Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Kunst. Kurt Trampedach foreviget i porten ind til sit nedbrændte hus og atelier på Østerbro i 2002.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nekrolog: Outsideren Kurt Trampedach kunne ikke løbe fra sine dæmoner

Tre gange udbrændte Trampedachs atelierer. Det sendte kunstneren ud i mørket.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste vil formentlig huske Kurt Trampedach, der tirsdag døde i sit hjem i Sydfrankrig, for hans mørkttonede malerier i stort format af ensomme og forpinte børn, kvinder og mænd, der kigger søgende ud mod evigheden.

Men endnu flere vil formentlig huske Trampedach for de to opsigtsvækkende brande, der betød, at hans navn for elleve år siden kom på forsiderne i formiddagsbladene. Og samtidig sendte kunstneren ud i en dyb depression.

En septemberdag i 2002 udbrændte hans atelier i et gammelt baghus på Dag Hammerskjölds Alle på Østerbro i København. Sagen vakte enorm opsigt i de danske medier, ikke mindst efter at Kurt Trampedach, da han havde reddet sig ud fra den brændende bygning, gav udtryk for, at nogen havde forsøgt at komme ham til livs.

Kurt Trampedach gentog senere - fra sit sengeleje - den påstand over for TV 2, hvor han sagde, at gerningsmændene kunne være kolleger i kunstbranchen, der var jaloux på hans succes.

LÆS OGSÅ

Fik en depression
En måned inden den skæbnesvangre brand på Østerbro var også Trampedachs ejendom og atelier i Frankrig brændt ned til grunden. Værdier for et millionbeløb blev ødelagt, da ukendte gerningsmænd trængte ind i det hus, som han havde ejet i over 20 år, og satte ild til det.

»Alt er brændt. Vinduer er smadret, og alle malerierne er gået op i røg. Selve huset, hvor jeg bor, er der sat ild til. Atelieret ved siden af er helt raseret (...) Jeg kan slet ikke tage derned. Det vil jeg ikke kunne overleve lige nu (...) Det synes så meningsløst det hele. Nogle af mine mest værdifulde ejendele er enten ødelagt eller brændt«, sagde den dybt berørte kunstner dengang til Ekstra Bladet.

Som om det ikke skulle være nok, var et andet af Trampedachs atelierer også udbrændt mange år tidligere, i 1983. Men det var de to brande i 2002, der satte sig varige spor hos kunstneren, fortæller Kurt Trampedachs nære ven og biograf, kunsthistoriker og forfatter Mikael Wivel.

»Han fik en meget svær depression efter brandene og malede slet ikke de seneste år. Det var fuldstændig chokerende. Det ødelagde ham, og det kom han sig aldrig over«, siger Mikael Wivel.

Stor i New York

Når Trampedach, der var født i Hillerød og oprindelig uddannet malersvend, ikke blev jagtet af medierne i forbindelse med de brande, der på tragisk vis ramte ham, kunne han hellige sig sin kunst.

En kunst, der havde gjort ham verdensberømt. Trampedachs værker, der kunne gå for op mod 300.000 kroner, blev vist på mange af de gallerier i udlandet, der var noget ved musikken. Især i New York var danskeren et stort navn, hvor han blandt andet blev foreviget på ægte rockstjernemaner sammen med Helena Christensen.

Der blev første gang lagt mærke til Trampedach på Kunstnernes Efterårsstilling i 1962, to år før han officielt gjorde sig færdig på Kunstakademiet. Han var da kun lige fyldt tyve.

I de tidlige år af sin karriere blev han mest kendt for sine selvbiografiske værker, hvor han - med inspiration fra Rembrandt, Francis Bacon og tidens rockikoner, især Bob Dylan - selv stod frem i detaljerige portrætter.

Siden fremmanede han et ry i kunstverdenen som en inkarneret outsider, en rodløs maler og – skulle det senere vise sig – billedhugger.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Arbejdede i ensomhed
I 1978 trak den sky kunstner sig væk fra Danmark. Han slog sig ned på bjerget La Rhune i byen Sare i det franske Baskerland, hvor han arbejdede, helst alene.

»Mit kunst er min terapi. Jeg maler rædslen frem på billederne for at mane dem til jorden. Picasso sagde: Hvis vi giver form til dæmonerne, bliver vi frie. Det tror jeg er rigtigt. Hvis du løber fra dæmonerne, vokser de sig større«, udtalte Kurt Trampedach i 1999.

Så sent som for otte dage siden lagde Trampedach, der måtte igennem tre forliste ægteskaber, to depressioner og adskillige perioder med alkoholproblemer, et billede op på sin Facebook-væg.

Billedet var ledsaget af teksten »Morgenudsigt over Chilardicoborda«. Hvilket var det sted i Baskerlandet, hvor han havde boet i så mange år i selvvalgt isolation, før han tirsdag, 70 år gammel, pludselig døde af et hjertestop uden forudgående sygdom.

Nu er Kurt Trampedach væk. Han efterlader sig tre børn og en markant kunstnerisk arv.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden