Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skitse. Sådan ser James Turrells kæmpekuppel ud i skitseform.
Foto: ARoS

Skitse. Sådan ser James Turrells kæmpekuppel ud i skitseform.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Taj Mahal flytter ind på ARoS

ARoS får ny kæmpeinstallation, der også i international målestok er gigantisk.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med en trecifret milliondonation fra Sallingfondene går kunstmuseet Aros i Aarhus nu i gang med at udvide og grave ud til en lysinstallation, der også målt med international målestok bliver gigantisk:

Diameteren på kunstneren James Turrells kommende værk bliver på 25 meter og dermed på størrelse med kuplen på Taj Mahal – og i spil med formater som Hagia Sofia i Istanbul og Pantheon i Rom med deres diametre på henholdsvis 31 og 43 meter.

»Det bliver en form for underjordisk katedral, som indgår i symbiose med stedets arkitektur. Og det bliver stort«, siger museumsdirektør Erlend Høyersten om værket og udvidelsen, der også kommer til at indbefatte 1.400 kvadratmeter underjordisk udstillingsgalleri med magasiner under Officerspladsen foran museet.

På vejen ind til galleriet vil publikum enten kunne passere uden om eller gå tværs igennem James Turrells 1000 kvadratmeter store, sfæriske lysinstallation.

Foto: ARoS

Udsigten er hjemme - nu kommer indsigten

Det samlede budget er på 350 millioner kroner, men med gårsdagens donation på 100 millioner kroner fra Købmand Herman Sallings Fond kan museumsdirektøren nu tro på projektet, som han introducerede for bestyrelsen, en uge efter at han tiltrådte for trekvart år siden.

I dag står han med 28-29 procent af beløbet i hænderne og kan gå i gang med at få gravet »et vældigt antal kubikmeter« jord op, så projektet med arbejdstitlen »The Next Level« kan stå klar til kulturbyåret i Aarhus i 2017.

Til spørgsmålet om det kræver en ny dims hvert tredje-fjerde år for at holde publikum til, griner Erlend Høyersten:

»Det er vigtigt, at et kunstmuseum fornyr sig, men det betyder selvfølgelig ikke, at man kan bygge ud hele tiden, og med den her størrelse ville det slet ikke være muligt«, siger han.

»Men vi har behov for at gentænke os selv, hvis vi vil følge vores plan om at introducere kunst for stadig flere mennesker og udvide besøgstallet til trekvart million i 2017. Skal vi sige det lidt flot, har vi med Olafur Eliassons regnbue på taget udsigt. James Turrells installation lægger op til indsigt«.

James Turrell vil i forvejen være kendt af Aros’ gæster for sin lysinstallation »Milkrun III«, der befinder sig i De ni Rum i museets nuværende underjordiske gallerier.

WWWSe video af den nye installation

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden