TV. Ernæringseksperten Christian Bitz og journalisten Mette Frisk kritiseres for deres konklusioner i DR-programmet 'Bitz & Frisk'.
Foto: DR

TV. Ernæringseksperten Christian Bitz og journalisten Mette Frisk kritiseres for deres konklusioner i DR-programmet 'Bitz & Frisk'.

Medier

Otte ernæringseksperter kritiserer DR-program for dårlige kostråd

'Bitz og Frisk' på DR1 bringer fejlagtige oplysninger, lyder det i klage.

Medier

Ernæringseksperten Christian Bitz og journalisten Mette Frisk går hver uge på jagt efter sandheden om den mad, danskerne spiser, i DR-programmet 'Bitz & Frisk'.

Men programmet er direkte vildledende og er med til at skabe forvirring og uklarhed om eksempelvis hvilke fedtstoffer, danskerne skal indtage som del af en sund kost.

Sådan lyder det i en skriftlig klage, der er blevet sendt til DR. Afsenderne er otte ernæringseksperter, heriblandt Christoffer Andersen, ph.d., fysiolog, Per Brændgaard, cand.scient. i human ernæring og Bettina Ewers, cand.scient. i klinisk ernæring.

»Som ernæringsformidler sidder man ofte med en meget dårlig smag i munden efter at have set programmet 'Madmagasinet Bitz & Frisk', ikke mindst den 8. oktober 2013 omhandlende fedtstoffer«, står der i brevet, som er sendt til DR.

»Seerne af programmet efterlades med det indtryk, at smør og Kærgården er de sunde valg af fedtstoffer, hvilket de facto er ukorrekt. Og hertil kommer, at programmet i sin 'analyse' meget bevidst kun inddrager hårde margariner – og udelader de bløde og flydende margariner med et højt indhold af umættet fedt, som de nye danske og nordiske kostråd netop anbefaler - i stedet for smør og Kærgården. Og det må siges at være både fatalt og uetisk«, skriver de otte ernæringseksperter.

LÆS OGSÅ

Går imod ernæringsanbefalinger
Christian Bitz og Mette Frisk har i deres programrække blandt andet undersøgt, om juice er mere usundt end sodavand, og altså kigget nærmere på danskernes forbrug af mættet fedtstof.

Men programmets konklusioner går direkte imod den videnskabelige viden på området, som har dannet baggrund for de netop publicerede 10 nye danske kostråd og de nye nordiske ernæringsanbefalinger for en sund kost, lyder det fra ernæringseksperterne, der har klaget til DR.

»At påstå at smør skulle være sundere end sidstnævnte fedtstoffer er direkte vildledning... Som ernæringsprofessionelle mener vi, at det er meget problematisk, at DR som Public Service medie sender indslag, som både forvirrer og vildleder jeres seere – ikke mindst set i lyset af, at der er en ernæringsfaglig ekspertise i programmet, der burde kunne forhindre disse situationer, hvis han havde brugt sin faglige baggrund«, skrives der videre i brevet.

Et nysgerigt og nuanceret format
Kritikken af indholdet i 'Bitz & Frisk' afvises dog af DR.

»Vores ambition med programmet er at højne niveauet i debatten og i samfundet og hos den enkelte familie, når det handler om sundhed, ernæring og kost. Vi har lavet et format, der går åbent og nysgerrigt til fødevareproduktion og undersøger, hvad der er sundt, og hvad der er usundt. Samtidig med at vi udfordrer en række af de myter, der lever i bedste velgående på området«, siger Sandy French, redaktionschef på DR Nyheder og ansvarlig for programmet 'Bitz & Frisk'.

Hun pointerer, at Christian Bitz og Mette Frisk i programmet ikke går ud med en sandhed om de ting, de undersøger, men at de blot fremlægger de undersøgelser, de har lavet. Såsom, at der er lige så meget sukker i juice som i sodavand.

»Vi har lavet et åbent, nysgerigt og nuanceret format. Programmet går ikke ud og siger til folk, hvordan de bør leve, og hvad de bør spise. Vi konkluderer ikke, og vi påstår heller ikke, at vi har evigtgyldige svar hugget i sten«, siger Sandy French til Politiken.

Kritik: Misvisende konklusioner
De to værter i 'Bitz & Frisk' er også tidligere blevet kritiseret for at drage misvisende konklusioner, når de undersøger danskernes kostvaner.

Blandt andet har de i et andet program testet, om fisk på dåse er lige så sund som fersk fisk ved at måle indholdet af omega 3-fedtsyrer og herefter slået fast, at konservesfisk er mindst lige så sund som fersk fisk.

Men man kan ikke konkludere, at en type fisk er sundere end en anden ved blot at måle omega 3-indholdet har Gitte Gross, afdelingschef ved DTU Fødevareinstituttet, tidligere givet udtryk for. Hun er også blandt de otte underskrivere af klagen til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men kritikken af madprogrammet preller altså af på redaktionschefen Sandy French på DR Nyheder.

»Jeg er glad for, at disse eksperter henvender sig til os. Det er rigtig værdifuldt, at folk, der er meget fagligt dygtige på ernæring, følger med i vores program, og at vi får at vide, at de kunne ønske sig, at programmet var endnu mere fagligt specifikt. Men vores ambition er altså at lave et program, der rammer mange danskere og kvalificerer dem i forhold til sundhed og fødevareproduktion«, siger redaktionschefen .

DR: Vi afprøver nogle myter

Sandy French, vil I lave nogle ting om i programmet 'Bitz & Frisk' set i lyset af den kritik, der er kommet frem?

»Nej. Vi lægger en mængde redaktionelle valg ned over emnet, og eksperterne her havde måske gerne set, at vi havde lagt vægt på nogle andre ting i programmerne, end vi har gjort. Men vi har gerne villet lave et program, der går nysgerrigt og oplevende til fødevareområdet, og jeg tror, det er rart for seerne at blive talt til i øjenhøjde«, siger Sandy French.

Er det overraskende for dig, at otte eksperter i fælles flok klager over 'Bitz & Frisk'?

»Jeg ved ikke, om det er overraskende. Jeg tror sagtens, man kan finde otte andre forskere, der er helt eller delvis uenige med dem. Fødevarer, kost og ernæring er et område, der har mange forskellige interesser og skoler. Det er en videnskab, der er foranderlig, og her er det vigtigt for mig at sige, at vi ikke postulerer, at vi har sandheden. Det er ikke sort og hvidt. Vi lægger vores materiale frem og lader seerne selv tage stilling til det«, siger redaktionschefen på DR Nyheder.

Tror du, at de otte eksperter i bund og grund har misforstået konceptet i programmet?

»Jeg tror ikke, de har misforstået det, men at de måske kunne have ønsket sig, at vi havde lagt vægt på nogle andre ting i programmerne, end vi har gjort. Vores ambition er ikke at lave meget teknisk tunge programmer til en lille del af befolkningen, der beskæftiger sig med kemi. Vi vil gerne nå ud til mange, afprøve nogle myter og skabe nogle aha-oplevelser til os alle sammen«, siger Sandy French.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce