Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ejerskab. Folketingets politikere er bekymrede, men ansvaret ligger hos kommunerne, siger kulturministeren.
Foto: DITTE VALENTE (arkiv)

Ejerskab. Folketingets politikere er bekymrede, men ansvaret ligger hos kommunerne, siger kulturministeren.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturarven smuldrer på museerne, men Jelved melder hus forbi

Flere museer opbevarer ikke den danske kulturarv på en forsvarlig måde.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er nok af både bekymring og forståelse, når Folketingets kulturpolitikere forholder sig til de danske museers problemer med at opbevare og registrere Danmarks kulturarv på en forsvarlig måde.

Til gengæld er det så som så med entusiasmen, når det kommer til betaling. Det er den politiske status, efter at Folketingets Kulturudvalg i går mødtes med Kulturministeriet og folk fra museumsverdenen for at drøfte en kritisk rapport fra Rigsrevisionen.

Rapporten peger på dårlig opbevaring på flere museer, hvilket »i værste fald kan betyde, at kultur-og naturarven ikke bevares for fremtiden«.

Et problem i 30 år

Men det er ifølge kulturminister Marianne Jelved (R) kommunernes ansvar:

»Det er ikke statens opgave at bygge museernes magasiner«, siger hun, men kalder det en »fantastisk god idé«, hvis flere kommuner og museer sammen bygger større magasiner.

Hvad manglende registrering angår, peger Jelved på, at de godt 3 millioner genstande, der endnu ikke findes i et centralt system, vil være skrevet ind i slutningen af 2018 med hjælp fra støttemidler fra Kulturstyrelsen.

Frank Allan Rasmussen, næstformand hos organisationen Danske Museer, deltog i mødet og glæder sig over, at der er kommet politisk bevågenhed om et problem, der har eksisteret i de 30 år, han har arbejdet i museumsverdenen.

Tilbage i 2006 gjorde Danske Museer selv i en rapport opmærksom på problemerne med opbevaring og registrering.

»Der har altid været et problem, men det nye er, at Rigsrevisionen har rettet kritik mod det, og at det har bragt emnet på den politiske dagsorden«, siger han.

»Problemerne skal løses i samarbejde mellem museer, kommuner og staten. Der er en pukkel af arbejde, der skal høvles ned, og det kræver en national handlingsplan. Jeg tror, at alle er enige om, at det ikke kan løses inden for de eksisterende budgetter«, siger han.

Jelved: Vil ikke ødelægge kommunalt ejerskab

Men hos kulturpolitikerne er der ikke den store betalingslyst.

»Der kommer ikke flere nye penge. Man må lave en benhård prioritering inden for den eksisterende ramme«, siger Michael Aastrup Jensen fra Venstre.

Han går ind for, at der bliver lavet en national handlingsplan. Det samme ønsker socialdemokraternes Troels Ravn: »Men det er for tidligt at sige, om vi er klar til at prioritere penge. Jeg håber og tror, at man kan gøre det inden for de eksisterende midler«.

DF’s Alex Ahrendtsen vil vente og se, om der overhovedet er behov for en plan, før han tager stilling. »Mere kompetente folk må skrue det sammen, og så må vi se på finansiering til den tid«.

Kulturminister Marianne Jelved (R) mener, at en national plan vil sende et forkert signal:

»Det må ikke opfattes sådan, at museerne er statslige. Vi vil ikke ødelægge det kommunale ejerskab«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden