Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Retur. Ai Weiwei lagde det her billede op på sin Instagram-profil efter de kinesiske myndigheder gav hans pas tilbage. Foto fra Instagram

Retur. Ai Weiwei lagde det her billede op på sin Instagram-profil efter de kinesiske myndigheder gav hans pas tilbage. Foto fra Instagram

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ai Weiwei får sit pas tilbage

Den kinesiske kunstner og systemkritiker har efter fire med udrejseforbud fået udleveret sit pas.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire års lande-arrest er nu tilsyneladende ovre for den kinesiske kunstner Ai Weiwei.

Den internationalt anerkendte og systemkritiske kineser lagde i morges et billede på sin Instagram-profil, hvor han holder sit rødbedefarvede pas i hånden.

»I dag modtog jeg et pas«, skriver han under billedet.

»Jeg kan kun sige, hvorfor ikke?«

Ai Weiwei fik i 2011 frataget sit pas, da han skulle flyve fra Beijing til Hong Kong. Dengang blev han i første omgang tilbageholdt af de kinesiske myndigheder i 81 dage anklaget for skattesnyd. Sagen endte i 2012 med, at han blev dømt til at betale 2.4 millioner dollars i bøder og tilbagebetaling af skat til den kinesiske stat.

Ifølge Ai Weiwei var sagen mod ham gengældelse for hans politisk aktivistiske kunst. Han har blandt andet stået bag værket 'Straight' (2008-2012) - et mindeværk for de mange tusinde børn, der døde under jordskælvet i Sichuan-provinsen i 2008. Værket består af armeringsstål fra mange af områdets skolebygningerne, der ikke kunne klare skælvets rystelser, fordi korruption havde ledt til byggesjusk i skolebyggerierne.

De har lovet mig mit pas tilbage de seneste fire år. Nu har de endelig givet det tilbage

LÆS

Ai Weiwei udtaler på telefonen i dag til New York Times, at han ikke ved, hvorfor han netop nu har fået sit pas igen.

»Jeg kan kun sige, hvorfor ikke?«, siger han.

»De har lovet mig mit pas tilbage de seneste fire år. Nu har de endelig givet det tilbage«.

Første soloudstilling i Kina

I de seneste fire år har Ai Weiwei derfor været nødt til planlægge store kunstudstillinger i udlandet fra sit hjem i Beijing - for eksempel i det tidligere fængsel Alcatraz i San Francisco og på The Smithsonian Institution i Washington.

Og Ai Weiwei har ikke kun været forment udrejse. Han har heller ikke haft tilladelse til at udstille i sit hjemland i hele perioden. Hans værker blev ligefrem fjernet fra en gruppeudstilling i Shanghai sidste år.

Indikationer på myndighedernes forbrødning dukkede dog op allerede i sidste måned, hvor Ai Weiwei fik tilladelse til at åbne en soloudstilling for første gang nogensinde i sit hjemland.

Efter fire års rejseforbud kunne man forestille sig, at det kriblede i den 57-årige kunstner for at få lov til at drage udenlands. Og ifølge New York Times er Ai Weiwei da også allerede i gang med at planlægge et besøg til Tyskland, hvor hans kone har boet sammen med deres 6-årige søn det seneste år. Han planlægger også en lægeundersøgelse i udlandet - blandt skal han have tjekket om alt er okay, efter han i 2009 måtte opereres i hjernen, da han blev slået i hovedet af en politimand i byen Chengdu.

Et snarligt besøg til England kunne også være på listen over kommende rejsemål. Her er Royal Academy of Arts i London i gang med at rejse penge til en udstilling - blandt andet af Ai Weiweis værker af døde, rekonstruerede træer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden