0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sole Bugge Møller
Foto: Sole Bugge Møller

San Francisco Museum of Modern Art genåbnede i 2016 og er det største museum for moderne kunst i USA. Chefkuratoren har netop sagt op efter beskyldninger om racisme fra en gruppe af de ansatte.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chef på museum siger op efter beskyldninger om racisme

En gruppe tidligere ansatte på USA’s største museum for moderne kunst krævede, at chefkuratoren skulle forlade sin post, fordi han havde talt om ’omvendt diskrimination’. Og det gjorde han så.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

White supremacist. Altså en person, der er tilhænger af hvidt overherredømme.

Sådan har en gruppe tidligere medarbejdere på San Francisco Museum of Modern Art beskrevet museets chefkurator for malerier og skulpturer, Gary Garrels. Samtidig har de krævet, at Garrels stopper med at arbejde på kunstmuseet.

Det krav får gruppen nu opfyldt. Gary Garrels har nemlig opsagt sin stilling på museet, skriver Artnet News.

Garys afskedigelse fra museet er ikke til forhandling

Kritikken og kuratorens efterfølgende opsigelse sker efter et zoommøde for alle de ansatte på San Francisco Museum of Modern Art.

På mødet blev kuratoren af en ansat konfronteret med noget, han tidligere havde ytret om museets prioriteter i indsamlingen af kunst. Efter at have præsenteret en række nye kunstværker på museet skabt af ikkehvide kunstnere, sagde chefkuratoren:

»Bare rolig, vi vil afgjort fortsætte med at samle kunst af hvide kunstnere«.

Da chefkuratoren på Zoom-mødet blev konfronteret med sin tidligere udtalelse, sagde han, at museet ikke kunne undgå at samle kunst skabt af hvide mænd. Ellers ville det være ’omvendt diskrimination’, sagde kuratoren på mødet ifølge Artnet News.

Kort efter skrev en gruppe tidligere medarbejdere en begæring om, at chefkuratoren skulle fratræde sin stilling.

»Garys afskedigelse fra museet er ikke til forhandling«, skrev gruppen i begæringen, der i skrivende stund har 264 underskrifter.

Jeg tror ikke, jeg nogensinde har sagt, at det er vigtigt at samle kunst af hvide mænd. Jeg har sagt, at det er vigtigt, at vi ikke ekskluderer overvejelserne om kunst af hvide mænd

Gary Garrels er en af USA’s mest prominente kunstkuratorer og har arbejdet på San Francisco Museum of Modern Art i perioden 1993-2000 og igen fra 2008.

I forbindelse med sin afsked med museet skrev han lørdag en mail til alle ansatte, hvor han undskyldte for at bruge udtrykket omvendt diskrimination.

»Jeg indså, næsten så snart jeg brugte udtrykket omvendt diskrimination, at det er en stødende vending og var et ekstremt dårligt valg af ord fra min side. Jeg er meget ked af, hvor forstyrrende disse ord har været for mange ansatte«, lød det fra chefkuratoren.

Om sin kommentar i forhold til prioritering af kunst skrev Gary Garrels:

»Jeg tror ikke, jeg nogensinde har sagt, at det er vigtigt at samle kunst af hvide mænd. Jeg har sagt, at det er vigtigt, at vi ikke ekskluderer overvejelserne om kunst af hvide mænd«.

Kuratoren fortsatte ifølge Artnet News mailen med at skrive, at »sand diversitet og kampen for lighed er en vigtig kamp i vores tid«.

Chefkuratoren bliver den fjerde ansatte på San Francisco Museum of Modern Art, der forlader sin stilling i denne måned.

Kunstmuseet er blevet kritiseret for måden, hvorpå særligt ikkehvide ansatte behandles, og måden, hvorpå museet har håndteret problemer vedrørende racisme.

Vicedirektør for eksterne relationer Nan Keeton forlod sit job 2. juli, efter at hun var med til at censurere en kritisk kommentar på Instagram fra en tidligere medarbejder. Kommentaren omhandlede museets behandling af sorte ansatte.

Også rekrutteringschefen og museets hr-direktør har forladt San Francisco Museum of Modern Art.

Gary Garrels har sidste arbejdsdag på museet 31. juli. Efterfølgende vil kurator Sarah Roberts fungere som konstitueret chef for museets afdeling for malerier og skulpturer.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden