Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BRØØØøøøL. Der var fuld fart på 1920'erne, og få skildrede årtiet så præcist som Gerda Wegener, der gik ind for al den dekadence, en storby som Paris kunne til- byde.
Foto: Gerda Wegeners tegning/ Riisgaard og Hjort.

BRØØØøøøL. Der var fuld fart på 1920'erne, og få skildrede årtiet så præcist som Gerda Wegener, der gik ind for al den dekadence, en storby som Paris kunne til- byde.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anbefaling: Messe lokker med svamp, luselort, sølvfisk og syre

Du kan også se Gerda Wegeners forrygende tegning af storbybohemer fra 1920'erne.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er lidt af en kliché, men der må faktisk være noget for (næsten) enhver smag på den nye messe ’Kunst på papir’, for udbuddet spænder adskillige århundreder med nedslag i blandt andet den danske guldalder, modernismen og vores helt aktuelle samtidskunst.

I alt tretten udstillere bidrager til messen, hvor man både finder gallerier og antikvariater fra ind- og udland, samt et par særlige samlere såsom skuespiller og cirkusdirektør Søren Østergaard, der i den grad går op i dansk kunst fra 1800-tallet.

Men man kan også komme endnu længere tilbage i tiden hos Titelbech Fine Prints, der siden 1999 har specialiseret sig i kunst på papir.

Rembrandt til tyve tusind kroner

Titelbech kan nemlig tilbyde raderinger af ingen ringere end den hollandske maler Rembrandt!

Rent prismæssigt bliver man endda omkring de tyve tusind kroner, hvilket godt nok er mange penge, men alligevel. ikke helt så mange, når man tænker på, hvem der står bag, og at der er tale om tryk, der blev til helt tilbage i 1630’erne.

Noget nyere er Gerda Wegeners forrygende tegning af storbybohemer fra de brølende 1920’ere, der i dag tilhører galleriet Riisgaard og Hjort. Wegener (1886-1940) var på mange måder en fremmed fugl i det danske kunstliv, for hun kastede sig fuldt og helt ind i den del af sin samtid, der satte fokus på dekadencen.

Et højst særegent ægteskab

I årene omkring forrige århundredeskifte blev hun uddannet ved Kunstskolen for Kvinder under Det Kongelige Danske Kunstakademi.

I 1904 giftede hun sig med kunstnerkollegaen Einar Wegener, hvilket blev begyndelsen på et højst særegent forhold.

Hvornår og hvordan Einar helt præcis begyndte at klæde sig i kvindetøj, står stadig hen i det lettere uvisse, men sikkert er det, at han snart blev Gerdas model og muse. I skikkelse af Lili Elbe.

Med tiden blev Lili en stadig større del af Einar Wegeners personlighed, og det førte til verdens første (kendte) kønsskifteoperation, som så igen betød, at ægteskabet mellem Gerda og Einar i 1930 blev annuleret af kong Christian X.

Desværre førte flere operationer også til, at Lili Elbe døde året efter. Den historie har, helt naturligt, fanget både kunstsamlere, filmfolk og forfattere, hvilket vi de kommende år skulle komme til at nyde godt af.

To underholdende foredrag

Men tilbage til messen for kunst på papir, hvor man senere i dag kan nå med til to foredrag.

Klokken 16 er det først professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen, der fortæller om udvalgte værker.

Herefter, klokken 17, taler leder af Forskningscenter for tegnekunst og seniorforsker ved Statens Museum for Kunst Chris Fischer under overskriften: ’Tegninger, pletter, provenienser. Svamp, luselort, alkohol, sølvfisk, rust og syre’.

Så det skal nok blive morsomt!

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden