Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Furore. I 1984 gik skabte nu afdøde Jens Jørgen Thorsen opsigt med sit vægmaleri, hvor Jesus blev vist med med erigeret lem. Her er kunsteren foreviget i anden sammenhæng.
Foto: PR-FOTO

Furore. I 1984 gik skabte nu afdøde Jens Jørgen Thorsen opsigt med sit vægmaleri, hvor Jesus blev vist med med erigeret lem. Her er kunsteren foreviget i anden sammenhæng.

Kunst

Top-5: De mest skandaløse kunsthappenings i Danmark

Fisk i blendere. Afskåret hestehoved. Sex med bygninger. Det er også kunst.

Kunst

Dmitry Paranyushkin og Diego Agullo, tilsammen 'The Humping Pact', bollede i går forårsudstillingen på Charlottenborg i gang.

Foran et større publikum havde de to mænd 'sex' med brosten, mure og døre i slotsgården foran udstillingsstedet.

I den anledning viser vi vej til de fem skøreste kunsthappenings i Danmark gennem årene.

LÆS ARTIKEL

Fisk i blendere
Den dansk-chilenske kunstner Marco Evaristti vakte i den grad opsigt i 2000, da han i installationen 'Helena' på kunstmuseet Trapholt i Kolding udstillede ti blendere med levende sværddragere.

Publikum havde mulighed for at tænde for blenderne, hvilket ville dræbe fiskene.

Efter at otte fisk havde ladet livet, fik Evaristti en politianmeldelse for at have overtrådt dyreværnsloven. Trapholt måtte derefter afbryde strømmen til blenderne.

Hesteofring
På en mark ved Kirke Hyllinge i Hornherred 30. januar i 1970 foretog kunstnerparret Bjørn Nørgaard og Lene Adler-Petersen en rituel slagtning af en gammel hoppe, som de kaldte Røde Fane. Efter slagtningen blev dele af hesten systematisk lagt i syltetøjsglas med formalinvæske.

Ofringen vakte stor furore i Danmark. Især dyreværnsforeninger var forargede over den brutale ofring og dissektion af hesten. Få kunne forstå handlingens kunstneriske baggrund, og ofringen endte som en skandale i medierne.

En landsby i Uganda

Provokunstneren Kristian von Hornsleth skabte i 2006 furore med The Hornsleth Village Project. Her fik han alle indbyggerne i en lille landsby i Uganda, i alt 307 mennesker, til at skifte navn til Hornsleth til gengæld for en gris eller en ged.

Udstillingen blev vist i Politikens Hus, selv om flere prøvede at få den stoppet.

Efterfølgende blev de afrikanske Hornsleth’er tilbudt ansættelse i et kaffeprojekt, der, med kunstnerens ord »uden Max Havelaar og Bono-hykleri, som kun handler om vores egen dårlige samvittighed«, skulle producere kaffen ’Political – The true flavor of african free trade’.

Udstoppede hundehvalpe
Michael Brammer er også mand for at skabe opmærksomhed om sin kunst.

I 1994 stod han bag skulpturen 'Tro, håb og kærlighed med venner', der bød på et stort rødt hjerte og udstoppede hundehvalpe. Hundehvalpene havde Brammer købt, hvorefter han havde fået dem aflivet og siden udstoppet.

Kunstneren fik over 50 dødstrusler og der hans installation blev udsat for hærværk.

Jesus med erigeret lem
I løbet af 70'erne blev Jens Jørgen Thorsen for alvor kendt i offentligheden med sine happenings, ofte sammen med makkeren Jørgen Nash.

I 1984 fik Thorsen lov til at afbilde Jesus med erigeret lem på et vægmaleri i Birkerød. Jyllands-Postens daværende chefredaktør, Asger Nørgaard Larsen forlangte at få det fjernet, og maleriet blev senere overmalet på trafikministerens ordre.

Thorsens mesterstykke var dog, mener de fleste, hans Jesus-film, der efter tyve års trakasserier blev kom til verden i 1992

Helt tilbage i 1973 fik Thorsen tilsagn om 600.000 kroner i støtte til filmen fra Det Danske Filminstitut. En del anså projektet for at være blasfemisk og 11. august samme år gik cirka 5.000 i protesttog mod filmen i København.

Beslutningen om at støtte Jesus-filmen fik Paven til at fordømme Danmark som »Europas svinesti«. I Frankrig, hvor filmen skulle optages, blev Thorsen nægtet indrejse.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce