Lukket. En skuespiller i det lukkede performancekunstværk.
Foto: Sofie Knijff / The Barbican

Lukket. En skuespiller i det lukkede performancekunstværk.

Kunst

Racismeanklaget engelsk udstilling lukket efter en dag

Det har udløst en storm af trusler at udstille sorte mennesker i London.

Kunst

Udstillingen 'Exhibit B' nåede kun at blive vist en enkelt aften på udstillingsstedet The Barbican i London, inden den igen lukkede.

For allerede efter den første visning var kritikken af udstillingen så stor, at museet mente, at der var overhængende fare for de deltagere, som tager del i udstillingens performances.

Ifølge en skrivelse udsendt af The Barbican er det meget voldsomme reaktioner mod udstillingen, der gør, at de er bange for de impliceredes sikkerhed.

Udstillingen er skabt af den sydafrikanske instruktør Brett Bailey, der fremstiller en række sorte performere i situationer, der minder om de menneskelige zoologiske haver, der fandtes i de 19. og 20. århundreder.

Tidligere har 25.000 mennesker i 12 byer set udstillingen, uden at det har vakt problemer, og anmelderne har også været lige dele fascinerede og forfærdede over de mange tableauer af skuespillere i situationer, der skal vise, hvordan racisme er kommet til udtryk gennem tiderne, og hvordan racisme stadig eksisterer i dag.

Truet til stilhed

Men til trods for intentionen om at præsentere beskuerne for racismens ansigter gennem tiden med levende modeller som virkemiddel, er udstillingen blevet udskældt for selv at være racistisk.

Der har allerede i en måned inden åbningen af 'Exhibit B' været protester mod værket, og det var i sidste ende trusler mod de medvirkende, der gjorde, at udstillingen blev aflyst.

»Vi finder det dybt foruroligende, at der er brugt sådanne metoder for at lukke munden på kunstnere og performere, og at publikum er blevet frataget muligheden for at se det her vigtige værk«, skriver The Barbican.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce