Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lederen af det egyptiske råd for kunstgenstande, Zahi Hawass, siger selv, at han siden 2002 har hentet mere end et par tusind kunstgenstande hjem til  Egypten i overensstemmelse med internationale love og traktater. Her ses Hawass i 2006 i nogle udgravninger  syd for Cairo.  Arkivfoto: Ben Curtis/AP

Lederen af det egyptiske råd for kunstgenstande, Zahi Hawass, siger selv, at han siden 2002 har hentet mere end et par tusind kunstgenstande hjem til Egypten i overensstemmelse med internationale love og traktater. Her ses Hawass i 2006 i nogle udgravninger syd for Cairo. Arkivfoto: Ben Curtis/AP

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egypten vil have skatte retur

Egypten har sat Frankrig kniven for struben og afbrudt det arkæologiske samarbejde med Louvre for at få kunstskatte tilbage.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egypten skruer for alvor bissen på i landets kampagne for at få stjålne og forsvundne kunstgenstande tilbage til landet, og det hidtil mest prominente offer for den nye politik er Louvre i Paris, der ejer en af verdens største samlinger af egyptisk og antik kunst.

LÆS ARTIKEL Især amerikanske museer råder over mange stjålne kunstgenstande og kunstværker, men egypterne har også fat i British Museum og et museum i Berlin, og kampagnen giver resultater. Landets chef for rådet for kunstgenstande, Zahi Hawass, har siden 2002 ifølge egne oplysninger skaffet over 2.000 kunstgenstande tilbage i overensstemmelse med internationale love og traktater. Frankrig har kniven for struben Nu er skytset rettet mod Frankrig, og den franske kulturminister Frédéric Mitterrand indkaldte fredag et videnskabeligt udvalg, som hurtigt skal tage stilling til de egyptiske krav. Ministeren er rede til ’så hurtigt som muligt’ at efterkomme Egyptens ønske om tilbagelevering af flere fresker, hvis vurderingen fra det videnskabelige udvalg er positiv, meddelte han torsdag. Reelt er der tale om en formssag, og Frankrig er allerede ved at klappe hælene sammen. For Egypten har sat Frankrig kniven for struben ved at afbryde det arkæologiske samarbejde med Louvre, indtil freskerne er hjemme i Egypten, og Frankrig ønsker af hensyn til landets Mellemøst-politik at have et godt forhold til Egypten. Og forholdet er skrammet af en anden årsag.

Diplomatisk slagsmål
Egypterne er rasende over, at landets kandidat til posten som chef for FN’s kulturorganisation, Unesco, efter et langvarigt diplomatisk slagsmål blev vraget til fordel for den tidligere bulgarske udenrigsminister, Irina Bokova.

I lang tid støttede Frankrig den egyptiske kandidat, den mangeårige kulturminister Faruk Hosni.

Men en række medlemslande afviste Faruk Hosnis kandidatur med henvisning til hans angivelige antisemitiske holdninger og den rolle, han har spillet i censur og undertrykkelse af al kultur, som ikke har de egyptiske myndigheders blå stempel.

LÆS ARTIKEL

Trods denne fortid støttede Frankrig længe Faruk Hosni.

Det var ud over håbet om diplomatisk indflydelse i Mellemøsten også betaling for den egyptiske præsident Hosni Mubaraks opbakning til præsident Nicolas Sarkozys organisation af Middelhavslande.

Angreb på fransk minister
Men den franske støtte til en kandidat, hvis respekt for menneskerettigheder kan ligge på et meget lille sted, skabte også voldsomt røre hjemme i Frankrig.

Menneskeretsorganisationer angreb bl.a. udenrigsminister Bernard Kouchner, der som grundlægger af organisationen ’Læger uden Grænser’ har et image som forsvarer af menneskerettigheder.

De anklagede ham for at sælge ud af franske principper, og udenrigsministeren er i forvejen en presset mand efter afsløringer af, at han i perioder har arbejdet for flere afrikanske diktatorer og skrevet en rapport, der beskriver olieselskabet Totals aktiviteter i diktaturstaten Myanmar i et positivt lys.

Dette pres sammenholdt med, at et flertal af EU-lande var modstandere af den egyptiske kandidat, fik ifølge flere diplomaters udtalelser til franske medier den franske regering til at trække tæppet væk under den egyptiske kandidat i den afgørende afstemning i Unesco.

Tvivl om lovligheden

»Denne sag er ikke med til at lette forholdet til Egypten«, indrømmer en funktionær i Louvre. Men det afgørende er egypternes vilje til hurtigt at få deres kunstskatte tilbage. I den aktuelle sag drejer det sig om malede fresker fra en 3.200 gammel grav i Luxor, som Louvre købte ’i god tro’ i 2000 og 2003. »Først efter at arkæologer i november 2008 havde genopdaget graven, hvor freskerne kommer fra, opstod der alvorlig tvivl om lovligheden af deres eksport fra Egypten«, hedder det i en udtalelse fra det franske kulturministerium. Egypterne er tilsyneladende ikke sikre på, at Louvre handlede i god tro. De har aflyst et foredrag, som den daværende chef for Louvres egyptiske afdeling skulle holde i Egypten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden