LegoDuploBøsseKnald. En hyldest til World Out Games. Men ikke lige populær hos alle i Roskilde Kommunes bygninger.
Foto: Roskilde Kommunes kunstforening.

LegoDuploBøsseKnald. En hyldest til World Out Games. Men ikke lige populær hos alle i Roskilde Kommunes bygninger.

Kunst

Bøssesex i legokunst forarger på rådhuset

Roskilde Kommunes kunstforening har fået klager fra medarbejderne over en kunstudstilling på Roskilde Rådhus.

Kunst

Kunstneren Svend Ahnstrøms nyeste serie malerier hedder 'Toys'.

Ideen med serien er ifølge kunstneren selv at blande nogle »bad guys« ind i børneuniverset, men nu har et par malerier fra serien vakt harme på Roskilde Rådhus.

Her har Kunstforeningen nemlig bestemt sig for at udstille nogle af Ahnstrøms værker, og det har tilsyneladende sat visse sind i kog blandt medarbejderne ved Socialforvaltningen på rådhuset.

Vi kan ikke lave censur, når vi først har inviteret kunstneren indenfor

Det skriver lokalavisen.dk.

Hitler og Saddam Billederne forestiller blandt andet Hitler, Saddam Hussein og to mandlige legoklodsfigurer, der har sex.

SKRIV

Udstillingen blev hængt op 5. august, og siden da har kunstforeningen modtaget tre klager fra forskellige personalegrupper på rådhuset.

»Vi har fået to klager fra blandt andet en leder i Familie- og Børne-afdelingen og en fra Borgerservice. De ville have, at vi skulle tage billederne ned og hænge dem et andet sted. Men vi kan ikke lave censur, når vi først har inviteret kunstneren indenfor«, siger formand for Roskilde Kommunes kunstforening, Annette Hvidberg, til lokalavisen.dk.

Hyldest til World Out Games
Roskildes kommunaldirektør, Henrik Kolind, er helt enig med bestyrelsen i kunstforeningen.

Kunst skal også kunne vække debat

»Vi har ytringsfrihed i Danmark, og det er kunstforeningen, der suverænt bestemmer, hvem de vil udstille. De har spurgt om min accept af den aktuelle udstilling og fået den. Kunst skal også kunne vække debat«, siger Henrik Kolind til den lokale avis.

Billedet af de to legoklodsfigurer, der har sex, er ifølge kunstneren selv inspireret af Toys-serien, men Ahnstrøm kalder slet og ret denne serie for GAYS.

Billederne er ment som en hyldest til World Out Games, forklarer han på sin hjemmeside.

Burde trække på smilebåndet i stedet

Det kan lyde tilforladeligt nok, og der har da heller ikke været hverken borgere eller politikere, der har klaget over den aktuelle udsmykning af rådhusets vægge.

Men tre personer fra rådhuset har altså følt sig trådt på, og det er nok til at undre kunstforeningens formand.

»Det har overrasket os, at der på en arbejdsplads, som normalt udviser rummelighed og forståelse, har været denne modstand mod udstillingen. Medarbejderne har været forargede på borgernes vegne, men jeg synes, at folk bare burde trække på smilebåndet af billederne. Et rådhus skal have plads til sådan noget«, siger Annette Hvidberg.

Små glade plasticmænd løber med det hele
Hun understreger, at kunstneren ikke er valgt bevidst for at provokere, men at hun værdsætter den debat, malerierne har skabt.

»Det er jo bare en sidegevinst i min optik, men vi har valgt Svend, fordi vi syntes, at især hans serie 'Faces' er enormt fascinerende. Den ville vi gerne dele med vores kolleger, og så er det jo bare pudsigt, at det er de små glade plasticmænd, der får den største opmærksomhed«, siger Annette Hvidberg til politiken.dk.

Jeg synes, at folk bare burde trække på smilebåndet af billederne

Den aktuelle udstilling med 62 malerier kan ses på rådhuset frem til 30. august.

Kunstforeningen har herefter forpligtet sig til at købe et værk af kunstneren, som vil blive udloddet blandt medlemmerne.

Det var i dag ikke muligt at få en kommentar fra Svend Ahnstrøm.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce