Moderat? I interviewet med en engelsksproget partiavis kommer Ai Weiwei ikke med nogen bombastiske udmeldinger. Over for BBC fortæller  kilder tæt på kunstneren dog en noget anderledes historie. Artiklen i Global Times blev ledsaget af dette foto, som blev stillet til rådighed af kunstneren.

Moderat? I interviewet med en engelsksproget partiavis kommer Ai Weiwei ikke med nogen bombastiske udmeldinger. Over for BBC fortæller kilder tæt på kunstneren dog en noget anderledes historie. Artiklen i Global Times blev ledsaget af dette foto, som blev stillet til rådighed af kunstneren.

Kunst

Ai Weiwei overtager kommunistpartiets sprog

Den kontroversielle aktivist og kunstner Ai Weiwei har ikke opgivet sin politiske kamp trods 80 dages tilbageholdelse.

Kunst

Billedet er meget uskyldigt: En ældre skægget mand sidder og klapper en hvid kat med rødt hoved.

Det er motivet, som gør fotografiet iøjnefaldende. Manden er den kontroversielle kinesiske kunstner Ai Weiwei, og billedet står ved siden af et to sider langt interview i kommunistpartiets avis Global Times.

Det må være første gang, at en omstridt menneskeretsforkæmper får sådan en opsætning i en kinesisk partiavis. Normalt er kinesiske medier så bange for censuren, at de ikke tør røre ved personer, som er på systemets sorte liste.

LÆS OGSÅ

Interviewet er da også kun trykt i avisens engelsksprogede udgave, som har et oplag omkring 90.000.

Der er så meget uretfærdighed. Det ødelægger livsglæden.Men det er bemærkelsesværdigt, hvad han får lov at sige i partiavisen:

»Jeg er tiltrukket af den politiske malstrøm«, siger Ai Weiwei og fortsætter:

»Jeg kan ikke undgå politik, det er der ingen af os, som kan. Vi lever i et politiseret samfund«.

»Hvis man ikke står fast på sine rettigheder, så giver du selv slip på dem. Livet bliver måske lettere, hvis man slækker på nogle af sine rettigheder. Men der er så meget uretfærdighed. Det ødelægger livsglæden. Jeg vil aldrig holde op med at kæmpe imod uretfærdighed«, citerer partiavisen Ai Weiwei for at sige.

Forbud mod udenlandsk presse
Det er mindre end to måneder siden, den internationalt kendte kunstner blev løsladt efter 80 dages tilbageholdelse hos politiet. Officielt er han nu sigtet for skattesvig i millionklassen. Det er da også den sigtelse, Global Times holder sig til.

Men vestlige medier ser en anden grund til, at han blev anholdt i april – i forbindelse med den bølge af anholdelser, som ramte kinesiske menneskeretsforkæmpere og systemkritikere efter forårets store demokratidemonstrationer i Nordafrika og Mellemøsten.

Ai Weiwei har tidligere været kritisk over for Kina i sine interview med udenlandske medier, hvor han har kaldt sit hjemland ting som »et samfund uden et fundament af demokrati og menneskerettigheder«.

Den slags udtalelser kommer ikke med i partiavisens interview. Den skriver godt nok, at Ai Weiwei snart er »mere kendt for sin energiske kampagne for demokrati end for sin kunst«. Men straks derefter citeres kunstneren for, at han aldrig har villet vælte regeringen.

Næppe et tilfældigt sprogligt sammenfald
»At vælte regimet gennem en yderliggående revolution vil ikke løse Kinas problemer«, siger han og tilføjer:

»Det vigtigste er et systematisk og demokratisk system«.

Dermed bruger han netop de ord, som kinesiske ledere som præsident Hu Jintao og ministerpræsident Wen Jiabao gentager som liturgi i hver eneste politisk tale.Det sproglige sammenfald er næppe en tilfældighed i den begavede kunstners mund. Og det må være med fuldt overlæg, at han lader sig interviewe i partiavisen, inden hans retssag skal behandles.

Efter løsladelsen har han fået forbud mod at tale med udenlandske medier, og han må heller ikke forlade Beijing i et år. I stedet har 54-årige Ai Weiwei brugt tiden på at få sit atelier og køkken malet, ligesom han tilbringer de fleste eftermiddage med sin toårige søn, fortæller han i interviewet: »Det havde jeg ikke tid til før«.

Var døden nær ifølge BBC

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inden han blev arresteret, var han en flittig bruger af internettet. Han havde 92.000 læsere på Twitter, selv om tjenesten er blokeret af den kinesiske censur. Nu er han aktiv igen på Twitter. Dagen før interviewet i Global Times skrev han en støtteerklæring til to andre aktivister, som er tilbageholdt. Og i sidste uge kom han på internettet med en konto på det nye Google+. Han åbnede med et par hilsner som »Halløj, her er jeg« og »Her er der liv endnu«. I løbet af få dage havde 9.000 brugere meldt sig til hans konto. »Den eksplosive udvikling på nettet har gjort det umulige muligt. Det er en god ting for Kina«, siger han til Global Times. Avisen skriver, at han inden interviewet betinger sig, at der ikke bliver talt om de 80 dage, han var tilbageholdt af politiet.

Kun de nærmeste omkring Ai Weiwei ved, hvad der overgik ham i den periode.Nu kan britiske BBC afsløre noget af det. Dagen efter artiklen i Global Times citerede BBC »en kilde tæt på kunstneren« for, at Ai Weiwei har følt sig »døden nær«, mens han var tilbageholdt. Den anonyme kilde siger, at kunstneren sad i en celle på fire kvadratmeter, uden vinduer.Det er, hvad der sker, når du kritiserer regeringen. Du har givet Kina et dårligt ry, nu skal vi sørge for, at du bøder for det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det meste af tiden havde han en hætte over hovedet. Der var vagter inde i cellen, og han skulle spørge om lov til at bruge toilettet, endda om at drikke et glas vand.

Ifølge kilden fortalte politiet Ai Weiwei, at »det er, hvad der sker, når du kritiserer regeringen. Du har givet Kina et dårligt ry, nu skal vi sørge for, at du bøder for det«. De begivenheder omtaler han ikke for partiavisen. Men selv om han siger, at han ikke vil vælte regeringen, så holder han alligevel fast i sine politiske mål. »Jeg er kunstner, men jeg er også mere end det. Jeg er den type, som hurtigt bliver utryg og bekymret. Derfor vil jeg arbejde for at forøge vores følelse af sikkerhed her i Kina«, siger den ’oprørske kunstner’, som partiavisen kalder ham.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce