Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Digtaften. Yahya Hassan læser i aften sine digte op i bydelen Vollsmose i Odense under heftigt opbud af både politi og presse.
Foto: RASMUS FLINDT PEDERSEN (arkiv)

Digtaften. Yahya Hassan læser i aften sine digte op i bydelen Vollsmose i Odense under heftigt opbud af både politi og presse.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yahya-effekten: Journalister valfarter til Vollsmose

Knap 20 procent af gæsterne til Yahya Hassans digtoplæsning er journalister.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor mange journalister skal der til at dække en digtoplæsning?

Man må spørge, om det er os, der blæser en historie op. Eller om det er en stor historie, og vi dækker den. For mig er der ingen tvivl om, at historien er stor, og at vi dækker den

Hvis det foregår i Vollsmose, og hovedpersonen er den 18-årige digter Yahya Hassan, er svaret 51.

LÆS OGSÅ

Så mange journalister er foreløbigt akkrediteret til at dække aftenens begivenhed på H.C Andersen Skolen, hvor eleverne bliver sendt tidligt hjem i dag, så PET og politiet kan sikkerhedsgodkende lokalerne.

Ingen kaffe og småkager
Godt halvdelen af de mange journalister kommer direkte til at overvære digtoplæsningen, som TV 2 News sender live fra.

Den anden halvdel af landets udsendte presse bliver henvist til et tilstødende lokale, fortæller Anne Brødsgaard fra by- og kulturforvaltningen i Odense Kommune.

»Vi har aldrig oplevet noget lignende. Det er blevet til et pressestunt, og det var jo ikke det, der oprindeligt var meningen«, siger Anne Brødsgaard og fortæller, at udover de 51 journalister er de 225 billetter til aftenens arrangement udsolgt.

Det eksploderede fuldstændigt og har udviklet sig som en sneboldseffekt. Nu har vi forsøgt at sørge for, at alle får en del af kagen

Mediernes interesse for Yahya Hassans digtoplæsning har taget kommunen på sengen, fortæller hun.

»Det eksploderede fuldstændigt og har udviklet sig som en sneboldseffekt. Nu har vi forsøgt at sørge for, at alle får en del af kagen«, siger Anne Brødsgaard.

Hun forklarer, at journalisterne af samme grund ikke skal regne med at blive trakteret under arrangementet.

»De må selv tage kaffe og småkager med«, siger hun.

En komisk diskussion
Men den massive mediedækning af digtoplæsningen på H. C. Andersen Skolen i Vollsmose er helt efter bogen, mener kulturredaktør på Politiken, Rune Lykkeberg.

»Man må spørge, om det er os, der blæser en historie op. Eller om det er en stor historie, og vi dækker den. For mig er der ingen tvivl om, at historien er stor, og at vi dækker den«, siger Rune Lykkeberg.

Kulturredaktøren peger på, at Yahya Hassan selv har påtaget sig rollen som samfundskritiker.

»Vi har at gøre med en digter, som ikke bare vil være digter. Han vil både være digter og offentlig intellektuel«, siger han.

LÆS RUNE LYKKEBERGS KRONIK

»Og det er jo helt komisk, at når vi har en digter, som også gerne vil være intellektuel, og som har et budskab - at vi så har en diskussion om, hvorvidt vi overhovedet burde lade ham komme ud med det. For mig er det helt absurd«, siger Rune Lykkeberg.

Han mener, at Yahya Hassans udfald mod, hvad digteren kalder hykleriet blandt ghettoernes underklasse, åbner for en vigtig samfundsdebat - både i indvandrermiljøerne og i det øvrige Danmark.

I virkeligheden handler historien også om ytringsfriheden, og der er jo næsten ikke noget, der er vigtigere i det her land end det. Derfor dækker vi den selvfølgelig

»Der er nogle presserende historier, som bliver sat på spidsen. For dem og for os. Der er nogle verdener, der bliver bragt i spil i forhold til hinanden her - og det berettiger dækningen for mig«, siger Rune Lykkeberg.

Ingen nedtælling til borgerkrig

DR er et af de medier, som er stærkt repræsenteret ved dagens begivenhed i Vollsmose; retsreporteren Claus Buhr står klar med opdateringer på sikkerhedsområdet, og to live-hold, et reportagehold samt en videojournalist, er udstationeret i bydelen.

Men tv-stationen vil forsøge at fokusere på de konstruktive sider af historien, forsikrer chefen for DR Nyheder.

»Vi ønsker ikke at være med til at piske en steming op. Vi vil ikke være med til en eller anden form for nedtælling til borgerkrig i Vollsmose, det er ikke vores dagsorden«, siger Niels Klit.

LÆS OGSÅ

Men han er ikke i tvivl om, hvorfor digtoplæsningen er en stor historie.

»For det første rejser Yahya Hassan en meget vigtig debat, og til forskel fra tidligere opstår den indefra. For det andet er det også vigtigt, at den debat får lov til at finde sted«, siger Niels Klit.

»I virkeligheden handler historien også om ytringsfriheden, og der er jo næsten ikke noget, der er vigtigere i det her land end det. Derfor dækker vi den selvfølgelig«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden