Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Netdyr. Som i de gamle fabler har internettets dyr menneskelige egenskaber. Som for eksempel 'lolrus' (billedet). De absurde dyrekarakterer er skabt af tusindvis af bidragydere.

Netdyr. Som i de gamle fabler har internettets dyr menneskelige egenskaber. Som for eksempel 'lolrus' (billedet). De absurde dyrekarakterer er skabt af tusindvis af bidragydere.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LOL-humor: Millioner samles om fjollede netfænomener

Ny humor strømmer ud af det anarkistiske internet: Sjove dyr, rumkatte og popsangeren Rick Astley.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kender måske arketyperne: Pigen, der laver kysmund på samtlige 100 billeder, hun har knipset af sig selv på mobilen og lagt ud på Facebook. Ungkarlen, der tager sin laptop med på lokum for at spille spil, en halv time efter at han er færdig. Eller den overdrevne machotype, der mener, at hvad der ikke slår dig ihjel … det skal dø!

Velkendte karikaturer har fået et nyt liv på internettet i selskab med hundredvis af andre typer i et brugergenereret univers af billeder med korte tekster, der matcher typens karakter.

Der er den socialt utilpassede pingvin, den filosofiske velociraptor og den mest udbredte nyklassiker – lolcat, fotos af katte i forskellige situationer tilsat en tekst, skrevet på et forkert stavet engelsk kaldet lolspeak.

Lyder det forvirrende? Det er det også. Og de tekstede billeder er kun en lille del af det, som kaldes internet memes – kulturelle fænomener, der breder sig aggressivt i cyberhavet.

Fænomenerne udspringer ofte fra kommentarfelter på store netfora som 4chan.org og reddit.com, hvor millioner af mennesker boltrer sig i internettets anonyme anarki og herfra sender internetsubkultur videre til kendte blogs med endnu flere millioner brugere.

Lolcats er sjove
For folk, der er vokset op på nettet, er det en del af den kulturelle dannelse, mens det for udenforstående kan virke både uforståeligt og direkte usjovt, forklarer Tim Hwang – en 24-årig amerikansk internetnørd, der står bag den totalt udsolgte konference R’OFLcon Summit’, som afholdes i Portland, Oregon, i dag.

I 2008 startede han og nogle andre Harvard-studerende en konference, der samler øjeblikkets største internetberømtheder og førende internetforskere, og i dag er det igen tid til den store event.

»Der er store emner at tage op: En masse mennesker synes, at lolcats er sjove, og tænker ikke dybere over det. Men det er noget særligt, for der er millioner af mennesker, der ser på det her og i hvert fald hundredtusindvis af mennesker, der skaber det. Det er et nyt slags regime – et kulturelt fænomen i meget stor skala, der foregår online, og de her fællesskaber udvikler sig mere og mere«, forklarer han.

»Normalt er kultur noget, vi indtager: Gennem tv, aviser og magasiner, men det, at folk pludselig skaber deres egen kultur, er virkelig kraftfuldt. Humoren har sit helt eget sprog, som du måske ikke forstår, hvis du ikke er en del af det – og det er virkelig interessant«.

Hvordan kan det være, at det er meget fjollede ting, som får kæmpe popularitet?

»Den simple humor spreder sig lettere på nettet. Alle kan lave det – for eksempel rickrolling, hvor man kamuflerer et link som et relevant input, og når folk klikker på det, så leder det til et videoklip af Rick Astley, der synger ’Never gonna give you up’. Det fjollede matcher hele oplevelsen af at være på nettet, hvor man ser en masse tilfældige ting og har tilfældige anonyme interaktioner med andre«.

LÆS OGSÅ Jan og den dumme hat En af de mange anonyme mennesker, der flyder rundt i humørbølgerne, hedder i det virkelige liv Jan Drejer Petersen. Han bor i København, er tidligere flymekaniker og nu it-mand i 40’erne. Han bruger store dele af sin fritid på forummet Reddit og så driver han selv en blog om internettet – steampunk.dk. »Nogle mennesker går op i at passe deres have, når de har tid. Jeg har internettet og en blog. Et par gange har jeg også selv lavet memes som svar på kommentarer. Så er der sådan en generator, hvor man lynhurtigt kan lave tekster på populære billeder«, siger han og fortsætter: »Jeg bruger en times tid til morgenkaffen og måske en time om eftermiddagen. På en lørdag kan jeg godt bruge hele formiddagen på at sidde derinde. Det er et sted, jeg godt kan lide at være. Selv om det er et community, så kender jeg ingen, men der er måske enkelte navne, man kan genkende – ’stupid hat’ eller sådan noget. Så tænker jeg »nåh, ham har jeg da vist haft en diskussion med på et tidspunkt««. Jan Drejer Petersen lægger vægt på, at forummet er meget andet end fis og ballade: Der er fyldt med links til artikler om teknik og videnskab, men i de mange kommentarer opstår en særlig humor og en særlig måde at kommunikere på.»Hvis der for eksempel er en kvinde, der lægger et billede op af sig selv, så er det helt normalt, at man skriver »man the harpoons« (bemand harpunerne) – også selv om kvinden ikke ligner en hval. Det er bare sådan, man gør«. Hackere og nødhjælp Og mens Jan Drejer Petersen og ’Stupid Hat’ diskuterer, sidder der et andet sted i København en fyr og følger med, Bjarki Valtysson, forsker i deltagelseskultur og offentlighed på it-universitetet: »Teknologien har givet brugeren magt, og han har nye muligheder for at være både modtager og producent af kulturen. At latteren bliver det fælles er meget naturligt. Det er noget, alle kan forstå, og et sted at mødes i øjenhøjde«, forklarer han. Forskeren ser internethumoren som en slags moderne karneval, hvor hierarkiet bliver sat på pause, og man griner ad de samme absurde optrin. »Fænomenerne spiller på det irrationelle. Det er jo det, humor gør. Spørgsmålet, hvorfor griner du, er svært at svare på. På samme måde som det er svært at forklare, hvad kunst gør. Det giver en oplevelse, som er meget værd, og som man ikke glemmer«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceDet handle om at have det sjovt

Samtidig er mange fora i konstant forandring. Ud af 4chan og Reddit vokser nye bevægelser, der ikke har noget med humor at gøre. For eksempel er den berømte og berygtede hackergruppe Anonymous groet frem af kommentarfelternes på 4chan. Det er en løst defineret masse af netbrugere, der blandt andet har vundet berømmelse ved at angribe virksomheder, som er gået imod WikiLeaks. På Reddit er der også vokset andre ting frem end sjove katte og harpunerede hvaler, og disse sociale bevægelser skal også diskuteres på dagens konference, forklarer Tim Hwang fra ROFLcon Summit: »Det handler om at have det sjovt og nyde godt af hinandens selskab, men de her steder er også der, hvor der bliver talt om større emner. Reddit er som en maskine, der producerer sjove ting, men på det seneste er det også blevet et værktøj til at dele information, når der sker katastrofer i verden, og til at skaffe hjælp til mennesker. Fællesskaberne begynder at gøre en masse andet, når de er sammen – det er virkelig kraftfuldt«, siger han.Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceLæs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden