang i middelalderen kaldte man lokummet for ’hemmeligheden’, og det lille skur med de stinkende latrintønder, der gemte sig mellem stalden og forhuset eller inde i baggårdens mørke, gik i glemmebogen, så snart de ikke var i brug længere.

Menneskets afføring har generelt ikke fået lov at spille nogen hovedrolle i danmarkshistorien, og de godt fyldte tønder har traditionelt fået lov at ligge i svovllugtende dvale under jordoverfladen og har ikke – hvis nogen er stødt på dem – været udsat for systematisk forskning.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Annonce

  • Bogfolk

    Henter…

    Mikkel Krause Frantzen: »Det gør mig vred, når en forfatter så åbenlyst spekulerer i sin egen lidelse«