Omstridt. David Cerny har udfordret politikerne flere gange tidligere. Blandt andet med det satiriske værk 'Entropa', som blev opstillet i Bruxelles. Det skulle symbolisere fordomme og klicheer om EU-landene. Arkivfoto: Virginia Mayo/AP

Omstridt. David Cerny har udfordret politikerne flere gange tidligere. Blandt andet med det satiriske værk 'Entropa', som blev opstillet i Bruxelles. Det skulle symbolisere fordomme og klicheer om EU-landene. Arkivfoto: Virginia Mayo/AP

Kunst

Provo fremstiller præsident som 18 meter høj penis

Den tjekkiske kunstner David Cerny er på ny efter de tjekkiske politikere. Og særligt præsident Vaclav Klaus.

Kunst

Omkring 30 halv-erigerede mandlige lem i forskellig tykkelse, alle udført i bronze og udstyret med indbyggede vandsprøjter.

Sådan beskriver den tjekkiske billedhugger David Cerny sit nyeste projekt, som han agter at realisere i løbet af omkring 20 måneder.

Skulpturerne skal symbolisere tjekkiske politikere, og i midten af gruppen skal der stå en 18 meter høj superpenis, alias landets præsident, Vaclav Klaus.

»Klaus er den værste« David Cerny glæder sig og tror, at alle vil forstå hans kommentar til Tjekkiets politiske scene. »Vaclav Klaus-penissen skal være størst, fordi han er den værste. Men den skal samtidig være lidt vakkelvorn, fordi den også skal udtrykke, at Klaus er en svækling«, siger David Cerny til Politiken. Cerny er også glad for, at skulpturen skal stå på et af de mest trafikerede steder i Prags centrum, foran et kommende multifunktionscenter, Copa, som allerede er under opførelse. »Alle lemmene vil kunne ses fra Narodni trida (Prags hovedboulevard – red.), og det er rigtigt godt, fordi en masse mennesker vil lægge mærke til dem og forstå, hvad jeg synes om vores politikere. Mange folk mener jo akkurat det samme«, siger Cerny.

Stod bag kæmpemosaikken 'Entropa'

Cerny er en af Tjekkiets kendteste, men samtidig mest omstridte kunstnere, og den kommende penisskulptur er langtfra hans første provokerende værk.

Også f.eks. den døde hest, som hænger med hovedet nedad, og på hvis mave tjekkernes skytshelgen, Sankt Vaclav, sidder, vakte i sid tid intense debatter og en del kritik.

Men også meget ros. Hesten hænger i paladset Lucerna midt i Prag.

Cerny har desuden erfaringer med stormfulde internationale reaktioner på sit arbejde.

I januar skabte hans kæmpemosaik ’Entropa’ debat.

SE

Den var udstillet i Bruxelles og symboliserede på satirisk vis fordomme og klicheer om EU-landene.

Vrede bulgarere
Modtagelsen var yderst blandet.

Mange folk morede sig over det, men enkelte lande protesterede – f.eks. Bulgarien var vred over at blive karakteriseret ved hjælp af tyrkiske lokummer.

Men mest opsigt vakte det faktum, at Cerny ikke talte sandt om ’Entropa’, som ifølge en aftale med den tjekkiske regering skulle fremstilles som et kollektivt værk af kunstnere fra hele EU.

I virkeligheden lavede Cerny det hele selv og opfandt fiktive navne på udenlandske kolleger.

Nu kan den 16 meter høje ’Entropa’ ses i Center for Samtidskunst (Centrum Soucasneho Umeni) i Prags bydel Holesovice.

Forventer skældud
Penisfontænen vil sandsynligvis også fremkalde blandede reaktioner - mange folk i Prag begyndte at diskutere og kritisere projektet, så snart medierne informerede om det.

»Selvfølgelig regner jeg med, at nogen vil brokke sig og rakke mig ned. Nogle politikere vil nok ikke juble over, at deres navn skal lyse på et display, som jeg indbygger i alle penisser. Men det tager jeg helt roligt», siger Cerny.

LÆS ARTIKEL


Cerny understreger samtidig, at han personligt har forhandlet med investoren bag det centret Copa, schweizeren Sebastian Pawlowski, og overbevist ham om, at penisserne vil pynte på lokaliteten.

Investorens talskvinde, Karin Cifkova, bekræfter over for dagbladet Dnes, at David Cerny er blevet pålagt opgaven.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce