Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Surrend. Jan Egesborg fra Surrend kan ikke forstå, at plakatmuseet i Århus nu beskylder konceptduoen for aftalebrud.
Foto: MARIA FONFARA (arkiv)

Surrend. Jan Egesborg fra Surrend kan ikke forstå, at plakatmuseet i Århus nu beskylder konceptduoen for aftalebrud.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Provo-plakatkunstnere får hjælp af advokat

Billedkunstnernes Forbund er gået ind i sagen om kunstnergruppen Surrend.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For et døgn siden skulle over 100 satireplakater af kunstnergruppen Surrend have hængt til offentlig skue i Dansk Plakatmuseum, der ligger i Den Gamle By, Århus.

Men en tegning af det danske kongehus i seksuel akrobatik var den vind, der væltede korthuset og fik udstillingen aflyst, før den begyndte.

LÆS ARTIKEL

»En begrænsning af ytringsfriheden, som vi ikke har set magen til tidligere«, siger Klaus Pedersen, sekretariatsleder i Billedkunstnernes Forbund, der nu yder økonomisk støtte til Surrends juridiske kamp mod Den Gamle By.

»Vi påtager os ikke sagen, men støtter kun med økonomiske bidrag til advokatomkostninger, så kunstnerne har råd til at føre sagen. Ellers dør sagen, for kunstnerne har ikke selv råd«, siger han.

Censur
Sagen startede, da kunstnergruppen Surrend, der er kendt for sine satiriske fremstillinger af alt fra den hellige sten i Mekka til Vladimir Putin, lavede plakaten med de kongelige aktører. Og den var i overkanten for Dansk Plakatmuseum.



Så Surrend gik med til, at plakaten ikke kom med i udstillingen. Men så sendte Den Gamle By, der har dronning Margrethe som protektor, en pressemeddelelse ud, hvori de truede med at aflyse udstillingen, hvis Surrend valgte at vise plakaten andre steder, mens udstillingen stod på.

Det opfattede Surrend som censur og magtarrogance og offentliggjorde i trods plakaten. Den Gamle Bys direktør, Thomas Bloch Ravn, afviste censursnakken, men tog ansvaret for den ballade, der var under opsejling, fordi han ikke kunne acceptere, at Surrend brød aftalerne.

Mundtlig aftale
Og netop beskyldningen om aftalebrud har fået Surrend til at sætte en advokat på sagen, siger en af kunstnerne, Jan Egesborg. Han fastholder, at der kun har været en mundtlig aftale om en udstilling og ikke om de konkrete præmisser:

»Den Gamle By har skråsikkert sagt, at der var en aftale. Men så må de jo også kunne fremsende dokumentation. For de har brudt en aftale om en udstilling, og det skal de have nogle vægtige juridiske grunde til at gøre«, siger han.

Selv om Plakatmuseets direktør, Peder Stougaard, tidligere har udtalt, at der ikke har eksisteret en aftale om, hvad der skulle indgå i udstillingen, står Thomas Bloch Ravn fast:

En begrænsning af ytringsfriheden, som vi ikke har set magen til tidligere



»Vi føler, at Surrend har brudt aftalerne og er gået groft bag om ryggen på os, og så vil vi ikke arbejde sammen med dem. De pudser en advokat på sagen, og så beder vi vores advokat se på tingene«.

Planlægger ny udstilling

Direktøren vil ikke fortælle, hvilken dokumentation han har, men henviser til, at Surrend må gå igennem deres advokat for at få den. Men Jan Egesborg siger, at Surrends advokat har »bombarderet« Den Gamle By med spørgsmål omkring aftalen, men endnu er der ikke kommet svar. Surrend arbejder nu på en udstilling i København, hvori plakaten indgår, under navnet ’Den Gamle By’, men allerede 26. oktober kan man tage turen sydpå til den tyske by Kassel og se plakaten.

For det tyske satiregalleri Caricatura besluttede tirsdag, at man ville hænge plakaten op.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden