Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemvendt. For et par dage siden kom Ai WeiWei tilbage til Beijing. Og meget kan ske, når man sådan rejser væk. Det var dog hverken en overfyldt postkasse eller visne potteplanter, den 58-årige Ai Weiwei kom hjem til. Det var derimod hemmelige mikrofoner, gemt i for eksempel stikkontakter.
Foto: Andy Wong/AP

Hjemvendt. For et par dage siden kom Ai WeiWei tilbage til Beijing. Og meget kan ske, når man sådan rejser væk. Det var dog hverken en overfyldt postkasse eller visne potteplanter, den 58-årige Ai Weiwei kom hjem til. Det var derimod hemmelige mikrofoner, gemt i for eksempel stikkontakter.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ai Weiwei finder mikrofoner i sine stikkontakter

Den systemkritiske kunstner vendte hjem til Kina til en ubehagelig overraskelse.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er snart 5 år, siden den kinesiske kunstner Ai Weiwei har været i udlandet. Han måtte ikke forlade Kina.

Men i sommer fik han pludselig sit pas tilbage. Straks fløj han til Europa, hvor han har været i de seneste par måneder.

For et par dage siden kom han tilbage til Beijing. Og meget kan ske, når man sådan rejser væk. Det var dog hverken en overfyldt postkasse eller visne potteplanter, den 58-årige Ai Weiwei kom hjem til. Det var derimod hemmelige mikrofoner, gemt i for eksempel stikkontakter.

På sin profil på Instagram har Ai Weiwei offentliggjort et foto af det, som tilsyneladende er en mikrofon, der hænger i nogle ledninger i en stikkontakt.

»Jeg har fundet nogle væggelus«, skrev han på Twitter til sin ven Liu Xiaoyuan, der er en kendt menneskeretsadvokat.

Ai Weiwei har også lavet en video, hvor man ser en person stå med en håndfuld kanonslag, som bliver tændt og med store brag til følge smidt ned i en spand foran vægmikrofonen. Titlen på videoen er ’Kan I høre mig?’.

Ai Weiwei blev sat i husarrest i 2010. Året efter skulle han flyve til Hongkong, men blev tilbageholdt i lufthavnen og forsvandt i 81 dage. Derefter blev han løsladt, men myndighederne beholdt hans pas, og Ai blev nægtet udrejse fra Kina.

Siden da har overvågning været et større tema for Ai Weiwei. Blandt andet oprettede han i 2012 weiweicam.com, der sender live fra hans egne overvågningskameraer i hjemmet. I 2013 var han også kurator på et filmprojekt under dokumentarfilmfestivalen Cph:dox, der hedder ’Everything is under Control’. Og han har lavet flere projekter med eksempelvis overvågningskameraerne som dem, myndighederne har installeret på vejen uden for hans hjem.

'Kan I høre mig?'

Overvågning og kontrol er også et af de store temaer på den store udstilling på Royal Academy i London, som fremviser nogle af Ais største værker fra de seneste par årtier. De britiske kritikere har været begejstrede, og blandt andre The Guardians Adrian Searle har givet den de maksimale 5 stjerner.

På udstillingen er der kopier af den celle, hvor han blev holdt fanget i 2011, og hvordan han konstant var overvåget af to betjente, der holdt øje med ham i alle situationer.

I myndighedernes søgelys

Ai Weiwei er søn af en af Kinas mest berømte digtere, Ai Qing. I 1981 flyttede han til New York, men har siden 1993 boet i Beijing. Han begyndte for alvor at komme i myndighedernes søgelys efter det store jordskælv i Sichuan i 2008, der kostede mere end 70.000 mennesker livet.

Mange af dem var børn, der sad i skolebygninger, som styrtede sammen, fordi de var dårligt bygget. Korrupte embedsmænd havde sparet på byggematerialerne, og myndighederne forsøgte derfor i lang tid at hemmeligholde antallet af dræbte børn for at undgå kritik.

Ai Weiwei lavede blandt andet dokumentarfilm om børnene, og hans projekter pressede myndighederne til at indrømme, at de dårligt byggede skoler havde kostet 5.000 børn livet.

Ai Weiwei er kendt for i interviews at være en åbenmundet og højlydt kritiker af den kinesiske diktaturstat. Men de senere år har han til en vis grad nedtonet sin politiske kritik, hvilket også har fået menneskeretsaktivister til at kritisere ham.

I sidste måned sagde han i et interview med New York Review of Books, at han »forsøger ikke at snakke så meget«.

Ai Weiwei gav interview i Tyskland, for i 3 år skal han være gæsteprofessor på Universität der Künste Berlin.

Derfor skifter Ai Weiwei sit atelier og bolig i det nordlige Beijing ud med Berlin. Den kinesiske kunstner har indrettet et atelier i et tidligere bryggeri i Prenzlauer Berg, hvor naboen er Olafur Eliasson.

Ifølge The Art Newspaper har Ai Weiwei blandt andet også indledt et samarbejde med Ruya Foundation i Bagdad, hvor han har udvalgt tegninger, der skal vises i den irakiske pavillon på biennalen i Venedig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden