Retur. Ai Weiwei lagde det her billede op på sin Instagram-profil efter de kinesiske myndigheder gav hans pas tilbage. Foto fra Instagram

Retur. Ai Weiwei lagde det her billede op på sin Instagram-profil efter de kinesiske myndigheder gav hans pas tilbage. Foto fra Instagram

Kunst

Ai Weiwei får sit pas tilbage

Den kinesiske kunstner og systemkritiker har efter fire med udrejseforbud fået udleveret sit pas.

Kunst

Fire års lande-arrest er nu tilsyneladende ovre for den kinesiske kunstner Ai Weiwei.

Den internationalt anerkendte og systemkritiske kineser lagde i morges et billede på sin Instagram-profil, hvor han holder sit rødbedefarvede pas i hånden.

»I dag modtog jeg et pas«, skriver han under billedet.

»Jeg kan kun sige, hvorfor ikke?«

Ai Weiwei fik i 2011 frataget sit pas, da han skulle flyve fra Beijing til Hong Kong. Dengang blev han i første omgang tilbageholdt af de kinesiske myndigheder i 81 dage anklaget for skattesnyd. Sagen endte i 2012 med, at han blev dømt til at betale 2.4 millioner dollars i bøder og tilbagebetaling af skat til den kinesiske stat.

Ifølge Ai Weiwei var sagen mod ham gengældelse for hans politisk aktivistiske kunst. Han har blandt andet stået bag værket 'Straight' (2008-2012) - et mindeværk for de mange tusinde børn, der døde under jordskælvet i Sichuan-provinsen i 2008. Værket består af armeringsstål fra mange af områdets skolebygningerne, der ikke kunne klare skælvets rystelser, fordi korruption havde ledt til byggesjusk i skolebyggerierne.

De har lovet mig mit pas tilbage de seneste fire år. Nu har de endelig givet det tilbage

LÆS

Ai Weiwei udtaler på telefonen i dag til New York Times, at han ikke ved, hvorfor han netop nu har fået sit pas igen.

»Jeg kan kun sige, hvorfor ikke?«, siger han.

»De har lovet mig mit pas tilbage de seneste fire år. Nu har de endelig givet det tilbage«.

Første soloudstilling i Kina

I de seneste fire år har Ai Weiwei derfor været nødt til planlægge store kunstudstillinger i udlandet fra sit hjem i Beijing - for eksempel i det tidligere fængsel Alcatraz i San Francisco og på The Smithsonian Institution i Washington.

Og Ai Weiwei har ikke kun været forment udrejse. Han har heller ikke haft tilladelse til at udstille i sit hjemland i hele perioden. Hans værker blev ligefrem fjernet fra en gruppeudstilling i Shanghai sidste år.

Indikationer på myndighedernes forbrødning dukkede dog op allerede i sidste måned, hvor Ai Weiwei fik tilladelse til at åbne en soloudstilling for første gang nogensinde i sit hjemland.

Efter fire års rejseforbud kunne man forestille sig, at det kriblede i den 57-årige kunstner for at få lov til at drage udenlands. Og ifølge New York Times er Ai Weiwei da også allerede i gang med at planlægge et besøg til Tyskland, hvor hans kone har boet sammen med deres 6-årige søn det seneste år. Han planlægger også en lægeundersøgelse i udlandet - blandt skal han have tjekket om alt er okay, efter han i 2009 måtte opereres i hjernen, da han blev slået i hovedet af en politimand i byen Chengdu.

Et snarligt besøg til England kunne også være på listen over kommende rejsemål. Her er Royal Academy of Arts i London i gang med at rejse penge til en udstilling - blandt andet af Ai Weiweis værker af døde, rekonstruerede træer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce