Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Politiken.tv giver gode råd om videofortællinger

God forberedelse er ekstremt vigtigt, når man laver fjernsyn. Politiken.tv's Clavs Sylvest kommer med gode råd.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man som enkeltperson skal lave en kortfilm eller en tv-fortælling, kan det være gavnligt at læne sig op af gængse video-journalistiske regelsæt.

Dem er der nogle af herunder.

At arbejde som videojournalist kræver først og fremmest, at man har næse for den gode historie. Men det kræver også, at man fortæller den rigtigt og udnytter de midler, man har til rådighed:

  • 1) Find den gode historie, der egner sig godt til tv

Det er ikke nok at finde den gode historie. Når vi taler tv, skal der også være en god billedside. Tænk derfor dette ind, når du vælger din historie.

Find en god billedmæssig ramme til din fortælling. Noget, hvor der foregår noget aktivt, og hvor der også er et godt lydunivers.

  • 2) Vær realistisk og planlæg grundigt inden optagelserne

Det tager langt længere tid at lave tv, end det gør at skrive. Et typisk nyhedsindslag af to minutters varighed kan nemt tage 10 timer at producere. Vær derfor realistisk, når du skal udvælge din historie.

Planlæg grundigt inden optagelserne. Lav forresearch og forinterviews. Skriv et formanus, inden optagelserne går i gang. På den måde får du de svar (sync'er) og billeder, som du ved, du har brug for til din historie.

Tegn eventuelt din tv-produktion/film i et forløb ligesom en tegneserie. Det giver dig et godt visuelt overblik over din fortælling.

  • 3) Teknisk forberedelse

Tjek alt dit tekniske udstyr, inden du tager ud på optagelse. Sørg for at have rigeligt med strøm og ekstra bånd/SD kort til dit kamera. Gør som udgangspunkt altid brug af stativ. Det giver langt pænere billeder!

Sæt eventuelt alt dit udstyr op og lav et lille interview med en kammerat, så du ved, at alt virker som det skal!

  • 4) I marken

Tal med dine kilder, inden du optager. Skab en relation til dem. Jo bedre jeres indbyrdes relation er, jo mere slapper kilden af, og jo bedre udtalelser får du fra din kilde.

Gør brug af soundbites/lydbidder. Lyde er fantastiske at bruge til en tv-historie. De skaber nærvær og stemning.

Udnyt dit medie. Tag en masse nærbilleder. Det skaber liv i din fortælling og vil hjælpe dig i din redigeringsfase.

Hold dig til din plan! Optag ikke for meget. Det kan undergrave hele din produktion at komme hjem med for meget råbånd!

  • 5) Redigering

Få skabt et øjeblik med det samme. Se dine interviews igennem og markér tidskoder for hvert sted, dine kilder siger noget, du måske kan bruge til din film.

Start med at lave et skelet til din produktion og find ud af, hvordan du vil bruge billederne, så de bedst muligt underbygger din historie. Brug eventuelt din skitse, du lavede i planlægningsfasen.

I redigeringen skal du sørge for at have en god blanding af nær-, total- og halvtotalbilleder. Klip som udgangspunkt altid et nærbillede ind imellem dine totaler og halvtotaler.

God arbejdslyst!

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden