Kunst. Der bliver knoklet i Accra for at skabe en ligkiste udformet som en Legoklods.
Foto: PR

Kunst. Der bliver knoklet i Accra for at skabe en ligkiste udformet som en Legoklods.

Kunst

Ligkiste-kunstner: »Legoklodsen var den sjoveste kiste at bygge«

Ligkister udformet som bl.a. kondisko og Tuborg-flaske er på vej til Danmark.

Kunst

Normalt er Dronning Louises Bro kendt som 'hipster'-broen, hvor unge københavnere hænger ud, når vejret arter sig.

Men i slutningen af denne måned vil hipsterne, når de betræder broen mellem Indre by og Nørrebro, skulle konkurrere om pladsen med blandt andet otte ligkister, der er skabt af en ghanesisk kunstner.

Han hedder Eric Adjetey og medbringer til dette års Images Festival en række spektakulære ligkister, som skal placeres på toppen af en fire meter høj og 75 meter lang konstruktion midt på Dronning Louises Bro.

LÆS GUIDE

Eric Adjetey har tidligere bygget en ligkiste formet som en flaske Campari til designugen i Milano, og på verdens eneste museum for begravelseskulturer, ’Novosibirsk Museum of World Funeral Culture ’, i Moskva, har han udstillet en kiste formet som en vodkaflaske.

»Men de danske kister er den mest udfordrende bestillingsopgave, jeg nogensinde har leveret til udlandet«, siger Eric Adjetey til Images Festivalen, der har talt med kunsteren.

Driver et ligkiste-værksted
Under Images Festivalen, som rammer både København, Aalborg og Aarhus, byder 347 kunstnere fra 43 lande ind med deres værker.

I København bliver Dronning Louises Bro hovedåren i festivalområdet. Og her kan man altså se Eric Adjeteys kister,deriblandt en ligkiste formet som en Tuborg-flaske, der bliver sejlet til den danske hovedstad fra Accra i Ghana.

Her leder den 28-årige kunstner Ghanas første og førende ligkisteværksted, som hans bedstefar, Kane Kwein, grundlagde i 1959.

De seneste 40 år har Kwein-familien produceret kister til ghanesere, der ønsker at blive begravet i spektakulære kister, som afspejler deres erhverv eller livshistorie. Og til kunstmuseer- og biennaler i store dele af verden.

Images Festival tog oprindelig kontakt til Eric Adjetey og sendte ham en mail med fotografier af frikadeller, Christiansborg, Tietgenkollegiet, den lille havfrue og en række andre danske motiver

»Fortolk Danmark i form af ligkister«, lød opgaven.

I samarbejde med sin far, to af sine brødre og tre assistenter har Eric Adjetey siden marts knoklet i døgndrift for at færdiggøre i alt 24 ligkister, der skal udstilles i Danmark. Blandt dem finder man en legoklods, en fiskekutter, en hundredkroneseddel og en Hummel-sko.

»Den lille havfrue og det runde kollegium (Tietgen-kollegiet, red.) kunne vi desværre ikke nå at lave. Legoklodsen var den sjoveste at lave. Og fladfisken var klart den sværeste«, fortæller Eric Adjetey.

Festivalgæster skal bygge selv

Ideen bag ghaneserens umiddelbart makabre kunsthåndværk blev født, da en ghanesisk landsbyhøvding, som havde brugt sit liv på at dyrke kakao, bad Eric Adjeteys bedstefar bygge en bærestol formet som en kakaofrugt.

Da høvdingen døde, før Kane Kwei nåede at færdiggøre det kakaofrugtformede møbel, valgte man i stedet at bruge bærestolen som kiste.

Siden er stadig flere ghanesere blevet begravet i alt fra skibe og løver til fisk og mobiltelefoner, og Kwein-familien har med årene fået konkurrence fra flere andre ligkistekunstnere i Ghanas hovedstad.

Også i USA og England har folk sendt bud efter de ghanesiske ’crazy coffins’. For nylig bestilte en kvindelig fly-entusiast en kiste formet som et af de fly, britiske elitepiloter benytter til opvisningsflyvninger.

Alt det og meget mere kan man høre om på Images Festival, der som skrevet også finder sted i Aarhus og i Aalborg.

I den nedlagte tivolipark Karolinelund i Aalborg vil Eric Adjetey og hans far, der begge tropper op i slutningen af august, bygge to ‘Abebu Abekai’, som kisterne hedder på det lokale Ga-sprog. Dette skal ske i samarbejde med festivalgæsterne. Hvis de altså tør.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce