Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Agnete Schlichtkrull
Foto: Agnete Schlichtkrull

BØRNENYHEDER. Stine Lynghard og Tommy Zwicky bliver værter på DR's nyhedssatsning til børn: 'Ultra Nyt'.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Værter på tv-avis til børn: Vi vil ikke skjule noget

Nu får børn muligheden for at følge nyhedsstrømmen i 'Ultra Nyt'.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En højspændt, alvorsfyldt jingle. En grafik, der markerer klodens syv kontinenter. Og to rigtige nyhedsværter.

Det nye DR Ultra, som går i luften den 4. marts, vil opdatere børn på det seneste nye - ligesom det sker for voksne, når man zapper over på TV-Avisen.

Hver aften klokken 18 skiftes de to værter Stine Lynghard og Tommy Zwicky til at byde de 7-12-årige velkommen til otte minutters nyhedsopdatering for børn. Ifølge Stine Lynghard er der på papiret ingen grænser for, hvilke historier 'Ultra Nyt' vil fortælle.

»Det kan være hvilken som historie - så voldsom og forfærdelig, som vi overhovedet kan tænke os. Hvis den er over det hele, er det vigtigt, at vi går ind og fortæller den, for ellers går børnene og tænker en masse tanker selv«, siger hun.

Grundlag for at forstå hele nyhedsbilledet 'Ultra Nyt', der med generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønns ord, skal »tage børn alvorligt som nyhedsforbrugere«, skal i stedet for blot at berette om verdens gang gå bagom nyhederne og sætte dem i børneperspektiv.

Børn ved mere, end vi tror, og vi må ikke begynde at skjule noget. Vi skal være helt klare på fakta

»Børn bliver klogere, hvis de ser 'Ultra Nyt'. Vi giver dem et grundlag og nogle byggesten til at forstå de nyheder, de i forvejen bliver udsat for, så de vil kunne navigere meget bedre i hele nyhedsbilledet«, siger Tommy Zwicky, som også er redaktør på programmet.

Tag for eksempel det opsigtsvækkende skoleskyderi i Newtown i december, hvor 26 elever og lærere blev dræbt.

Sådan en nyhed vil 'Ultra Nyt' med garanti have med i deres udsendelse. I stedet for at fokusere på chancen for, at det kan ske i Danmark, vil historien dog mere handle om, hvorvidt der er grund til at frygte et skyderi.

Svaret i den første historie vil sandsynligvis være ja, mens svaret i den anden nok vil være nej.

På den måde skal den nye tv-avis for børn sørge for, at børnene føler sig trygge, samtidig med at den anerkender, at det er i orden at blive ked af det, når noget ubegribeligt sker.

»Børn ved mere, end vi tror, og vi må ikke begynde at skjule noget. Vi skal være helt klare på fakta«, slår Tommy Zwicky fast.

Skal give løsningsforslag
Et andet eksempel kunne være konflikten i Syrien.

'Ultra Nyt' vil ikke bringe historien om endnu en bombe, der tager livet af en række civile. Til gengæld vil den gerne beskæftige sig med den overordnede konflikt, hvis den fylder meget i nyhedsbilledet den pågældende dag.

De voldsomme historier skal fortælles mere nænsomt, hvis man som barn ikke kan undgå at støde ind i dem, lyder argumentet.

Nyhedsprogrammet vil desuden give børnene mulighed for at tage stilling. Give løsningsforslag. »Gøre dem til oplyste samfundsborgere«, som Maria Rørbye Rønn udtalte det på pressemødet om lanceringen af det nye DR Ramasjang og DR Ultra.

Hvis et barn skal skifte skole i forbindelse med de seneste års skolelukninger, vil 'Ultra Nyt' give nogle bud på, hvad barnet selv kan gøre for at falde godt til det nye sted. Det vil programmets hjemmeside også hjælpe med til.

Samarbejde med Børnerådet

I 1973 sendte DR et program kaldet 'Børnenes TV Avis'. Men det er første gang, at der i Danmark bliver vist dagsaktuelle børnenyheder, og DR efterligner dermed lande som Sverige, Norge og Tyskland, som med programmerne 'Lilla Aktuellt', 'Supernytt' og 'Logo' har sendt nyhedsudsendelser til børn de sidste 20 år.

I 'Ultra Nyt' skal folk fra DR's B&U-afdeling og folk med nyhedserfaring bidrage til balancen mellem virkelighedens begivenheder og hensynet til børnenes tryghed. Desuden har redaktionen et samarbejde med Børnerådet, som kan vejlede og rådgive, hvis der opstår tvivl.

For Tommy Zwicky bliver den største udfordring netop at finde balancen:

»Vi skal være troværdige nyhedsjournalister, som prøver at fortælle noget til vores målgruppe, der tilfældigvis er børn. Men i og med der ikke er nogen, der har gjort det før, er det svært at se, hvor grænserne er. Dem skal vi først til at finde«.

'Ultra Nyt' vil sende hver aften klokken 18 fra mandag til torsdag på DR Ultra.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden