Festligt. Hele 45 genkendelige personer er med på Laurits Tuxens 'Man rejser sig fra bordet' fra 1906.

Festligt. Hele 45 genkendelige personer er med på Laurits Tuxens 'Man rejser sig fra bordet' fra 1906.

Kunst

Skagensmaler-billede blev smuglet til USA

En del af dansk kulturarv blev i 1990'erne solg til USA, uden at nogen opdagede det.

Kunst

Det er op til statens jurister, hvad der er næste skridt i sagen om et maleri af Laurits Tuxen, der ad ukendte veje er havnet i New York.

Det besluttede Kulturværdiudvalget på et møde i går, hvor det ulovligt udførte maleri ’Man rejser sig fra bordet’ var til debat.

»Sagen må nu vurderes af Kammeradvokaten ud fra alle de kriterier eller synsvinkler, den overhovedet indeholder«, siger formanden for Kulturværdiudvalget, Erland Kolding Nielsen.

Ser I på det som en smuglersag?

»Det her er helt klart en illegal udførsel, ja, så det kan godt kaldes en smuglersag«.

Målløs udvalgsformand
Tilbage i 1991 blev maleriet vurderet til at have så høj værdi for Danmark, at det ikke kunne forlade landet uden godkendelse fra Kulturværdiudvalget. Udvalget forvalter den lov, der skal sikre, at vigtige kulturgenstande ikke forsvinder.

Var udvalget blevet spurgt, havde det ikke sagt ja til at sende Tuxen-maleriet til USA, understreger udvalgsformand Erland Kolding Nielsen.

Men udvalget blev ikke spurgt. Og Skagensmaleren Tuxens værk blev i 1997 – uden udvalgets vidende – solgt på auktion i Sotheby’s i New York til en amerikaner. Uden at nogen løftede et øjenbryn.

Vi ved ikke, hvem der købte det.



Først i december 2010, da TV 2 Nyhederne spurgte Kulturværdiudvalget angående sagen, kom det frem, at maleriet havde forladt Danmark.

Og en målløs Erland Kolding Nielsen måtte for åben skærm erkende, at »det er nyt for mig«.

Sporet er dødt
Siden da har Kulturværdiudvalget kæmpet for at finde hoved og hale i sagen, og i går besluttede de altså på et møde at sende den videre til statens advokat.

Det eneste, udvalget ved, er, at ’Man rejser sig fra bordet’ blev solgt i november 1995 på auktion i det gamle Kunsthallen, der senere er blevet overtaget af Bruun Rasmussen.

»Men vi ved ikke, hvem der købte det«, siger Erland Kolding Nielsen.

Navnet på køberen stod formentlig i Kunsthallens arkiver, men de blev ikke bevaret, da firmaet blev overtaget. Og den daværende direktør, Jens Thygesen, er siden afgået ved døden.

»Så foreløbig slutter sporet ved Kunsthallens auktion«, siger Kolding Nielsen.

En del af den danske kunstsamling
Det vides ikke, hvem der var sælgeren, da maleriet i 1997 dukkede op igen på Sotheby’s i New York – men det blev købt af amerikaneren John Oden. Han har ikke svaret på henvendelser angående denne artikel, men har tidligere udtalt, at maleriet har stor betydning for ham.

Blandt andet holder han fester, hvor han genopfører scenen fra maleriet, ligesom han har fået fremstillet lysekroner og indkøbt stel i stil med det på Tuxens maleri, har den amerikanske avis The New York Sun beskrevet.

»På et tidspunkt bør det formentlig komme hjem til Danmark. Men jeg kommer til at eje det i det næste par årtier. Jeg har ikke travlt med at sælge maleriet«, har han blandt andet sagt om billedet.

Det er et flot billede. Et pragtfuldt billede.

’Man rejser sig fra bordet’ er fra 1906 og var en gave til den københavnske erhvervsmand Jacob Moresco fra hans medarbejdere i anledning af damekonfektionsfirmaet J. Moresco A/S’s 50-års jubilæum.

Det fortæller Lise Svanholm, kunsthistoriker og ekspert i skagensmalerne.

»Det er et flot billede. Et pragtfuldt billede«, siger hun om maleriet.

»Det er synd, at det er i USA, for det burde være på Frederiksborg Slot. Frederiksborg Museum har Danmarks fineste portrætsamling stiftet i 1812. Og på Tuxens maleri er der mange prominente personer, som burde være repræsenteret i Frederiksborgs galleri«.

Karen Moresco fra Moresco-familien var i lang tid medejer af maleriet. Og hun er også ærgerlig over, at værket hænger i New York:

»Jeg synes, det er helt forkert, at billedet er ude af landet. Undskyld, du må ikke misforstå mig, men jeg synes, der er noget, der tilhører den danske kunstsamling«, siger hun.

Kulturværdiudvalget forventer en tilbagemelding fra Kammeradvokaten i løbet af »et par måneder«, siger Erland Kolding Nielsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce