Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Borte. Ungdomsportrættet af den verdensberømte astronom har været væk i årevis.
Foto: Gavnø Slot

Borte. Ungdomsportrættet af den verdensberømte astronom har været væk i årevis.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tycho Brahe-maleri er forsvundet

Maleri var udlånt til Ole Rømer Museum, men blev aldrig returneret.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I århundreder var dette portræt af Tycho Brahe en del af malerisamlingen på Gavnø Slot ved Næstved.

Men sømmet på slotsvæggen har i en årrække været tomt. Maleriet er forsvundet.

Portrættet blev udlånt til udstillingen ’Tycho Brahes mange ansigter’ om den berømte astronom på Ole Rømer Museum i 2001, men blev aldrig returneret, fortæller ejeren, baron og hofjægermester Otto Reedtz-Thott.

Hvad er sket med portrættet? Hvor er det nu? Det har Otto Reedtz-Thott spekuleret over siden, og han har henvendt sig til museet flere gange. Men institutionen i Taastrup har aldrig kunnet give ham en forklaring på, hvad der er sket, fortæller han.

Ganske enkelt væk

»Det er et lille maleri, og det er selvfølgelig ikke lige så værdifuldt som vores maleri af Rubens, men det er vigtigt for malerisamlingen. Tycho Brahes søster var gift ind i familien Thott. På den måde er det historisk interessant«, siger han og tilføjer:

»Og så er det et ungdomsportræt af Tycho Brahe. De er mere sjældne«.

På museet har man forgæves ledt efter maleriet, forklarer man.

»Vi kan simpelthen ikke finde det«, siger museumsleder Lars Buus Graeser. Han kom til institutionen i 2002, efter at Ole Rømer Museet var lagt sammen med Kroppedal Museum. På det tidspunkt blev institutionen statsanerkendt, og man indførte skrappere krav til registrering.

»Det er sket før min tid i et helt andet setup, så jeg kan ikke tage ansvar for det«, siger museumslederen, der understreger, at han har talt med tidligere ansatte for at opspore maleriet.

Bag på portrættet kan man se, at det tilhører Gavnø Slot, hvor det har været del af malerisamlingen siden midten af 1700-tallet. Sagen har ikke været politianmeldt.

--------------------

Rettelse: Det fremgik af en tidligere version, at Tycho Brahes søster var gift ind i slægten Reedtz-Thott. Det var i slægten Thott. Der stod også, at Kroppedal Museums leder heder Ole Buus Graeser. Han hedder Lars.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden