Guldalderhelt. »Vi synes, at Eckersberg skal repræsenteres på de bedste udenlandske museer«, siger seniorforsker Kasper Monrad. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Guldalderhelt. »Vi synes, at Eckersberg skal repræsenteres på de bedste udenlandske museer«, siger seniorforsker Kasper Monrad. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Kunst

Dansk guldaldermaler er populær i New York

Metropolitan Museum of Art gjorde spektakulære indkøb på Bruun Rasmussens jubilæums-auktion mandag aften.

Kunst

I kraft af telefonbud fra to europæiske lande og fra Fifth Avenue i New York voksede buddene under den store jubilæumsauktion hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København, da lot 12 kom under hammeren.

3,4 millioner kroner var buddene nået op til, idet auktionarius Jesper Bruun Rasmussen lod hammerhovedet af elfenben falde.

Kunst for 20 millioner kroner Dermed måtte to europæiske kunsthandlere se sig slagne, mens The Metropolitan Museum for Art på Manhattan kunne kalde sig ejer af et af dansk kunsthistories helt uomgængelige motiver: C.W. Eckersbergs prospekt fra Rom.

Da næste lot kom under hammeren – Eckersbergs tegning af samme motiv – slog det amerikanske museum til igen og fik hammerslag på 240.000 kroner.

»Udsigten til Via Sacra, som vi nu har erhvervet, bliver vores første tegning af Eckersberg fra Rom. At det er en tegning til et maleri, som nu også bliver del af museets samling, gør den selvfølgelig til noget helt særligt«, lød det i går fra Stijn Alsteens, museumsinspektør på The Metropolitan Museum of Arts afdeling for tegninger.Da auktionen var slut, havde museet i New York foruden de to Eckersberg-værker anskaffet sig en akvarel af Martinus Rørbye og et papirklip af H.C. Andersen. I alt solgte Bruun Rasmussen kunst for 20 millioner kroner, og meget gik ifølge auktionshuset til udenlandske købere.

Ligeså gik danske malerier på de store auktioner i London sidste uge, blandt andet tre malerier af Vilhelm Hammershøi, til udlandet.

Maleriet gør mere gavn på Metropolitans vægge, og det kan kun styrke interessen for dansk kunst i udlandet.

Her var ingen danske museer til stede. Men Statens Museum for Kunst fik imidlertid mandag hammerslag på Anna Anchers ’Fru Brøndum i den blå stue’ for 500.000 kroner, som formelt set bliver skænket af Ny Carlsbergfondet.

En god nyhed

På Statens Museum for Kunst har overinspektør og seniorforsker Kasper Monrad været med til at skabe international interesse for C.W. Eckersberg i forbindelse med udstillingen på The National Gallery i Washington i 2003.

Han fortæller, at det var ham, som gjorde The Metropolitan Museum of Art opmærksom på, at Eckersberg-maleriet ville blive budt til salg i København. Han mener, at det amerikanske museum har gjort et spektakulært køb. »Jeg vidste, at Metropolitan håbede på at få en god Eckersberg. I mine øjne er det et af de sidste virkelig gode romerske bybilleder af Eckersberg i privateje«, siger Kasper Monrad.

LÆS OGSÅ På det danske nationalgalleri har man årligt i alt 4 millioner kroner at købe kunst for, og hen mod slutningen af året, hvor de store efterårsauktioner foregår, er indkøbskontoen tømt. Trods Eckersberg-maleriets oplagte kvaliteter understreger Kasper Monrad, at det er en god nyhed, at maleriet nu rejser over Atlanten. »Vi ejer allerede ti af Eckersbergs motiver fra Rom, og det vil vi blive ved med, uanset om han også er i udlandet. Maleriet gør mere gavn på Metropolitans vægge, og det kan kun styrke interessen for dansk kunst i udlandet«, siger han. På The Metropolitan Museum of Art i New York oplyser museumsinspektør Stijn Alsteens, at man ligeledes er ved at erhverve en tegning af Eckersberg fra Paris. Det er ligefrem museets intention af opbygge en større samling af tegninger af danske guldalderkunstnere.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce