Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anders W. Berthelsen spillede taxachaufføren René Boye-Larsen i tv-serien Taxa.
Foto: VOIGT ULLA

Anders W. Berthelsen spillede taxachaufføren René Boye-Larsen i tv-serien Taxa.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undersøgelse: Arbejdere findes ikke i DR's søndagsserier

Akademikere og kunstnere er overrepræsenteret i DR's dramaserier.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I gamle dage var arbejderne en fast del af danske tv-serier. I 70'erne sad folk klistret til skærmen, når flyttemand Olsen besøgte Rottehullet i 'Huset på Christianshavn', og i 90'erne fulgte alle danskere med i taxachaufførernes liv i 'Taxa'.

Men siden årtusindeskiftet har der ikke været en eneste ufaglært eller faglært i hovedrollerne i DR's søndagsdramaer. På trods af, at de udgør 80 procent af befolkningen. I stedet har hovedrollen haft en akademisk eller kunstnerisk baggrund. Det viser en optælling, som Fagbladet 3F har lavet.

SE OGSÅ

De eneste undtagelser er krimier, som har politifolk i hovedrollerne og 'Krøniken', hvor Palle From er ufaglært, men hurtigt uddanner sig til økonom.

Ulighed i samfundet
De mange højtuddannede i dramaserierne er et problem, mener forfatteren Lars Olsen, der har skrevet flere bøger om ulighed i Danmark. For selv om akademikere kun udgør ni procent af befolkningen, mener han, at de dominerer den offentlige debat.

»Det er helt hen i vejret. Det viser, at vi fuldstændig har mistet proportionerne for, hvordan samfundet ser ud. Man har fået bildt flertallet ind, at de er et mindretal. Følgen er, at selvfølelsen og selvbevidstheden tages fra folk«, siger Lars Olsen til Fagbladet 3F.

I DR seneste Public Service Redegørelse hedder det også, at DR skal udvikle historier til danskerne om danskerne.

DR vil gøre det bedre

Nadia Kløvedal Reich, fiktionschef hos DR, erkender, at der har været for lidt ufaglærte og faglærte i hovedrollerne.

»Vi trænger til nogle historier, der udspiller sig i ikke-akademiske miljøer«, siger hun, men understreger samtidig, at der er ufaglærte på skærmen. De har bare ikke de store roller.

SE OGSÅ

Allerede til næste år bliver der dog rettet lidt op på statistikken. Ifølge Nadia Kløvedal Reich er DR i gang med at udvikle en søndagsserie, hvor kokke, tjenere og mekanikere er i centrum.

»Vi er godt klar over, at vi skal have fat i nogle andre arenaer og karakterer. Og det er vi langt inde i udviklingen af«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden