Yosemite. Foto fra 1938 med titlen  'Clearing Winter Storm, Yosemite National Park'. Nationalparken ligger i det østlige Californien og var et af Ansel Adams' foretrukne jagtområder med kameraet. Fotoet indbragte 4,2 mio. kr. på en auktion på Sotheby's for en måned siden.
Foto: ANSEL ADAMS/AP

Yosemite. Foto fra 1938 med titlen 'Clearing Winter Storm, Yosemite National Park'. Nationalparken ligger i det østlige Californien og var et af Ansel Adams' foretrukne jagtområder med kameraet. Fotoet indbragte 4,2 mio. kr. på en auktion på Sotheby's for en måned siden.

Kunst

Tingfinder kan blive milliardær på loppefund

Loppegænger faldt over 65 fotos af det amerikanske fotografis far, Ansel Adams.

Kunst

Maleren Rick Norsigian fra Californien elsker antikviteter og er en ivrig loppemarkeds-entusiast i sin fritid.

Og nu har et af hans fund udløst den helt store jackpot.

For ti år siden købte Norsigian to små kasser på et loppemarked i det sydlige Californien. Norsigian forhandlede prisen for kasserne ned fra 400 kr. til 250 kr.

Billederne formodedes gået tabt Den pris var under alle omstændigheder i underkanten.

For kasserne viste sig at gemme 65 glasnegativer, som den amerikanske naturfotograf Ansel Adams (1902-1984) skabte i begyndelsen af sin fantastiske karriere.

Adams regnes for at være en af det amerikanske fotografis fædre, og eksperterne har troet, at billederne forsvandt under en brand i Adams' mørkekammer i 1937, hvor mindst 5.000 negativer gik op i røg.

Tårnhøj vurdering

En ekspertvurdering går på, at Norsigians 65 negativer er 200 millioner dollar værd - godt 1,1 milliarder kroner.

Hvilket må siges at være et godt retur-udbytte på de 250 kroner, tingfinder Norsigian betalte på loppemarkedet i 2000.

LÆS MEREOm Ansel Adams på denstoredanske.dk (eksternt link)

Grundigt undersøgt
Historien er næsten for god til at være sand - og derfor har de 65 glasnegativer også været underkastet alle tænkelige ægtheds-undersøgelser af en række eksperter.

Konklusionen er så klar, som den kan blive:

»Jeg har sendt folk i fængsel på livstid på baggrund af meget færre beviser, end jeg har set i den her sag«, siger bevisekspert Manny Medrano til CNN.

»Min mening er, at disse fotografier er skabt af Ansel Adams«, siger Medrano.

Samme konklusion er kunsteksperten Robert Moeller nået frem til efter et halvt års grundige undersøgelser af negativerne.

Hans konklusion lyder, at »de pågældende billeder med meget stor sandsynlighed er produceret af Ansel Adams«.

Ny viden om Adams
Fotografierne menes at være taget mellem 1919 - hvor Adams blot var 17 - og de tidligere 1930'ere.

Ansel Adams blev først for alvor en anerkendt fotograf i 1940'erne, og manden bag udstillingen af billederne mener, at de er med til at lukke huller i kendskabet til Ansel Adams' værk.

»(Disse fotografier) kan vise verden, hvordan Adams' blik på motiverne udviklede sig, og de viser udviklingen i hans talent og hans greb om teknikken«, siger David W. Streets, den kunsthandler i Beverly Hills i Californien, der huser udstillingen af glasnegativerne, og som også er manden bag den tårnhøje vurdering af billederne.

Pakket ind i avispapir
Glasnegativerne måler 16,5 x 22,5 cm og er hovedsageligt optaget i Yosemiteområdet og omkring San Francisco.

I de to kasser, som Rick Norsigian købte, var hvert negativ pakket ind i avispapir og lagt i kuverter. På kuverterne er der skrevet notater, som ifølge skrifteksperter er griflet ned af Adams' hustru Virginia.

Nogle af negativerne har brandskader, hvilket altså antyder, at de har befundet sig i den samling, der formodedes at være gået helt tabt i 1937.

Købt på ophørsudsalg
Men hvordan glasnegativerne er havnet på et loppemarked i det sydlige Californien godt 60 år senere, er stadig et mysterium.

Rick Norsigian har selv berettet, at sælgeren på loppemarkedet fortalte, at de to kasser var blevet opkøbt i forbindelse med et ophørsudsalg i et varehus i Los Angeles i 1940'erne.

Og Norsigian er i dag, efter i årevis at have arbejdet på at bevise glasnegativernes ægthed, klar til at lade dem skifte ejermand. Til den rette pris.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce