Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
EDMOND TERAKOPIAN/AP
Foto: EDMOND TERAKOPIAN/AP

Tyveri? Rosetta-stenen blev den nøgle, der gjorde moderne arkæologer i stand til at knække koden og forstå hieroglyffer.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Toparkæolog: Hieroglyffernes gåde tilhører Egypten

Egypterne kræver Rosetta-stenen frigivet fra British Museum.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han er Egyptens svar på Indiana Jones.

Siden Zahi Hawass blev leder af det fornemt navngivne Supreme Council of Antiquities i 2002, er det lykkedes den ihærdige arkæolog at få hentet ikke færre end 5.000 forhistoriske kunstværker og genstande tilbage til moderlandet fra udstillinger og museer over hele verden.

I går var turen kommet til London og intet ringere end selveste Rosetta-stenen, der har været udstillet på British Museum siden 1802.

»Vi vil have den tilbage« Igennem de mere end 200 år har stenen kun i kortere perioder været væk fra museets permanente udstilling.

Men står det til Zahi Hawass kan briterne godt kysse den 760 kilo tunge sten farvel. Han vil have den tilbage til Egypten, og briterne er selv ude om det, siger han til radiostationen BBC.»Jeg bad om et kortvarigt lån, men fik et brev tilbage, hvor jeg blev bedt om at beskrive sikkerheden på vores museum. Jeg brød mig ikke om den tone, så nu vil vi slet ikke låne den. Vi vil have den tilbage«, siger han.

Nøglen til hieroglyffer
Briterne fik fat i stenen i 1801, da de overtog den fra franske tropper, der havde fundet den to år tidligere. På trods af egyptiske protester blev stenen hjemført til London og udstillet på British Museum.

LÆS

Den sorte basaltsten har en særlig plads i historien, fordi den er graveret med en lovtekst på græsk, koptisk og med hieroglyffer. Det blev den nøgle, der gjorde moderne arkæologer i stand til at knække koden og forstå hieroglyffer.

»Det er en vigtig del af vores egyptiske identitet«, siger Zahi Hawass.

Men på British Museum er talskvinde Hannah Boulton ikke imponeret over det argument.

»Rosetta-stenen er ikke kun egyptisk arv. Den fortæller en vigtig del af hele menneskehedens historie, og derfor har den det bedst som en del af vores store samling, der hvert år besøges af seks millioner mennesker«, siger Hannah Boulton.

Skændes jævnligt

Hun siger, at Zahi Hawass indtil videre ikke formelt over for museet har krævet stenen udleveret, men har truet med det i pressen.

Hawass har nu bebudet, at han i den nærmeste fremtid vil kalde sammen til en konference for lande, der har fået kunstskatte stjålet, og har allerede sagt, at både Italien og Grækenland vil blive inviteret med.

LÆS

Grækenland skændes jævnlig med Storbritannien om at få udleveret en frise fra Parthenontemplet, der blev hjembragt til British Museum.

Heller ikke Tyskland skal vide sig i sikkerhed for dr. Hawass.

Han har meddelt, at hans næste mål er at få en buste af den egyptiske dronning Nefertiti tilbage fra Neue Museum i Berlin. Busten blev, ifølge arkæologen, stjålet fra Egypten i 1913.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden