Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dille. Det er moderne at købe nutidskunst blandt berømtheder og rigmænd. Her ses sangeren Alicia Keys og hendes mand, produceren  Swizz Beatz, på sidstnævntes udstilling med kunstneren Gabriel Dawe, der faldt under den store kunstmesse i Miami.
Foto: Lynne Sladky/AP

Dille. Det er moderne at købe nutidskunst blandt berømtheder og rigmænd. Her ses sangeren Alicia Keys og hendes mand, produceren Swizz Beatz, på sidstnævntes udstilling med kunstneren Gabriel Dawe, der faldt under den store kunstmesse i Miami.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere ser en overhængende risiko for prisboble på kunstmarkedet

Dele af kunstmarkedet er i fare for at kollapse, vurderer luxembourgske forskere.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens kunstmarked er ved at løbe løbsk, og der er en risiko for stor nedgang i priserne i den nærmeste fremtid.

I hvert fald hvis man skal tro de tre økonomiforskere Roman Kräussl, Thorsten Lehnert og Nicolas Martelin fra Luxembourg School of Finance.

I en artikel i seneste udgave af det økonomiske tidsskrift Journal of Empirical Finance som blandt andet The Guardian omtaler, peger forskerne på, at en række kategorier af kunst er i risiko for at devaluere: kunst fra efter Anden Verdenskrig, nutidskunst og amerikansk kunst.

Svært at bedømme

I modsætning til investeringsobjekter som guld, korn og olie er kunst mere flyvsk. Prisen på et billede, en videoinstallation eller en skulptur tilsvarer meget sjældent prisen for at lave værket. Derfor er det også svært at forudsige, hvordan priserne vil opføre sig.

Som en løsning på den problematik forsøger forskerne at anskue markedet ud fra den tese, at enkelte kunstneriske retninger historisk er steget voldsomt i pris for derefter igen at falde. Det er altså ikke hele kunstmarkedet, der er en boble, men der kan være bobler på markedet.

En særlig del af kunstmarkedet, specielt efterkrigskunst og nutidskunst er i bobleområdet

Forskerne har analyseret en million auktionsresultater fra de seneste 36 år inden for 6 kunstneriske hovedgrupper, og er på den måde nået frem til en statistisk model, der med større præcision end før skulle kunne sige, når der er overophedede situationer på markedet. Og, mener de, det foregår nu med de tre markeder, der er nævnt i toppen.

»En særlig del af kunstmarkedet, specielt efterkrigskunst og nutidskunst er i bobleområdet«, siger Anders Petterson, direktør i analysefirmaet ArtTactic til The Guardian.

»Den rigtig svære spørgsmål er bare at forudse, hvornår boblen brister«, siger han.

Salgsrekorder slået sidste år

Den luxemburgske forskning stemmer godt overens med den såkaldte Tefafrapport, der en gang om året gør salget i kunstverdenen op.

Her hed det i sommer, at det forgangne kunstår havde slået alle salgsrekorder. Men at de store indtægter var drevet af enkelte meget store salg, mens mellemvarekunstnerne stadig ligger under niveauet fra før finanskrisen.

Forskningsartiklen viser, at kunstmarkedet sammenlignet med boligmarkedet har rejst sig godt siden finanskrisen. Men situationen på markedet, viser forskerne, minder også om tiden op til et større kunstkrak i 1990’erne og omkring finanskrisen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden