Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Diorama. Forskellige tegninger fundet i en gammel æske, menes at være brudstykker af en større plan om at skabet et kæmpemæssigt diorama - et bevægeligt kulisselandskab.
Foto: Dan Wickham Photography

Diorama. Forskellige tegninger fundet i en gammel æske, menes at være brudstykker af en større plan om at skabet et kæmpemæssigt diorama - et bevægeligt kulisselandskab.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mystisk æske sætter nettet på den anden ende

Indholdet af en æske er blevet til en kollektiv web-detektivroman.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En dag for fem år siden gik keramikeren Ben Crofoot som så ofte en tur med hunden langs de rolige villaveje i sin hjemby, Asheville i North Carolina, og lige denne dag var en af hans bekendte ved at rydde ud i kælderen i sit hus.

En tidligere beboer havde efterladt en masse skrammel dernede, og nu blev det kylet ud. Da Ben Crofoot passerede, fik han straks øje på den mystiske æske, der lå sammen med kælderragelset. Som udøvende kunstner tænkte han straks, at den 1 x 0,75 m store flade boks kunne være en velsnedkereret portfolio.

Duften af fugtig kælder slog mod hans ansigt, da han slog låget op derhjemme, og en tegnet tankeverden åbenbarede sig. Kæmpestore overtegnede ark, nogle af teknisk karakter med detaljerede gengivelser af kuglelejer og hjulophæng, andre landkort med huller i, og en tredje kategori af tegninger med mystiske motiver som firhovedede engle og flyvende tallerkener dukkede frem.

På en af de religiøse blyantstegninger var afbildet et langt tog, hvis lokomotiv var formet som en puma med vinger.

I æsken lå også krøllet en konvolut, der var poststemplet i 1979. Den havde været adresseret til en Daniel Christiansen i St. Petersburg, Florida, og afsenderen var Dansk Bogforlag i Odense.

Kassen fik lov at hvile hos Ben Crofoot lige indtil for et par uger siden. Da skete nemlig det, at Ben Crofoots gode ven fra studietiden Dan Wickham riggede et ophæng op derhjemme, så han kunne fotografere nogle store landkort, han havde liggende.

»Og så kom jeg i tanke om, at Ben havde den her æske, og jeg kunne huske, at der var nogle spændende detaljerede ting imellem, så dem ville jeg fotografere – sammen med spændende papirteksturer«.

Sådan begyndte de sidste par ugers eventyr ifølge Dan Wickham, fotografen. Han fotograferede æsken og et udvalg af de mystiske tegninger, og natten til sidste uges mandag lagde han billederne ud på nettet under overskriften 'This is the box. The box of crazy'.

»Jeg tænkte, at andre også ville synes, at det var spændende, men jeg havde ingen forventninger. Og så eksploderede det«.

Verdens mest magtfulde værktøj
Natten mellem forrige søndag og mandag kravlede et opslag med navnet 'Mystisk æske fundet indeholdende mærkelige tekster, tegninger og diagrammer' op på førstepladsen på den sociale nyhedstjeneste Reddits forside. Her henviste et link til fotoalbummet med tegningerne.

Reddit er et brugerdrevet forum og en nyhedstjeneste med millioner af brugere og så stor gennemslagskraft, at de ubeskedent kalder sig selve internettets forside.

I løbet af få timer blev fotoalbummet med de mystiske tegninger set omkring 100.000 gange, og internettet begyndte at spille med sine kollektive kæmpemuskler og danne det, som internetforskere kalder et collaborative community, et samarbejdende fællesskab.

De bibelstærke brugere begyndte at afkode motiverne på de religiøse tegninger, ingeniører kiggede de tekniske tegninger efter, og slægtsforskere undersøgte navnet fra konvolutten. Det stod klart, at Daniel Christiansen var født i Skodsborg i 1904 og kom til USA om bord på 'Titanic's søsterskib, 'HMS Olympic', i 1927. Siden er er mængden af information bare vokset.

I Decateur, Illinois, var den 20-årige musikstuderende Ryan Bodine egentlig på vej i seng, da han besluttede sig for at tjekke Reddit og fik øje på posteringen omkring den mystiske æske. I debattråden foreslog én, at de skulle oprette en såkaldt subreddit – et underforum – dedikeret til at opklare alt omkring æsken.

Hvad der begyndte som en impulsbeslutning og på sin vis en joke, forvandledes til et fællesskab med over 3.000 redditors (brugere af reddit, red.) og et top-klasse hold på under 12 timer

Ryan Bodine, der tidligere har modereret flere mindre subreddits og i årevis været en meget aktiv bruger derinde, oprettede underforummet, som han navngav efter det pumadrevne tog: Alien Puma Space Train.

»Hvad der begyndte som en impulsbeslutning og på sin vis en joke, forvandledes til et fællesskab med over 3.000 redditors (brugere af reddit, red.) og et top-klasse hold på under 12 timer«, fortæller han.

»Jeg vågnede op næste morgen og havde virkelig ingen idé om, hvad fællesskabet talte om. De havde bevæget sig så dybt ned i researchen, at jeg var helt tabt. Jeg fik beskeder om detaljer i mysteriet, som jeg ingenting forstod af«.

Ryan Bodine tog initiativet til udgravning af æsken som en trodsreaktion mod, at flere brugere havde affejet Daniel Christiansen som skør. Intet irriterer Ryan Bodine mere end folk, der per automatik slår det mærkelige eller uforklarlige hen som galmandsværk, og han troede ikke på, at det skulle være et svindelnummer. Bag Daniel Christiansens tegninger så den 20-årige moderator en mand med et stort projekt, som de nu skulle fuldbyrde:

»Vi er her for at sørge for, at hans passion og drivkraft bliver ført ud i livet og færdiggjort«, siger Ryan Bodine. For ham er årsagen til den fælles indsats indlysende: Det skal gøres for at gøre det.

»Vi er en generation af underbetalte, underbeskæftigede, ekstremt intelligente individer med fritid i overskud og verdens mest magtfulde værktøj til rådighed. Det er intet, vi ikke kan overkomme, og intet, som vi ikke skal afprøve eller sætte spørgsmålstegn ved«.

Bomber og bibeltro
Eksempelet med Daniel Christensens æske er langtfra det første, hvor det sociale forum Reddit bliver centrum for kollektive efterforskninger og ideer. En tråd om moderne amerikanske soldaters muligheder for at besejre Romerriget udviklede sig for et par år siden til en fortælling om 2.200 marinesoldaters kamp mod kejser Augustus' legioner. En historie, som Warner Brothers nu arbejder på at filmatisere.

»Det, at man er flere sammen, giver uanede ressourcer«, siger internetforsker Lisbeth Klastrup fra IT-Universitetet i København.

»Det appellerer til folk, som synes, at gådeløsning er interessant. Det kan være en måde til at få en nørdet passion i spil, som man ellers ikke kan få. På mange måder er det det samme, som vi ser på Wikipedia«.

I den mindre uskyldige ende af Reddits gådeløsningsmeritter fandt en hekselignende jagt på mistænkte efter bombeangrebet mod Boston Marathon i april i år sted i onlineuniverset. Her samarbejdede tusinder af brugerne om at gennemgå store bunker billedmateriale fra maratonet og nåede at identificere og kaste mistanke på flere uskyldige personer, inden tråden blev lukket.

272.000 brugere fulgte med på siden – 85.000 af dem fulgte menneskejagtstråden, hvilket ifølge Time Magazine førte Reddit op i samme størrelsesorden som de førende amerikanske nyhedsmedier.

Reddits direktør endte med at undskylde, at efterforskningen – trods de ædle intentioner – havde sat gang i farlige spekulationer og heksejagt med negative konsekvenser for uskyldige mennesker. Den kollektive intelligens' folkelige gennembrud faldt således sammen med en demonstration af faren for kollektivt medløberi.

Et medløberi, som den amerikanske tabloidavis New York Post gjorde sig lige så skyldig i ved at smække to af de fejlagtigt mistænkte på forsiden.

I den mere uskyldige ende findes så historier som den om Daniel Christiansens mystiske æske. Flere brugere har luftet en mistanke om, at det hele blot er en smart udtænkt viral reklamekampagne, mens andre brugere har lavet dyb research, der understøtter æskens ægthed. Researchen peger i retning af en historie om en ensomt kæmpende mand besat af et bibelsk drømmesyn.

Englene og de dobbelte hjul
Her er lidt af det, som det kollektivt arbejdende internet er kommet frem til: Begynder vi ved de bevingede væsener og de mystiske fartøjer, som går igen på tegningerne – svarer internettets bibelkyndige meget hurtigt, at det må være et forsøg på at illustrere de syner, som profeten Ezekiel beskriver i det Gamle Testamente.

Her kan man læse, hvordan et stormvejr kommer fra nord fulgt af en vældig sky omgivet af stråleglans og hvirvlende ild, og der i ilden ser Ezekiel fire levende væsener, som hver har fire vinger og fire ansigter: et menneske fortil, en løve til højre, en okse til venstre og en ørn bagtil. Væsenerne farer frem og tilbage som lynglimt.

Væsenerne bliver fulgt af funklende hjul, der er konstrueret med et hjul indeni, så de kan bevæge sig i alle retninger, og hvis fælge er besat med øjne. Oven over dem er udspændt en krystalfunklende hvælving.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I ufokredse florerer en teori om, at Ezekiels syn måske i virkeligheden var, hvad man kalder nærkontakt af tredje grad: et møde mellem mennesker og rumvæsener.

Internettets detektiver har også lokaliseret, hvor mange af de tegnede scener finder sted – nemlig ved den omvendte pyramidebygning The St. Petersburg Pier, der strækker sig ud i Tampa Bay. Og ingeniørerne har peget på, at de tekniske tegninger minder om hjulkonstruktionen under en togvogn.

Det er sådan, den kollektive intelligens fungerer, og Reddit er opbygget sådan, at brugerne kan stemme kommentarer op eller ned, så den bedst kvalificerede information ryger op i toppen.

»Den samlede hjernemasse gør, at man virkelig kan opnå noget«, siger 33-årige Anders Olsen, projektleder hos Gyldendal, som har fulgt flere detektivprojekter på Reddit – bl.a. det om bomberne i Boston, som han dog ikke brød sig om. Da han opdagede efterforskningen af Daniel Christiansens æske, trådte han selv til:

Vi er en generation af underbetalte, underbeskæftigede, ekstremt intelligente individer med fritid i overskud og verdens mest magtfulde værktøj til rådighed

»Jeg har gjort en del i slægtsforskning, så jeg tænkte, at jeg kunne finde ud af mere om Daniel Christiansen«. Anders Olsen gik i kirkebøgerne og fandt en lille note ved Christiansens fødselsdato 27. november 1904. Forældre var medlemmer af det kristne trossamfund Syvende Dags Adventistkirken. Muligvis en relevant biografisk detalje til forståelse af tegningerne.

Den mest aktive i at stykke Daniel Christiansens historie sammen er dog den 26-årige Samantha Bulgerin fra Wisconsin, som ved at gennemtrawle offentlige databaser og lave kreative googlesøgninger har fundet frem til et væld af detaljer, som her er et lille udvalg af:

Daniel Christiansen fik, hvad der svarede til en 8.-klasse-eksamen. 5. april 1927 gik han om bord på 'HMS Olympic' i Southhampton og emigrerede til USA. Han var 165 cm høj, havde blond hår og blå øjne. 15 år senere – 9. marts 1942 – meldte han sig til den amerikanske hær. Han vejede da 64 kg, og arbejdede som snedker.

»Det er en slags hobby for mig. Jeg samler på gamle ting, ting med navne på, gamle fotografier, gamle dagbøger, og så opsporer jeg folkene i dem«, fortæller Samtha Bulgerin.

»Det, der fangede mig her, var, at alle data sagde, at han kun havde folkeskoleuddannelse, men alligevel tegnede han de her imponerende mekaniske tegninger. Der må være en historie bag det: En med hans uddannelse kan ikke gøre det. Jeg var nysgerrig. Der er så mange fascinerende mennesker, hvis historier aldrig bliver gemt. Folk gemmer deres bedsteforældres sager, men når det kommer til deres barnløse grandonkel eller tante, ryger det ud«.

I efterforskningen af Daniel Christiansens baggrund har andre brugere fundet endnu flere oplysninger frem. F.eks. at den engang levende og lyshårede snedker og tegner havde en søster, Eva, og at Evas søn nu er 85 år (det blev markeret i en notits i Adventnyt tidligere i år, har de fundet frem til). Sammen med sin hustru, Bodil, bor han i Hobro.

Herfra syntes en forklaring på æsken blot et opkald væk.
Onkel Daniels besættelse
Elmer Arbov fumler lidt med telefonen. Han er på rekonvalescens efter et hospitalsophold, men da han først er kommet på plads, er han meget interesseret i at høre om sin slægtning.

»Onkel Daniel«, kalder Elmer Arbov hovedpersonen, som han kun har mødt en enkelt gang, da de sammen tog til olympiaden i London i 1948. Men han kender ganske meget til onkel Daniels interesser og bekræfter de biografiske oplysninger, som internetdetektiverne er kommet frem til.

Daniel Christiansens tegninger var hans store passion. Han arbejdede konstant på dem ude i sit værksted.

»Han var meget religiøs, men med sin helt egen fortolkning, som han ikke kunne gå til ligetroende med. Den var helt original. Jeg kan ikke forklare nærmere, hvad det gik ud på, men hans drømme og visioner var grundelementet og drivkraften i hans liv«, siger Elmer Arbov, hvis mor, Eva, tog afstand fra onkel Daniel, som hun betragtede som en slags frafalden.

Sammen med sin hustru, Bodil, blev Elmer Arbov – der deler mellemnavnet Samuel med sin onkel – den nye fortrolige, og Daniel Christiansen sendte mange breve, der nu er kasseret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Han skrev for at finde trøst og forståelse. Vi kunne faktisk ikke rigtig forstå det, men vi forstod, at projektet betød uendelig meget for ham, og derfor skyldte vi ham at støtte ham«, siger Elmer Arbov.

»Jeg har indtryk af, at han generelt anglede efter lydhørhed for sine tanker, mens han levede. Nu sker det så. Hvis han vidste det her, ville det have glædet ham og varmet ham meget«.

Og på internettet fortsætter fællesskabet omkring onkel Daniels æske: En opmærksom bruger har fremsat den teori, at tegningerne tilsammen var skitser til et kæmpe diorama – et kulisselandskab – hvor de tekniske anordninger skulle sikre væsenernes og de flyvende hjuls bevægelighed. De stod med arbejdstegningerne til genopførelsen af, hvad profeten Ezekiel for tusinder af år siden skuede i sit babylonske eksil ved floden Kebar.

Dan Wickham – ham, der først fotograferede tegningerne – gennemgik æsken igen og lagde et nyt fotoalbum ud med det resterende, hvor der faktisk var en kæmpe arbejdstegning i. Nu er projektet blevet til, at Daniel Christiansens diorama skal konstrueres og vises frem for verden til festivalen Burning Man – en vanvittig kunstfestival i Nevadas ørken – næste år. En dokumentarfilmskaber er ved at koble sig på projektet.

Som Ryan Bodine – den 20-årige musikstuderende, der leder efterforskningen siger det: »Mit ultimative mål er at få det bygget og færdiggjort, så alle de mennesker, der sad bag deres computere og kaldte Daniel for skør, vil mumle for sig selv: Huh, det er faktisk enormt sejt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden