Utilfreds. Kunstneren Stine Servé har trukket maleriet 'One love-One Blood-One Life' fra Lauritz.com's auktion for Kræftens Bekæmpelse.
Foto: PR

Utilfreds. Kunstneren Stine Servé har trukket maleriet 'One love-One Blood-One Life' fra Lauritz.com's auktion for Kræftens Bekæmpelse.

Kunst

Kunstnere: Auktionshus vurderer vores donerede værker for lavt

I stor auktion for Kræftens Bekæmpelse sætter Lauritz.com værker til salg for halv pris.

Kunst

En række af de kunstnere, der har doneret malerier til fordel for Kræftens Bekæmpelses indsamling Knæk Cancer, mener, at deres værker er vurderet alt for lavt.

Værkerne sælges på auktion hos Lauritz.com, der har vurderet værker til under det halve af den normale markedspris. Kunstneren Stine Servé, der har doneret maleriet ’One Love-One Blood-One Life’, har nu taget konsekvensen og i frustration trukket sit værk fra velgørenhedsauktionen.

Lauritz.com har vurderet hendes maleri til 6.000 kroner, selv om det i hendes galleri koster 14.803.

»Jeg synes, de burde skrive, hvad maleriet normalt koster, når der er tale om velgørenhed. De underminerer jo min forretning som kunstner«, siger hun.

Stine Servé vil selv sælge sit maleri og lade hele salgsbeløbet gå ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse.

»På den måde får de også et større beløb«, siger hun.

Auktionen på Lauritz.com er en del af Kræftens Bekæmpelses indsamling Knæk Cancer, der kulminerer med det store indsamlingsshow på TV 2 lørdag aften. Det er også under udsendelsen, at auktionen udløber.

LÆS OGSÅ

Vurderet til det halve
Stine Servé er langtfra den eneste kunstner, der er frustreret, selv om ingen af de øvrige har tænkt sig at trække deres værker ud af auktionen.

»Men det er ikke særligt smart, at de laver en vurdering på det halve af, hvad ens billeder normalt bliver solgt for«, siger Jan Klein, der har doneret værket ’Mix Media’, som Lauritz.com har vurderet til 6.000, selv om det normalt ville koste det dobbelte.

»De kunder, der går ud og køber et af mine malerier på et galleri, må føle sig taget i røven. Selv om jeg har foræret billedet væk, mister jeg jo troværdighed hos dem, der skal købe et af de værker, jeg nu udstiller i Øksnehallen«, siger han.

De underminerer jo min forretning som kunstnerKunstneren Merete Meier har doneret værket ’Hopeful’, og hun blev også noget overrasket, da hun fandt ud af, hvad hendes værk til 6.500 kroner blev vurderet til af auktionshuset.

I første omgang lød vurderingen på 2.500 kroner, det lykkedes så Merete Meier at få den hævet til 3.000 kroner – men stadig langt under, hvad hun normalt sælger sådan et billede for.

»Jeg synes, det er ærgerligt, for jeg tror ikke, at folk ønsker at give ret meget mere end vurderingen. Og så betyder det i sidste ende, at der kommer færre penge til Kræftens Bekæmpelse«, siger hun.

Vurderet som normalt
Frederik Kløve Jacobsens værk ’Let Nature Take Its Course’ er vurderet til 12.000 kroner, selv om det normalt koster 24.000 kroner. Også han vælger at lade sit maleri blive på auktionen, fordi det er til et godt formål.

Han vil ligesom flere af de øvrige kunstnere overveje det en ekstra gang, næste gang der kommer en anmodning om at sætte malerier på auktion hos Lauritz.com til et velgørende formål.

Kunstneren Morten Funder har til gengæld allerede besluttet, at det er sidste gang, et af hans værker optræder hos auktionshuset. Hans fotomaleri ’Jordbærdrømme’ er vurderet til 1.000 kroner, selv om han normalt ville sælge det for 8.000 kroner.

»Jeg vil gerne donere, men jeg vil ikke benytte Lauritz.com som salgskanal igen«, siger han.

LÆS OGSÅ

Hos Lauritz.com forklarer projektleder Sidsel Nybo Andersen, at værkerne er vurderet fuldstændig om normalt.

»Vi laver en vurdering ud fra det forventede hammerslag. Og det sker blandt andet på baggrund af, hvad man tidligere er blevet solgt for hos os. Stine Servés værker er for eksempel tidligere blevet solgt for mellem 4.000 og 6.000 kroner«, siger hun.

Sidsel Nybo Andersen fremhæver også, at gallerier, der udbyder kunstneres værker, normalt tager 50 procent af salgsprisen, mens Lauritz.com kun tager 12 procent. Derfor er priserne på auktioner normalt lavere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden