Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NASSER NASSER (arklivfoto)/AP
Foto: NASSER NASSER (arklivfoto)/AP

Hærværk. I kølvandet på revolutionen i Egypten den sidste tid, har der, på egyptiske museer, foregået omfattende hærværk på uvurdelige skatte og artefakter fra det gamle Egypten.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oprør koster Egypten historiske skatte

Udenlandske museer tøver med at returnere skatte fra Egyptens fortid.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver svært for Egypten at få udenlandske museer til at returnere skatte fra landets fortid, efter at adskillige genstande er blevet ødelagt eller stjålet under oprøret i de forløbne uger, vurderer egyptolog Kim Ryborg, der er leder af Center for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

Lederen af det arkæologiske arbejde i Egypten, Zahi Hawass, har lagt pres på udenlandske museer for at tilbagelevere landets historiske klenodier.

LÆS OGSÅ

Men dels er hans egen fremtidige rolle usikker, da han for nylig blev udpeget til minister af den nu tidligere præsident Hosni Mubarak. Dels vil museerne tøve med at tilbagelevere skattene, når egypterne ikke kan sikre dem.

Sikkerheden kan ikke garanteres
Louvre i Paris, Metropolitan i New York, Museum of Fine Arts i Boston, British Museum og Neues Museum i Berlin ligger alle inde med noget, egypterne vil have tilbage. I Berlin står således det berømte hoved af dronning Nefertiti, som Zahi Hawass så sent som i januar officielt forlangte udleveret.

»Et af hans argumenter er, at egypterne kan tage sig lige så godt af tingene, som andre kan. Men nu er nogen brudt ind i det allerbedst bevogtede sted i Egypten og har ødelagt ting, der stammer fra Nefertitis periode. Hvis hun havde stået på museet i Kairo, ville hun måske være ødelagt nu, hvilket tyskerne selvfølgelig vil fremføre«, siger Kim Ryborg.

I november indvilgede Metropolitan i New York i at tilbagelevere 19 genstande, som kan stamme fra Tutankhamons grav. Men først til sommer.»Heldigvis. For ellers havde de været udstillet ved de ting, der er blevet smadret«, fortæller Kim Ryborg og tilføjer, at han godt kan forstå, at lande ønsker unikke historiske genstande tilbage, men i Egyptens tilfælde er tale om tusinder af genstande, siger han.

»Egypterne har så mange andre ting, og så længe de ikke har ressourcer til at tage sig af det, synes jeg, at det er fint, at de står, hvor de står«, tilføjer Kim Ryborg, der mener at have sporet en vis tøven i den egyptiske åbenhjertighed undervejs.

»Forløbet har været lidt spøjst dokumenteret. Det var først, da tv-stationen Al-Jazeera bragte billeder af ødelæggelserne, at Zahi Hawass erkendte, at der havde været indbrud og var tale om to beskadigede mumier«, siger han.

Omfattende hærværk

Da der kom billeder af beskadigede statuetter af Tutankhamon, indrømmede han, at der også var to statuetter, men nævnte ikke, at det var af Tutankhamon, selv om fagfolk straks kunne se det, forklarer Kim Ryborg.

Og ifølge Zahi Hawass har der kun været ganske få forsøg på at stjæle historiske genstande andre steder i Egypten. Men egyptologer får løbende meldinger fra kolleger om, at unge mænd flere steder tager ud med skovle, hakker og skydevåben, jager politiet væk og graver.

LÆS OGSÅ »Rundt om ligger mumier, som tyvene har revet amuletter ud af«, siger Kim Ryborg. Ifølge det egyptiske museum mangler 18 af museets genstande, mens andre 70 blev beskadiget, da tyve 28. januar firede sig ned gennem glastaget nær Tahrirpladsen. De smadrede 19 montrer og smed med historiske genstande i, hvad museet betegner som en jagt på guld. Men som Kim Ryborg siger: »De har ikke fattet, hvor få gram guld der er på de forgyldte statuetter«. Blandt de savnede genstande er en forgyldt statue i træ af Tutankhamon, der bærer på en gudinde, og stykker af en, hvor han står med en harpun i en båd. Det egyptiske museum er fortsat lukket og bevogtet af soldater. Politiet håber, at en række anholdelser kan føre til, at nogle af de stjålne genstande bliver fundet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden