Nodehæfte. Illustration: Museumsberg Flensburg

Nodehæfte. Illustration: Museumsberg Flensburg

Kunst

Grafiske titelblade udstilles i Flensburg

Til slagere med slag i skulle nodehæfterne pyntes på lignende vis. Nu udstilles sådanne omslag.

Kunst

Hvis en slager holder sig i live lidt for længe, er det ikke længere en typisk slager. Så er der i stedet tale om en evergreen, der er en mere levedygtig variant. For slageren kendes på, at den er relativ kortlivet.

Men det udelukker ikke, at man kan lave en udstilling om dette især tyske modefænomen, der fyldte danseetablissementerne for små hundrede år siden.

Dvs. det er ikke selve slageren, der er kommet op at hænge, selv om den godt kan være en ørehænger. Det er derimod titelbladene på det aktuelle nodemateriale, som man spillede, sværmede for, lyttede til og dansede efter.

For disse grafiske tegninger – oftest med elegante, moderigtige og selvstændige kvinder som blikfang – rummer meget af den tidsånd, som vi forbinder med tyvernes vilde forlystelser, svingpjatter og udbredte sorgløshed. Krakket i 1929 tilhører endnu en fremtid, som ingen hverken kender eller forventer.

Forsiderne er udført af illustratorer og kunstnere som Willy Herzig, Otto Dely og Wolfgang Ortmann. De var gode til mikse ord og billeder på samme blad.

Hvis man vil se mere til deres og andres arbejde for at promovere forlystelseslivet, skal man en tur syd for grænsen, til udstillingen ’In der Bar zum Krokodil’ i Museumsberg i Flensburg (www.museumsberg.de). Men der er god tid til rejseforberedelserne, for udstillingen åbner først efter 7. februar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce