Falsk. Maleriet udgiver sig for at være et hidtil ukendt maleri af Jackson Pollock, men analyser af pigmentet i den gule maling har afsløret, at det er malet efter kunstnerens død.

Falsk. Maleriet udgiver sig for at være et hidtil ukendt maleri af Jackson Pollock, men analyser af pigmentet i den gule maling har afsløret, at det er malet efter kunstnerens død.

Kunst

57-årig kvinde står bag gigantisk kunst-bedrageri

Glafira Rosales erkender at have solgt et stort antal forfalskede værker.

Kunst

Gul maling sat på et lærred. Det var den, der afslørede, at noget var galt. Og det var den, der fik sagen til at rulle i november 2011.

Uden den er det tvivlsomt, at vi var kommet så tæt på at opklare en af de største forfalskningssager i nyere tid.

Malingen befandt sig nemlig i et værk med Jackson Pollocks signatur, som den engelske forretningsmand Pierre Lagrange havde købt for 17 mio. dollar i 2007 i et mondænt galleri på Upper East Side i New York.

Siden havde han fattet mistanke til maleriet, og han havde besluttet sig for at få det nøje undersøgt.

60 forfalskede kunstværker Resultatet gjorde ham rasende: Den gule maling var af nyere dato, pigmentet fandtes slet ikke, da Jackson Pollock døde i 1956.

Maleriet var derfor ikke et mirakuløst nyopdaget mesterværk af den store amerikanske action painter, som han havde fået at vide, men en gemen forfalskning.

Pierre Lagrange skrev en e-mail til galleriet, det ellers velestimerede galleri Knoedler & Company, og krævede sin penge retur. Få dage efter lukkede det 165 år gamle galleri. Og sagen eksploderede.

Jackson Pollock-forfalskningen har siden vist sig at være et ud af omkring 60 forfalskede kunstværker i en kolossal amerikansk bedragerisag, der bliver ved med at kaste nye afsløringer af sig.

Ifølge det amerikanske forbundspoliti FBI er der i løbet af en periode på omkring 17 år afsat forfalskede malerier af det 20. århundredes abstrakte ekspressionister såsom Jackson Pollock, Willem de Kooning, Mark Rothko og Robert Motherwell for hvad der svarer til 460 mio. kroner.

Ingen mistanke
Men sagen er langtfra slut.

I sidste uge kunne det internationale kunsttidsskrift The Art Newspaper beskrive, hvordan forfalskede værker af de abstrakte ekspressionistiske malere Franz Kline og Richard Diebenkorn er blevet lokaliseret i samlingen på The Kemper Museum of Contemporary Art i Kansas City, Missouri.

Samtidig berettede tidsskriftet, at otte ejere af forfalskede værker af blandt andre Willem de Kooning, Lee Krasner og Clifford Still har lagt sag an mod folkene bag Knoedler & Company. Store millionbeløb kræves retur.

Galleriet har hidtil fastholdt, at de ingen mistanke havde om, at der var tale om forfalskninger.

Deres forklaring lyder, ifølge New York Times, at de har udvist rettidig omhu ved at søge ekspertudsagn hos kunsthistorikere, museumsinspektører og konservatorer.

Forfalskeren fra Queens
Da Glafira Rosales opsøgte galleriet i 1994, fortalte hun, at hun blandt andet repræsenterede en schweizer, der var arving til sin fars store kunstsamling med modernistisk kunst.

Manden ønskede anonymitet, forklarede hun. Men det var løgn.

I virkeligheden var malerierne udført af en nu 73-årig kinesisk immigrant, har New York Times i løbet af sagen kunnet berette.

Han kom til USA i 1981, hvor Glafira Rosales’ samlever opdagede ham, mens han ernærede sig som gademaler.

Siden dygtiggjorde han sig ved at tage timer på en kunstskole i New York og malede forfalskningerne i sit hjem og sin garage i Queens.

Den kinesiske indvandrer modtog selv et par hundrede dollar for hver forfalskning, der skulle forestille et nyopdaget værk af de eftertragtede amerikanske malere.

Risikerer 99 år i fængsel

De falske signaturer var sat af både indvandreren og Glafira Rosales’ samlever, har den offentlige anklager i New York, Preet Bharar, udtalt.

Siden patinerede Glafira Rosales’ samlever malerierne, blandt andet ved at udsætte dem for ekstremt lys, for at bedraget kunne fuldendes.

LÆS OGSÅ Den kinesiske immigrant og Glafira Rosales’ samlever har forladt USA og er ikke omfattet af den aktuelle retssag.

FBI’s efterforskning koncentrerer sig blandt andet om Spanien, hvor nogle af millionerne er indsat på en bankkonto, og FBI’s pressekontor i New York bekræfter, at sagen fortsat efterforskes.

Der falder dom i Glafira Rosales’ sag 18. marts. Hun risikerer fængsel i op til 99 år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce