Solsikker. Ai Weiwei udstiller i turbinehallen på Tate Modern i London 100 millioner håndlavede porcelænssolsikkefrø.
Foto: LENNART PREISS (arkivfoto)/AP

Solsikker. Ai Weiwei udstiller i turbinehallen på Tate Modern i London 100 millioner håndlavede porcelænssolsikkefrø.

Kunst

Kina river havfruekunstners værksted ned

Verdensberømte Ai Weiweis atelier i Shanghai er blevet jævnet med jorden.

Kunst

De havde beordret ham til at rive det ned, atelieret.

Men det nåede den berømte kunstner Ai Weiwei aldrig, før de kinesiske myndigheder sendte et sjak nedrivningsarbejdere til værkstedet i Shanghai.

»De ville rive atelieret ned fra den ene dag til den anden«, siger Ai Weiwei till CNN.

Ai, der var i hovedstaden Beijing, da nedrivningen fandt sted, fløj straks til Shanghai blot at finde atelieret i ruiner.

Havde tilladelse

Egenlig havde kunstneren fået lov til at bygge sit værksted, siger han, men eftersom den 53-årige kunstner er blevet mere og mere højlydt i sin kritik af Kinas ledere, har myndighederne sat tommeskruerne på ham.

Kunstneren mener i hvert fald selv, at myndighederne er efter ham på grund af hans politiske engagement.

»Vi har spurgt dem (myndighederne, red.) om, hvorfor de har revet værkstedet ned tidligere, end vi havde aftalt, og de svarede bare, at det var blevet revet ned under alle omstændigheder«, siger kunstneren.

Han kalder nedrivningen af det over fem millioner kroner dyre atelier for »latterlig« og hævder desuden, at myndighederne var gået med til, at bygningen kunne omdannes til et landbrugsmuseum.

Udstilling på Louisiana
I Danmark er Ai Weiwei nok mest kendt for den installation, som erstattede Den Lille Havfrue, da hun var udsendt til verdensudstillingen i Shanghai sidste år.

LÆS MERE

Kunstværket var et direkte billedlink til havfruens ophold i Kina transmitteret til en skærm på Langelinje.

Lige nu udstiller han i dem stor turbinehal på Tate Modern i London, og i løbet af efteråret kan Louisiana i Humlebæk også blænde op for en udstilling med nye værker af den verdenskendte kunstner.

LÆS MERE

Indtil da behøver man ikke at tage til hverken Kina eller London for at opleve Ai Weiwei. Galleri Faurschou i København udstiller ham frem til slutningen af marts måned.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce