Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Charlottenborg. Her i de lyse lokaler vil Chart, Københavns nye messe for samtidskunst, kunne opleves senere på året.
Foto: PETER HOVE OLESEN (Arkiv)

Charlottenborg. Her i de lyse lokaler vil Chart, Københavns nye messe for samtidskunst, kunne opleves senere på året.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ombrust ny kunstmesse har programmet klart

Kunstmessen Chart afholdes første gang i år. Nu er deltagerlisten på plads.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem af Københavns mest prominente gallerier er gået sammen om at lave en ny kunstmesse, Chart, der vil blive afholdt på Charlottenborg Kunsthal i sensommeren.

Og nu ligger debut-årets program klar.

»Vi har valgt at lægge et nordisk fokus i år«, fortæller Susanne Ottesen, gallerist og direktør for Chart.

De 21 gallerier, der vil være repræsenteret, er højt profilerede, københavnske gallerier samt en del fra Sverige og enkelte fra Norge, Finland og Island.

Internationalt udsyn Synlighed på den internationale kunstscene er et af de kriterier, gallerierne er udvalgt efter.

»Vi har kigget efter hvem, der har et internationalt netværk og program, og hvem, der er synlige ude omkring i verden. Og så selvfølgelig hvilke kunstnere, de arbejder med«, siger hun.

Det vides endnu ikke, hvilke kunstnere der kommer med på messen, men nogle af dem, der er i stald hos de udsete gallerier, er fotografen Astrid Kruse Jensen, street art-kunstneren HuskMitNavn, tegneren Julie Nord, den dansk-islandske installations- og lyskunstner Olafur Eliasson og skulptøren Bjørn Nørgaard.

Chart får både ris og ros
Chart afholdes 30. august til 1.september, samme weekend som den ældre kunstmesse Art Copenhagen, der holder til i Forum.

Den nye messe har tidligere modtaget kritik for at skabe større skel mellem kunstnerne på den danske kunstscene, ved at samle de mest prominente til Chart, mens resten må blive på Art Copenhagen.

Kunstkritiker og redaktør på onlineportalen for samtidskunst Kunsten.nu, Matthias Hvass Borello, har tidligere udtalt til Politiken:

»Der er en fare for, at vi får en meget markant opdeling af kunstscenen med en barrikadering af toppen af poppen på ét sted«

Ifølge ham er galleristerne bag Chart ude i et usolidarisk ærinde.

»Det er udtryk for, at man blandt nogle få gallerier har ladet kynismen tale og er solidariske med nogen, der har fået nok af de manglende ambitioner i forbindelse med Art Copenhagen i Forum«, siger han.

Men samtidig har Chart fået ros for at forsøge at lave noget nyt og skarpt profileret.

Messe og udstilling i ét
Kunstkritiker og -skribent på den velrenommerede Art Newspaper og Wall Street Journal har sagt om Art Copenhagen, at det er en messe, der præsenterer »masse frem for klasse«.

Det bliver ifølge Susanne Ottesen ikke tilfældet på Chart.

»Forskellen mellem denne her messe og mange andre messer er, at man typisk køber en stand, og så kan man i princippet gøre, lige hvad man vil inden for de der halvtreds kvadratmeter, man har købt. Men vi vil have, at de inviterede tænker over, hvad der kunne være interessant at vise netop her«, siger hun.

På den måde mener Susanne Ottesen, at der bliver tale om en mere kurateret messe, hvor man for eksempel kunne forestille sig at nogle af kunstnerne lavede noget, der var specielt skabt til at blive vist på Chart.

»Vi skal selvfølgelig ikke bestemme, hvad folk vil lave, så mere kurateret er det ikke. Men vi vil prøve også at gøre det til en flot udstilling««, tilføjer hun.

Måske plads til flere

Selv om programmet nu er offentliggjort, er det ikke helt udelukket, at der måske kan komme et galleri eller to mere på listen.

De 21 gallerier, der er på programmet nu, er blevet bedt om at vise værker af mellem en og tre af deres kunstnere på messen.

Og det hele afhænger af, hvilke værker de tager med. Kommer der ikke så mange store værker, kan det måske levne plads til flere stande.

»Det kan være, at det viser sig, når vi nu fordeler standene, at der bliver plads til en eller to mere. Vi har diskuteret et par stykker i forvejen, som vi gerne ville have haft med. Men de her 21 er grundstammen«, siger Susanne Ottesen.

Bag Chart står Galleri Susanne Ottesen, Galleri Bo Bjerggaard, David Risley Gallery, V1 og Andersen's Contemporary.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden