KUNST. Louis Marcussen, bedre kendt under navnet Ovartaci, var indlagt 56 år på Psykiatrisk Hopspital i Risskov. Hans kvinder og fabeldyr udgør en væsentlig del af Museum Ovartacis kunst.
Foto: Museum Ovartaci

KUNST. Louis Marcussen, bedre kendt under navnet Ovartaci, var indlagt 56 år på Psykiatrisk Hopspital i Risskov. Hans kvinder og fabeldyr udgør en væsentlig del af Museum Ovartacis kunst.

Kunst

'Overtossens museum' gisper efter vejret

I disse dage er det sidste udkald for museet for de gales kunst i Aarhus.

Kunst

Han skabte forunderlige ånder og kvinder med hestekroppe ud af de senge eller sardindåser og tandpastatuber, han kunne få fat i under 56 års indlæggelse, han kastrerede sig selv med en høvl, og Asger Jorn og Per Kirkeby har hyldet hans kunst.

Den mest spektakulære patient nogensinde på Psykiatrisk Hospital i Risskov nord for Aarhus, såkaldte Ovartaci, har da også fået et helt museum opkaldt efter sig med 9.000 værker.

Men det lille kunstmuseum med værker af Ovartaci og andre psykiatriske patienter hænger i en tynd trevl af en tråd.

Efter at regionen har sluppet håndtaget, fordi det har vist sig, at regioner ikke må drive museum, har museet og dets støtteforening nu kun Aarhus Kommunes løbende budgetforhandlinger at sætte lid til.

Læs også:

Museet har mere end et problem.

Dels har det ikke et sted at være, fordi de nuværende bygninger udstykkes til lejligheder, når Psykiatrisk Hospital i 2018 flytter ud på storhospitalet i Skejby nord for Aarhus. Og dels er hele økonomien ramlet, fordi regionens støtte bortfalder. På et møde i Aarhus Kommunes Økonomiudvalg troppede derfor en delegation af Ovartaci-venner op for at tale museets sag og for i første omgang at få sikret penge til den daglige drift.

Sidste år, mens lukningstruslerne tårnede sig op, kom 18.300 besøgende for at kigge på såkaldt l'art brut på museet eller på dansk, de gales kunst, og museet er i vækst: I august i år var besøgstallet allerede på samme niveau. Som museumsleder Mia Lejsted konstaterer med adresse til det sidste års tilbagevendende tale om mulig lukning:

»Dårlig omtale er tilsyneladende bedre end ingen omtale ...«

Læs også:

Museet og støtteforeningen håber på kommunalt tilsagn om drift, eventuelt med supplerende støtte fra staten. Sikres driften, bliver næste skridt at finde en ny adresse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce