0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

19-årig fik ransaget hjem i jagten på nettets pirater

RettighedsAlliancen har meldt jurastuderende Halfdan Timm til politiet for ulovlig piratkopiering.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING  (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Pirateri. »Jeg har hentet 50 film ned i løbet af fire år. Jeg har travlt med mit studium og arbejde og slet ikke tid til at være bagmand for noget«, siger 19-årige Halfdan Timm, der i denne uge fik konfiskeret sin computer af politiet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tirsdag morgen troppede to betjente op på Aarhus Universitet og hentede en overrasket jurastuderende med ud i bilen.

19-årige Halfdan Timm fik at vide, at han var mistænkt for piratkopiering, sigtet efter en paragraf, der kan give op til seks års fængsel, og at hans hjem skulle ransages.

Kort tid efter stod de i lejligheden. Den ene betjent tog gummihandsker på, og Halfdan Timm forklarede, at han havde cirka 50 piratkopierede dvd'er i en trækasse, han engang havde lavet i sløjd. Han pegede dem også frem til sin computer, hvor han havde omkring 1.000 ulovligt kopierede musiknumre.

LÆS OGSÅ

Betjentene begyndte at undersøge resten af lejligheden.

En række ransagninger
Ransagningen i Aarhus er blot en af en række sager, som RettighedsAlliancen, tidligere kendt som Antipiratgruppen, har indledt mod formodede bagmænd, der gør film og musik tilgængeligt på piratkopieringssider.

Sidste uge meddelte RettighedsAlliancen, at de sammen med internationale kolleger havde optrævlet en såkaldt releasegruppe, der kaldte sig Afterdark, og indledt en retssag mod et dansk medlem af gruppen, der er anklaget for at sprede piratkopierede film.

LÆS OGSÅ

Desuden har de i begyndelsen af november ransaget hjemmet hos en person, der på nettet er kendt som Keffisos, og som er anklaget for at have uploadet flere hundrede danske film til nettet.

Mistænkt for at være bagmand
Om sagen mod Halfdan Timm forklarer RettighedsAlliancen, at han ligeledes er mistænkt for at være bagmand.

»Med bagmand mener vi en, der står bag fildelingstjenester. Vi faldt over ham i forbindelse med vores efterforskningsarbejde og har anmeldt det til politiet«, siger Maria Fredenslund, der er leder af RettighedsAlliancen.

For åbenmundet
Da Politiken fortæller den anklagede, at han er mistænkt for at være bagmand, udbryder han:

»Så bliver de sat'me skuffede. Jeg har hentet 50 film ned i løbet af fire år. Jeg har travlt med mit studium og arbejde og slet ikke tid til at være bagmand for noget«.

LÆS OGSÅ

I stedet mener Halfdan Timm, at han bliver ransaget, fordi han er for åbenmundet.

Hvad er du for en type?
Mens den ene politimand gennemgik alt fra køleskab, undertøj og sofapuder, begyndte den anden at udspørge Halfdan Timm. Hvor længe har han piratkopieret? Hvad kender han til fildelingssiden nxtgn.org?

Halfdan Timm afgav sit brugernavn til en fildelingsside, og politimanden viste ham kopier af indlæg, han havde skrevet på siden. Blandt andet en guide til danske fildelingstjenester.

Hvad er han for en type? Har han et job, spørger betjenten. Jo, han er 19 år, jurastuderende og flyttede hjemmefra 1. oktober, forklarede han. Den anden betjent blev ved med at lede efter it-udstyr.

Underviser i anonymitet
De lovovertrædelser, som Halfdan Timm har indrømmet, gør tusinder af danskere sig skyldige i daglig. De henter film og musik ned til privat brug uden at betale for det. Og det kan de normalt gøre ganske ubemærket.

Oven på en række fejlslagne retssager mod private fildelere har RettighedsAlliancen besluttet sig for kun at gå efter de store fisk i piratdammen.

LÆS OGSÅ

Men sådan en er Halfdan Timm ikke, siger han. Han uploader ikke ulovligt materiale og står ikke bag nogen fildelingssider.

Kritiserer antipiraterne
Til gengæld driver han hjemmesiden gratisfilm.info, hvor han guider til, hvordan man kan surfe på nettet uden at kunne spores, og hvor man nemmest finder piratkopieret musik. Han mener, at anklagen for piratkopiering er et middel til at få ham ned med nakken, fordi han kritiserer antipiraterne:

»Jeg har ytret mig offentligt negativt om dem og deres mafialignende metoder, og det må jeg så betale for nu«, lyder hans forklaring.

Det afviser Maria Fredenslund:

LÆS OGSÅ

»Jeg var ikke klar over, at han kritiserede RettighedsAlliancen. Men vi kan se, at han underviser andre i at bryde loven og maskere sig på nettet. Han er en af dem, der helt bevidst bryder loven«, siger lederen af RettighedsAlliancen.

»Vi mener, at der var tale om noget, der var så groft, at det skulle behandles inden for politiet. Vi anmelder flere og flere for den slags«.

Farvel computer, goddag retssag
Ransagningen sluttede. Politiet konfiskerede computeren og de brændte dvd'er. Halfdan Timm gav betjentene en plastikpose og fik lov at beholde sin trækasse. Til gengæld skal han vinke farvel til sin computer på ubestemt tid. Et halvt år, siger betjenten ifølge Halfdan Timm.

Hos Fyns Politi, der tager sig af sagen, forklarer vicepolitikommissær Gunnar Hansen, at der i hvert fald går et par måneder, inden de har fået undersøgt computeren. Så skal det vurderes, om den kan leveres tilbage - og så skal Halfdan Timm sandsynligvis for retten.

FACEBOOK

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce