Speech Matters. Den græske  billedkunstner Stelios Faitakis deltager med vægmaleriet 'Imposition Symphony' i Den Danske Pavillons udstilling om  ytringsfrihed ved Venedig Biennalen.
Foto: Den Danske Pavillon

Speech Matters. Den græske billedkunstner Stelios Faitakis deltager med vægmaleriet 'Imposition Symphony' i Den Danske Pavillons udstilling om ytringsfrihed ved Venedig Biennalen.

Kunst

Arnoldi: Politikere skal ikke blande sig i biennalen

Kulturministerens kritik af den danske pavillon på Venedig Biennalen har ingen substans, mener formanden for Statens Kunstråd.

Kunst

Politikerne skal ikke blande sig i, hvilken kunst Danmark udstiller i Den Danske Pavillon på Venedig Biennalen, eller hvordan kunsten bliver udstillet.

Det mener formanden for Statens Kunstråd, Per Arnoldi.

I et debatindlæg i Politiken i dag fremhæver han, at det »suverænt« er Statens Kunstråd og dets fagudvalg, der bestemmer den slags.

LÆS INDLÆG Kunstrådet er netop suverænt »for at undgå politisk indblanding og styring, det såkaldte armslængdeprincip«, siger Per Arnoldi og fortsætter: »Politikerne kan ikke blande sig i rådets beslutninger«. Massiv kritik fra mange Reaktionen kommer efter massiv kritik fra kulturminister Per Stig Møller (K), Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, Venstres kulturordfører, Troels Christensen, og en række andre debattører.

Venedig Biennalen er verdens største for samtidskunst, og Danmark har brugt i alt 4,5 millioner skattekroner på Den Danske Pavillon.

Derfor er det en klar fejl, at kun 2 af 18 kunstnere er danske, mener både kulturministeren og DF’s formand.

LÆS ARTIKEL

Pia Kjærsgaard har bedt Per Stig Møller redegøre for, hvad han »fremadrettet agter at gøre for at sikre, at danske kunstnere – og ikke udenlandske kunstnere – fremover repræsenterer Danmark ved biennalen«.

Tysk kunstner tramper rundt på Fogh
Pia Kjærsgaard er ydermere stærkt fortørnet over, at den tyske kunstner Thomas Klipper har fået støtte til et værk, hvor man tramper rundt på Anders Fogh Rasmussens, Flemming Roses og Pia Kjærsgaards ansigter.

»Det er problematisk, at Klipper til en udstilling om ytringsfrihed laver et værk, der vil begrænse ytringsfriheden. Folk er jo himmelfaldne over, at vi har brugt 240.000 kroner på at støtte det værk. Vi er til grin for vores egne penge«, siger Pia Kjærsgaard.

Princippet om armslægde

Men Per Arnoldi understreger, at princippet om armslængde også indebærer, at den græske kurator Katerina Gregos, der har ansvaret for udstillingen, »suverænt og uantastet« kunne vælge, hvem der skulle udstille, og at de udvalgte kunstnere derefter »suverænt og frit« bestemte, hvad de ville udstille. Pia Kjærsgaard lægger vægt på, at kritikken ikke rummer nogen form for trussel om at tage pengene fra Kunstrådet. Men hun håber, at kritikken får Kunstrådet til fremover at satse på de danske kunstnereRedaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden