Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Favorisering? Kunstmuseer såsom Louisiana får mere medieomtale - og derfor flere besøgende - viser Politiken-rundspørge blandt museumsledere.
Foto: Gregers Tycho(Arkiv)

Favorisering? Kunstmuseer såsom Louisiana får mere medieomtale - og derfor flere besøgende - viser Politiken-rundspørge blandt museumsledere.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstmuseer løber med al opmærksomheden

Lederne af de største danske museer mener, at kulturhistoriske museer halser langt bag efter kunstmuseerne i kampen om offentlig bevågenhed.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om de i antal langt overgår kunstmuseerne, får de kulturhistoriske museer med deres udstillinger af alt fra moselig og bronzeskåle til politihjelme og købmandsinventar langt mindre opmærksomhed.

Og det kan i sidste ende få politiske eller bevillingsmæssige konsekvenser.

LÆS OGSÅ Sådan er opfattelsen blandt lederne af landets største statslige og statsanerkendte museer i en Politiken-rundspørge.

Smitter af politisk
Det er især lederne af de kulturhistoriske museer, der oplever, at kunstmuseerne render med rampelyset.

»Der er ingen tvivl om, at pressen fokuserer mest på kunstmuseer – og det har måske en afsmittende effekt på det politiske niveau«, skriver en af de kulturhistoriske ledere i undersøgelsen.Men også på kunstmuseerne er der ledere, som oplever at have størst bevågenhed:

»Offentligheden og medierne herhjemme viser klart størst interesse for kunstudstillingerne, og det har altid undret mig«, siger Karen Grøn fra kunstmuseet Trapholt, Kolding.

»Jeg har lige været inde at se Nationalmuseets udstilling ’Viking’. I England skulle jeg have stået i kø. I København kunne jeg gå lige ind. Jeg forstår det simpelthen ikke«.

Mister fortiden
I rundspørgen er lederne blevet spurgt om graden af politisk bevågenhed, men de fleste sigter med deres svar bredere til, at det er i offentligheden, i kultureliten og i pressen, kunstmuseerne vinder.

»Det er typisk kunstudstillinger, der anmeldes. Og så ligger de kulturhistoriske museer typisk ude i landet og dermed tilsyneladende uden for landsdækkende mediers søgelys«, siger Karen Grøn:

Forstår vi ikke fortiden, risikerer viat gentage historiens fejl

»Konsekvensen kan blive, at befolkningen går glip af fornemmelsen for, hvor de kommer fra, og dermed også for, hvor de skal hen: Forstår vi ikke fortiden, risikerer vi at gentage historiens fejl«, siger hun.

Manglende evne til synliggørelse

Der er langt færre kunstmuseer, end der er kulturhistoriske museer, men på trods af det har de relativt set fat i den største del af museumsgæsterne: I Kulturstyrelsens seneste brugerundersøgelse udgør kunstmuseerne kun 21 procent. Alligevel tiltrækker de hele 44 procent af gæsterne. En del af forklaringen kan være museernes evne til at synliggøre sig, mener Ane Hejlskov Larsen, leder af Center for Museologi ved Aarhus Universitet: LÆS OGSÅ »Der er ikke tvivl om, at der er en indbyrdes konkurrence. Men jeg vil påstå, at kulturhistoriske museer, som satser på formidling, får lige så stor opmærksomhed som for eksempel kunstmuseerne. Det gælder en række frilandsmuseer, der er dygtige til nye typer historieformidling med levendegørelse og dramatiseret formidling«. Andre museer risikerer, at publikum forsvinder: »Hvis man ikke forstår sit publikum, har man ikke noget publikum«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden