Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Andy Wong/AP /arkiv)/AP
Foto: Andy Wong/AP /arkiv)/AP

Appelsag. Det er kunstnerens kone Lu Qing (tv), der kører den juridiske side af Ai Weiweis skattesag. Til højre er det hans firmaadvokat Du Yanlin. Billedet er fra vinteren, hvor Ai Weiwei var på det lokale skattekontor for at betale, hvad han betegnede som »løsesummen«.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinesisk domstol vil se på Weiweis millionbøde

Mod forventning har en Beijing-ret accepteret den kinesiske kunstners skatteankesag.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ai Weiwei har stævnet skattemyndighederne i Beijing. Myndighederne overtrådte loven, da de pålagde den kinesiske kunstners firma at betale over 13 millioner kroner tilbage i skat og bøder – uden at kunstneren fik adgang til hverken beviser eller vidner.

Sådan har det lydt fra Ai Weiweis lejr, uden at 54-årige Ai Weiwei har haft forventninger om, at han ville få lov til at føre sin sag.

Men i går besluttede en domstol i Beijing helt usædvanligt at imødekomme Ai Weiweis stævning og faktisk køre en appelsag. Sagen er endnu ikke berammet, men forberedelserne er i gang, skriver nyhedsbureauet Reuters, der har talt i telefon med Ai Weiwei.

Håber på »uafhængig« dom
De kinesiske myndigheder accepterer uhyre sjældent sagsanlæg fra systemkritikere, og der gisnes nu om, at den aktuelle ballade om den blinde menneskeretsaktivist Chen Guangcheng har skubbet til udviklingen.

Sagen om Guangcheng har udløst alle tænkelige former for diplomatiske spilfægterier mellem USA og Kina, efter at den blinde aktivist stak af fra sin husarrest og søgte tilflugt på den amerikanske ambassade. Men Guangcheng siger i dag, at styret behandler ham med omsorg, og at det har lovet at undersøge, om de lokale myndigheder i hovedstaden har fejlet i sagen.

LÆS MERE

Men Ai Weiwei tvivler trods myndighedernes stilskift på, at han rent faktisk får en retfærdig behandling i ankesagen.

»Jeg håber, at domstolen kan træffe en uafhængig afgørelse, men eftersom både skattemyndighederne og sikkerhedsministeriet er indblandet, er det svært at sige noget om«, siger Ai Weiwei forsigtigt.

»De kan ikke gemme sig«
Ai Weiwei blev sidste år i april anholdt og sad 81 dage i husarrest, inden han blev sat fri.

»Det er usædvanligt (at Beijing-domstolen har optaget ankesagen, red.), men jeg tror, at selv om de ikke tog sagen, ville de ikke kunne gemme sig. Der har været så mange problemer med procedurerne og den måde, det hele har foregået«, siger han med henvisning til sagen, der endte med et skattesmæk i millionklassen til Ai Weiwei.

Den systemkritiske kunstner har hele tiden bedyret sin uskyld og mener, at beskyldningen bunder i det kinesiske styres ønske om at lukke munden på en af sine mest højlydte kritikere.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts