Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tamilsagen. Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert har ikke meget til overs for Tøger Seidenfadens brud på sin pligt til at beskytte kilder
Foto: BORBERG THOMAS (Arkiv)

Tamilsagen. Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert har ikke meget til overs for Tøger Seidenfadens brud på sin pligt til at beskytte kilder

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bent Falbert: Uanstændigt, Tøger

Afdøde Tøger Seidenfaden bryder i ny bog kildebeskyttelsen og udpeger hovedkilde i tamilsagen.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tøger Seidenfaden bryder i den kommende portrætbog ’Tøger’ det journalistiske grundprincip om kildebeskyttelse.

Forfatteren og journalisten Stig Andersen interviewede Politikens daværende chefredaktør, før han døde. I bogen udpeger Tøger Seidenfaden ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen som kilden til Weekendavisens banebrydende historier om tamilsagen.

At beskytte kilder, som man har lovet ikke at afsløre, er ellers et ubrydeligt princip, som bliver terpet ind på Journalisthøjskolen. Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert kan ikke komme i tanke om andre eksempler på, at danske redaktører har brudt løftet om tavshed.

LÆS ARTIKEL »Det er uanstændigt. Kildebeskyttelsen er jo en helligdom, vi værner om, selv om vi får bøder eller risikerer fængsel. Det er ret alvorligt. Jeg håber, at Tøger har været utilregnelig, da han afslørede kilden«, siger Bent Falbert. Hvorfor er kildebeskyttelse så vigtigt?»Ellers kan man ikke regne med pressens ord. Hvorfor skulle en kilde afgive fortrolige oplysninger om forhold, som bør komme frem i lyset, hvis redaktøren buser ud med det«, spørger Bent Falbert.

Seidenfaden røbede ikke et ord
Bent Falbert mener, at det eneste, som ville kunne retfærdiggøre bruddet på kildefortroligheden, var en tilladelse fra Gammeltoft-Hansen. Ombudsmanden blev imidlertid ikke taget med på råd af Tøger Seidenfaden, fortæller han.

»Aldrig nogensinde har vi vekslet ord om den historie. Tøger har aldrig nogensinde hentydet til det eller sagt noget til mig om det. Det er egentlig også derfor, jeg bliver overrasket over at høre nu, at jeg skulle have været den eneste kilde«, siger Hans Gammeltoft-Hansen.

Gammeltoft ikke taget med på råd
Under tamilsagen kunne Weekendavisens nu afdøde journalist Nils Ufer fortælle, hvad der foregik bag de dobbeltlukkede døre i undersøgelsesretten, og det kom frem, at ledende embedsmænd undsagde daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen (K).

I bogen siger Tøger Seidenfaden, at han »ikke ville have trykt historierne i Weekendavisen, hvis Nils Ufer ikke havde fortalt mig kilden« og tilføjer: »Han fortalte mig om Gammeltoft-Hansens rolle, og jeg vidste, at det var ombudsmanden, som var Ufers kilde«.Anne-Marie Dohm, som er rektor for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, siger, at det kun er acceptabelt af afsløre kilder, hvis de lyver eller manipulerer.

»Men det er jo ikke tilfældet her, og så er det ikke i orden«, siger Anne Marie-Dohm.

Hun henviser til, at den legendariske Watergate-journalist Bob Woodward holdt tæt om Washingtons Posts såkaldte Deep Throat, der afslørede præsident Richard Nixon. Woodward bekræftede heller ikke, at Mark Felt var hovedkilden, da Felt selv stod frem. Det gjorde han først efter Mark Felts død.

Find et andet job

Det mest prominente eksempel på en dansk journalist, der har afsløret sin kilde, er journalist og forfatter Kurt Lassen. Han lovede sidste år tidligere generaldirektør i DR Kenneth Plummer kildefortrolighed i forbindelse med arbejdet på en portrætbog.

Lassen valgte dog at bryde løftet, efter at Kenneth Plummer havde forsøgt at indgå en studehandel med oplysninger for at beskytte sit privatliv.

Kurt Lassen fik en meget ublid medfart af sine kolleger på journalisternes fagfestival, hvor han i utvetydige vendinger blev opfordret til at finde et andet erhverv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden