Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kodesprog. Et brev fra Robert E. Hecht til Glyptotekets daværende direktør Mogens Gjødesen dateret 1970. Her taler Hecht i kodesprog og bruger ordet 'børnene' om det arkæologiske fund, han planlægger at sende til København. Det arkæologiske fund er Fyrstegraven.
Foto: Politiken har fået affotograferingerne via en kilde i Italien.

Kodesprog. Et brev fra Robert E. Hecht til Glyptotekets daværende direktør Mogens Gjødesen dateret 1970. Her taler Hecht i kodesprog og bruger ordet 'børnene' om det arkæologiske fund, han planlægger at sende til København. Det arkæologiske fund er Fyrstegraven.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glyptoteket vil returnere fyrstegrav til Italien

Men forhandlingerne om en aftale er gået i hårdknude - igen.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny Carlsberg Glyptotek forholder sig tavst.

Det italienske Kulturministerium forholder sig tavst. For en ting har de to stridende parter kunnet blive enige om: ikke at tale med pressen om den historiske udvekslingsaftale, som de i fællesskab forsøger at formulere.

Men ifølge det danske kulturministeriums dokumenter om sagen, som Politiken har fået aktindsigt i, vil aftalen imidlertid betyde, at Glyptoteket allerede i 2013 giver slip på juvelen i den etruskiske samling, Fyrstegraven.

LÆS OGSÅ

Det 2.500 år gamle gravfund, der tæller en stridsvogn, en paradevogn og ca. 150 mindre genstande, skal, hvis aftalen bliver en realitet, sendes til Rom, mens det danske museum til gengæld får ret til at låne lignende etruskiske gravfund i perioder på fire år ad gangen.

Dermed vil punktum potentielt set være sat i det danske kapitel af den højspændte internationale konflikt mellem Italien og museer i USA og Europa.

Hælerduoen
Men i løbet af de dansk-italienske forhandlinger, som begyndte i 2008, er der opstået uenighed om et særlig punkt i den otte sider lange aftale. Og nu er der også opstået tavshed mellem det italienske kulturministerium og det danske museum.

Sagen tog fart i 1994. Her anholdt politiet i Schweiz kunsthandler Giacomo Medici, der på sit lager i Genève opbevarede 4.000 illegalt opgravede antikke genstande. Han blev idømt 10 års fængsel ved retten i Rom. Også hans amerikanske kunsthandlerkollega Robert E. Hecht blev anholdt. Hans sag verserer stadig.

I løbet af efterforskningen er det kommet frem, at kunsthandlerne afsatte de illegale genstande til flere store, velestimerede museer, blandt andet The Paul J. Getty Museum i Los Angeles og Metropolitan Museum of Art i New York. De blev stillet over for udleveringskrav allerede i 2005 og har siden sendt et stort antal oldsager tilbage til Italien.

Men også Danmark har haft besøg af især Robert E. Hecht.

LÆS MERE

Det viser sig, at Glyptoteket i 1970’erne købte Fyrstegraven af amerikaneren, og at museet også har handlet med Giacomo Medici.

Da museet skiftede ledelse i 1978, afbrød man imidlertid samarbejdet med både Medici og Hecht. De sidste genstande, som museet købte, var et antal terrakotta-genstande (nogle satyrer og et tempeltag). De blev købt i 1978.

Bittert brev
Det er blandt andet disse genstande, som partnerne i forhandlingsforløbet er blevet uenige om, viser dokumenterne fra det danske kulturministerium.

Mens Glyptotekets ledelse ønsker en formulering i aftalen, der betyder, at de italienske myndigheder giver afkald på retten til at stille fremtidige krav om udlevering af andre genstande end Fyrstegraven, ønsker det italienske kulturministerium denne formulering strøget af aftalen.

I korrespondancen mellem chef for det italienske kulturministeriums juridiske kontor, Mario Torsello, og den danske museumsledelse går bølgerne højt. Da Glyptoteket kræver formuleringen indsat i aftalen, svarer Mario Torsello, der fungerer som chefforhandler:

»Det er med en vis grad af bitterhed, at jeg læser Deres svar«. Og han udtrykker samtidig sin »dybe skuffelse« over det danske museum. Alligevel skriver han, at aftalen ifølge ham indebærer, at Italien »giver afkald på sin ret til alle andre genstande, der har været diskuteret«, men han understreger, at italiensk lov først og fremmest må respekteres.

Den danske formulering overstreges
I samme brev truer Mario Torsello med at aflyse et forestående forhandlingsmøde i København.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mødet bliver dog realiseret, kan man udlede af andre dokumenter. Den italienske delegation er i København 5. oktober 2009, og herefter sender Glyptoteket deres aftaleudkast til det italienske kulturministerium, hvor formuleringen, som danskerne ønsker indsat, nu er at finde på side 3.

Men formuleringen får ikke lov at blive stående. I marts 2010 sender det italienske kulturministerium aftaleudkastet tilbage. Nu er den danske formulering streget over.

Overstregningen går direktør på Glyptoteket Flemming Friborg i rette med i et brev af 10. maj 2010. Til det italienske kulturministerium skriver han:

»Aftalens formål er jo at sikre, at parterne herefter kan agere i fællesskab på trods af – men i gensidig respekt for – de meningsforskelle, der måtte eksistere. Derfor er det naturligvis essentielt for Ny Carlsberg Glyptotek, at parterne med denne aftale giver afkald på offensive skridt mod hinanden fremover. Var dette ikke tilfældet, giver aftalen jo ingen mening«.

Total stilhed

Siden har alt været stilhed. Der har ingen kommunikation været mellem de to parter. På Glyptoteket ønsker Flemming Friborg ikke at udtale sig med henvisning til, at han stadig anser forhandlingssituationen for åben.

I det italienske kulturministerium er chefforhandler Mario Torsello netop gået på pension. Politiken har derfor kontaktet den italienske rigsantikvar Luigi Malnati i kulturministeriet, der nu sidder med sagen.

Han har ikke svaret på Politikens skriftlige henvendelse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden