Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk stjernekunstner: »Man kan ikke lave kunst for alle«

Jesper Just, der er udstillingsaktuel på ARoS i Aarhus, tilbyder ikke simple løsninger.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg står foran det, der skal være udstillingens indgang, men der er to veje ind, og det er ikke til at se, hvilken indgang kunstmuseet Aros og kunstneren selv – Jesper Just – har tænkt sig, at jeg skal vælge for at få mest ud af det.

Da jeg lidt nølende har truffet et valg, befinder jeg mig foran fem store skærme med hver sin film kørende på samme tid, og jeg er på den igen: Hvilken er det meningen, jeg skal se? Først? Og hvorfor kan jeg ikke finde ud af, hvornår hver film begynder eller slutter, så jeg kan springe på fra start?

Jeg tager spørgsmålene med op på 8. etage, hvor jeg har aftalt at møde Jesper Just på museets ART Restaurant, og han sidder klar og venter. Han er smilende, ligetil og imødekommende, men slår ret hurtigt fast, at han ikke har entydige svar med til Danmark fra New York, hvor han har boet og haft succes som kunstner de sidste otte år.

Spisekortet kan vi finde igennem uden problemer. Ligesom Jesper Just lander sikkert på sit Thy-lam, scroller jeg uden større overvejelser ned mod en gang friske asparges. Af en eller anden grund er det kun nede i udstillingssalene, jeg mister overblikket – og da Jesper Just hører det, smiler han tilfreds. Hans udstillingsgæster må gerne blive desorienterede. Rigtig gerne endda.

»Jeg er interesseret i at få folk derud, hvor de ikke længere kan putte ting i faste kasser. De fleste er vant til at rubricere alt efter nogle gængse systemer. Jeg kan godt lide, når det hele vibrerer«.

Sært kultursammenstød

Med udstillingen nogle etager under os, Jesper Justs største herhjemme til dato, får danskerne for første gang mulighed for at opleve hans videoværk fra Venedig Biennalen 2013, ’Intercourses’.

Det består af en – eller fem – film, der over fem skærme udspiller sig i en kinesisk forstad, som også i virkelighedens verden er bygget op som en bizar 1:1- kopi af store dele af Paris. Med komplet Eiffeltårn og brede boulevarder, men så alligevel med salatbede under Eiffeltårnet og kinesiske tegn på skiltene.

Det sære kultursammenstød et sted i Kina inspirerede Just, da han skulle lave et værk til Venedig Biennalen, hvor han på tilsvarende vis skulle repræsentere et land, Danmark, i et andet land, Italien.

Og hvis man overhovedet kan læse et budskab ud af hans videoinstallation, handler det om kulturforskelle og fremmedgørelse – en fremmedgørelse, der går igen, når man står foran en film, man i princippet selv komponerer eller klipper. Ingen kommer til at se det samme, oplevelsen afhænger helt af, hvor man ser hen, i hvilken rækkefølge og hvor længe.

Ikke engang Jesper Just selv tror på, at nogen gæster vil hænge på i de over to timer, det ville tage at komme helt igennem.

Kunst er ikke et tv-program

Men hvis alt er så tvetydigt, risikerer du så ikke at tabe nogen?

»Jo, og sådan må det så være. Man kan ikke lave kunst for alle«, svarer han.

Jesper Just kender udmærket den tilbagevendende politiske diskussion om, at det er et demokratisk problem, når kun en lille del af befolkningen går på kunstmuseum. Men han køber ikke præmissen.

»Politikerne bliver ved at gentage, at kunsten skal være for alle, men sådan er det ikke i min bog. Kunsten skal være tilgængelig for alle, men man kan ikke please alle. Kunsten skal ikke presses ned i halsen på hr. og fru Danmark, hvis de ikke vil. Så skulle den nemlig tilpasses alle«, siger han og tilføjer, at kunst ikke er som et tv-program:

»Hvis kunsten skulle skabes ud fra en tanke om at være beregnet på så mange som muligt, ville den blive som al mulig anden underholdning. Som tv, der bliver mere og mere fladt, fordi man er bange for at gøre det for smalt. Men hvis kunsten ender der, bliver den ligegyldig. Så har den ingen funktion mere«.

Stadig brug for publikum

Man kunne vel sige, at så havde den netop en funktion, fordi der var flere, der oplevede den?

»Det er ikke kunstens mål at please. Der er politisk agenda om, at fordi staten bruger kulturpenge, skal kunsten også ud til alle, men det ved jeg ikke, om den skal. Det afgørende er, at den skal stå åben for alle«, siger han og minder om, at man da »heller ikke kræver, at ballet skal ud til alle«.

Men jo, selvfølgelig har Jesper Just brug for et publikum, og han bliver glad, hvis mennesker, der ikke ellers ville få øje på hans kunst, pludselig opdager den:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når de her værker nu kommer på ARoS, vil der måske være folk, som ikke tager til Venedig for at se kunst, eller som bare tilfældigt kommer på ARoS for at se ’Boy’ (ARoS’ signaturværk, red.) eller gå op i regnbuen – og som så pludselig, fordi min udstilling ligger lige ved siden af, måske går ind og ser den«.

Omvendte spillefilm

Her kan styrken være, at Justs videoværker ser tilforladelige ud på overfladen og minder om noget, folk kender:

»De tager sig ud som spillefilm. De har bare omvendt fortegn«, som kunstneren siger.

Hvor en spillefilm lader sit publikum være uafklaret fra begyndelsen og derpå arbejder sig frem mod en form for forløsning, møder man Justs værker som tilsyneladende letgenkendelige. Men når man følger filmene fra fem skærme og i evig båndsløjfe, bliver man mere og mere forvirret og ladt tilbage uden forløsning.

Det er det med de kasser igen, forklarer Just:

»Jeg vil ikke give faste svar. Jeg vil gerne gøre folk lidt utrygge eller usikre på, hvad det er, de oplever«, siger han.

»Kunsten skal ikke være provokerende bare for at være provokerende, men den må gerne være tankeprovokerende«.

Børn skal stopfodres med kunst

Der vil være en del af publikum, der ikke har særlige kunstfaglige forudsætninger, eller som ikke forstår, hvad du vil med dem. Svigter du dem?

»Mange er fremmedgjorte over for kunst, det er rigtigt, og det er ikke folks skyld, for det kræver træning. I virkeligheden ville det være en god idé at introducere børn og unge til kunst og kultur i en meget tidlig alder. Vi er jo ikke fremmede for at høre musik! Det ville være en god idé at lære børn at opleve billedkunst, så de vænner sig til den særlige måde at fortælle på«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jesper Just har ikke glemt, at han lige selv har sagt, at kunst ikke skal stoppes ned i halsen på nogen:

»Men børn må det gerne stoppes ned i halsen på«, griner han og tilføjer med eftertryk:

»Men så slutter det også, når man får fri. Voksne må selv bestemme, om de vil have oplevelsen. Det skal politikerne ikke bestemme«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden