Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Foto: Dries Depoorter
Foto: Foto: Dries Depoorter

Trafikforseelse. Hvis en person på skærmen går over for rødt, kan man sende et billede fra overvågningskameraet og direkte til det lokale politi i det pågældende land.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udstillingsgæsten bliver 'Big Brother' i overvågningskunstværk

Kunst. I den belgiske kunstner, Dries Depoorters, værk 'Jaywalking' kan man følge fodgængere via webkameraer og anmelde dem til politiet, hvis de går over for rødt.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du læser Politiken lige nu. Men kan du udelukke, at nogen lige nu lurer på dig, uden at du ved det (og måske glæder sig over, at du læser netop Politiken)? Det kaldes overvågning, vi lever i et overvågningssamfund, i en slags politistat, og det har den engelske forfatter George Orwell skrevet om allerede i 1949 i sin berømte bog ’1984’.

LÆS KLUMME

Edward Snowden ved også lidt om fænomenet, der ikke er blevet mindre udtalt siden Orwells dage og heller ikke siden 1984. For det, der var fremtid dengang, er i mellemtiden blevet fortid, uden at myndighedernes sociale nysgerrighed og kontrolsyge over for os er blevet spor mindre.

Den seneste kunstner, der har ladet sig inspirere af frygten for dette Big-Brother-is-watching-you-samfund, er belgieren Dries Depoorter. Og om Dries Depoorter ved vi, at han gerne går til kanten. Desuden ved vi, at han på Trailerpark I/O i København udstillede tre installationer, som alle satte fokus på bl.a. den tiltagende overvågning og det privatliv, der bliver mindre og mindre privat.

Spørgsmålet er blot, om du ønsker at gøre det: at sladre til myndighederne, og om du ønsker at gøre politiets arbejde. Det er dit valg

Storebror giver bøder

I et værkerne, ’Jaywalking’, kan udstillingsgæsterne følge fodgængere via tre webkameraer, som er placeret i tre forskellige lyskryds oven i købet i tre forskellige lande. Hvis nu en fodgænger et af stederne prøver at gå over for rødt, dvs. bryder loven, kan du ved at trykke på en stor rød knap tage et screenshot af den formastelige fodgænger og hans trafikforseelse, som så straks ekspederes videre til det lokale politi.

Nederst på skærmen kan du for god ordens skyld se, hvor stor bøden er i de forskellige lande. Spørgsmålet er blot, om du ønsker at gøre det: at sladre til myndighederne, og om du ønsker at gøre politiets arbejde. Det er dit valg.

»På en måde har jeg altid været fascineret af private informationer, selv før hele debatten om privatliv og Edward Snowden kom ind i billedet«, har Dries Depoorter udtalt. Trailerpark I/O var en endagskonference, som fandt sted i går på Enghavevej 80 i København, og fokus var på teknologi, kunst og design – og på offentlig overvågning som et af temaerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden