Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Datteren. Dette portræt, som museet The Met i New York solgte i 2013, har nu vist sig at være af den flamske maler Peter Paul Rubens (1577-1640) og forestiller angiveligt hans datter Clara Serena, der døde som 12-årig.
Foto: Rubenshuis

Datteren. Dette portræt, som museet The Met i New York solgte i 2013, har nu vist sig at være af den flamske maler Peter Paul Rubens (1577-1640) og forestiller angiveligt hans datter Clara Serena, der døde som 12-årig.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museum i USA solgte ved en fejl værk af Rubens

Kulturpolitikere vil også tillade salg af kulturarv fra museerne i Danmark.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ærgrelse. Det må være den følelse, som dominerer på The Metropolitan Museum i New York.

Et portræt, som museet solgte for to år siden, fordi eksperterne mente, at det var et middelmådigt maleri fra det 19. århundrede, har nu vist sig at være et originalt værk af Rubens. Det bekræfter museet Rubenshuis i Antwerpen, Belgien, efter at det næsten 400 år gamle børneportræt har været underlagt tekniske undersøgelser.

I Danmark mener Venstre også, at danske museer ligesom de amerikanske bør kunne sælge ud af samlingerne, selv om man risikerer, at der sker bommerter som på museet på 5th Avenue.

»Der kan altid ske fejl, men risikoen for, at nogen begår en enkelt fejl, bør ikke betyde, at man holder sig fra at lade den sunde fornuft råde. Der er bugnende samlinger med ens eksemplarer af genstande rundt omkring på arkiver og magasiner, der bare står og samler støv. Lad os få det solgt, så museerne kan få nogle midler og samlingerne blive opdateret«, siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

Uansvarligt

Det er ikke i sig selv nyt, at Venstre ønsker, at museer kan sælge deres genstande. Derimod er det nyt, at samtlige borgerlige partiers kulturordførere stiller sig bag Venstre, og at også Socialdemokraterne nu ser mildt på ideen. Både Mette Bock (LA), Alex Ahrendtsen (DF) og Lars Barfoed (K) tilkendegiver over for Politiken, at de principielt ser det som en mulighed, man skal give museerne. Heller ikke Socialdemokraternes kulturordfører, Troels Ravn, er afvisende, men »vil gerne være med til at drøfte ideen«.

Men kulturminister Marianne Jelved (R), der i så fald skulle give tilladelsen, afviser og mener, at ideen »nærmer sig det uansvarlige«.

»Det vil bryde helt klart med meningen med museerne. De skal opbevare gestande fra vores fortid, og det skal gøres på en måde, så de også kommer kommende generationer til glæde«, siger ministeren og henviser til den internationale museumsorganisation ICOM’s etiske kodeks, som Danmarks har tilsluttet sig. Her understreges det, at museumssamlinger forvaltes på samfundets vegne, og at de ikke må behandles som »realiserbare aktiver«.

Det vil bryde helt klart med meningen med museerne

Maleriet i USA, der har vist sig at være af Rubens, ville The Metropolitan Museum netop gerne af med. Det blev sat til salg af museet sammen med 15 andre ældre malerier, for at museet kunne få ny kapital på indkøbskontoen. Flere Rubens-eksperter havde gennem tiden kigget nøje på maleriet og konkluderet, at det ikke var gammelt nok til at være en original, skriver The Art Newspaper. Siden viste en dateringsundersøgelse af træet, det er malet på, at det var fra det 19. århundrede.

Men under auktionen på Sotheby’s skete der noget uventet. Portrættet, der var vurderet til mellem 20.000 og 30.000 dollars, blev budt op til 626.000 dollars (svarende til 3,4 millioner kroner). Den nye ejer, en britisk kunstsamler, troede på ægtheden og underkastede maleriet endnu en uvildig dendrokronologisk undersøgelse, og derefter var dommen en anden. Ifølgemuseet Rubenshuis er portrættet af pigen malet på træ, der er fældet mellem 1608 og 1615. Ved en fejl havde genstanden for den første dateringsanalyse været træet fra maleriets nyere bagbeklædning, der var sat på for at stabilisere værket.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danskere kigger mod USA

I USA er det efterhånden normal praksis, at museer sælger kunst fra samlingerne for at få råd til ombygninger eller drift. I Europa, hvor de offentlige tilskud er større, er situationen en anden. I Holland må kunstmuseer imidlertid gerne udskille værker fra deres samlinger, hvis de kan få en særlig tilladelse og samtidig finder andre værker af højere kvalitet. Og nu er der også politisk opbakning til, at en ny model indføres i Danmark.

»Vi mener, at der skal åbnes op, fordi mange museer, især de kulturhistoriske, har mange eksemplarer af de samme ting: pileøkser, sten, våben. Og i stedet for stædigt at holde fast i, at alt er uerstatteligt, vil der være en stor gevinst for Museumsdanmark, hvis vi kunne sælge fra, og samlingerne kunne blive nyere og bredere«, siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V).

I Organisationen Danske Museer har man endnu ikke en officiel holdning til spørgsmålet, om museerne skal kunne sælge fra samlingerne, forklarer direktør Nils M. Jensen. Men man er gået i gang med at diskutere, hvordan man kan udskille museumsgenstande, når de ikke passer ind på et givent museum. I næste uge skal han til USA for at mødes med The American Alliance of Museums.

»Vi er interesseret i at tale med amerikanerne på grund af de etiske diskussioner, de står med i museumskredse, og for at høre, hvordan de håndterer dem«, siger han.

Danske museer må ikke udskille museumsgenstande, medmindre kulturministeren giver særlig tilladelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Kulturstyrelsen er antallet af ansøgninger fra statsanerkendte museer om at få lov til at udskille genstande steget siden 2010, og de seneste år har man haft et halvt hundrede udskillelsessager. Derimod har man ikke modtaget ansøgninger fra museer, der handlede om salg, oplyser specialkonsulent i Kulturstyrelsen Hans Henrik Landert.

Det ægte portræt af Rubens, der nu er ejet af en britisk rigmand, kan for tiden ses på Rubenshuis. Efter også at have fået undersøgt maleteknikken har eksperterne på Rubenshuis konkluderet, at det er et original Rubens-værk, der formentlig forestiller den flamske malers ældste datter Clara Serena, der døde som 12-årig. Det er malet omkring 1623 og måske bestilt som et posthumt portræt for at mindes det døde barn.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden