Udstilling. Kristian vonornsleth lægger lokaler til den kontroversielle Dan Parks værker i samarbejde med Trykkefrihedsselskabet.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Udstilling. Kristian vonornsleth lægger lokaler til den kontroversielle Dan Parks værker i samarbejde med Trykkefrihedsselskabet.

Kunst

Hornsleth udstiller »ubehagelige« værker af racismedømt kunstner

Kristian von Hornsleth lægger galleri til omstridte Dan Parks-billeder.

Kunst

Først ville Radio24Syv »teste ytringsfrihedens grænser« ved at hente den svenske provokatør og gadekunstner Dan Parks kontroversielle værker til Danmark og udstille dem.

Det gav stor ballade, og radiokanalen opgav hurtigt udstillingen.

I første omgang trak også Trykkefrihedsselskabet et tilsagn om at agere gallerist tilbage med begrundelsen, at der var for kort tid til at arrangere udstillingen i.

Men siden kom Trykkefrihedsselskabet igen på banen og gik igang med at finde et egnet sted i København at udstille billederne i.

Det er nu fundet, og det bliver kunstneren Kristian von Hornsleth, der i Hornsleth & Friends i Bredgade lægger lokaler til de billeder, som er blevet forbudt i Sverige og har kostet kunstneren en fængselsdom.

Også selvom billederne i Kristian von Hornsleths øjne er direkte »ubehagelige«.

»Personligt synes jeg, at værkerne er ubehagelige, men de er jo samtidig også en barsk satire på den svenske berøringsangst over for raceproblemer«, udtaler Kristian von Hornsleth i en pressemeddelelse, som Trykkefrihedsselskabet har udsendt for at offentliggøre tid og sted for udstillingen af den racisme-dømte svenskers værker.

Von Hornsleth utryg ved udstillingen

Kristian von Hornsleth fortæller, at han ikke har det udpræget godt med at skulle udstille værkerne.

»Jeg har selv arbejdet med racefordomme og udbytteforhold mellem I- og U-lande i mine værker, til stor forargelse, og det ville være løgn at påstå, at jeg ikke er utryg ved udstillingen«, udtaler von Hornsleth og fortsætter:

»Men for mig handler det kun om ytringsfrihed, og det pisser mig af, at man skal sendes i spjældet for at lave dem. Derfor vil jeg gerne lægge galleri til«.

Trykkefrihedsselskabet kalder det i samme pressemeddelelse et »stærkt signal«, at Kristian von Hornsleth har sagt ja til at udstille Dan Park.

»Det helt afgørende budskab i denne sag er, at man ikke bør sendes bag tremmer for at lave kunst. Det gælder uanset, om man bryder sig om værkerne eller ej. Nu får danskerne og også svenskerne for første gang mulighed for at se den forbudte kunst. Mit gæt er, at mange vil blive rystede over, hvor lidt der skal til, for at blive fængslet i vores broderland«, udtaler Aia Fog, der er næstformand i Trykkefrihedsselskabet.

»Vi forholder os overhovedet ikke til kunsten«

Det bliver ifølge Trykkefrihedsselskabets pressemeddelelse de 8-9 værker, der sendte Dan Park i fængsel, og som nu skal destrueres af den svenske stat, der vil blive udstillet.

Det inkluderer ikke to meget omtalte Muhammedtegninger, oplyser selskabet.

»De er ikke forbudte. De er ikke kriminaliserede. Vi koncentrerer os om de værker, der har fået sendt Dan Park i fængsel. Vi forholder os overhovedet ikke til kunsten. Vi har ikke forstand på kunst, men på ytringsfrihed. Det er den, vi vil forsvare og det er der, hvor den knægtes, at vi går ind«, uddyber Aia Fog over for Politiken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens Dan Parks værker allerede har skabt vild debat i Danmark, vakte det i Sverige ikke større debat om den kunstneriske ytringsfrihed, da de blev beslaglagt af den svenske stat.

Og Karin Olsson, kulturredaktør på den svenske avis Expressen, har tidligere over for Politiken forklaret, at Dan Park-historien har været et »ikke-spørgsmål« i Sverige. Der har simpelthen været bred konsensus om, at det var i orden, at udstillingen, der blandt andet viste sorte mænd i galger, blev forbudt.

»Det er symptomatisk for de to kulturer i Danmark og Sverige, at der er mere debat om Dan Park i Danmark end i Sverige. Danmark har hele sin historie med Muhammedtegninger og et billede af ikke at være bange for at diskutere ting. Og selv om jeg ofte har kritiseret tonen i den danske debat, mener jeg i dette tilfælde, at der burde have været større diskussion af Dan Parks billeder i Sverige, end der var«, har hun sagt.

---------

Rettelse: I en tidligere version skrev vi i en mellemoverskrift, at 'Von Hornsleth er ikke utryg ved udstillingen'. Men det er han, som det fremgår.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce