Digtaften. Yahya Hassan læser i aften sine digte op i bydelen Vollsmose i Odense under heftigt opbud af både politi og presse.
Foto: RASMUS FLINDT PEDERSEN (arkiv)

Digtaften. Yahya Hassan læser i aften sine digte op i bydelen Vollsmose i Odense under heftigt opbud af både politi og presse.

Medier

Yahya-effekten: Journalister valfarter til Vollsmose

Knap 20 procent af gæsterne til Yahya Hassans digtoplæsning er journalister.

Medier

Hvor mange journalister skal der til at dække en digtoplæsning?

Man må spørge, om det er os, der blæser en historie op. Eller om det er en stor historie, og vi dækker den. For mig er der ingen tvivl om, at historien er stor, og at vi dækker den

Hvis det foregår i Vollsmose, og hovedpersonen er den 18-årige digter Yahya Hassan, er svaret 51.

LÆS OGSÅ

Så mange journalister er foreløbigt akkrediteret til at dække aftenens begivenhed på H.C Andersen Skolen, hvor eleverne bliver sendt tidligt hjem i dag, så PET og politiet kan sikkerhedsgodkende lokalerne.

Ingen kaffe og småkager
Godt halvdelen af de mange journalister kommer direkte til at overvære digtoplæsningen, som TV 2 News sender live fra.

Den anden halvdel af landets udsendte presse bliver henvist til et tilstødende lokale, fortæller Anne Brødsgaard fra by- og kulturforvaltningen i Odense Kommune.

»Vi har aldrig oplevet noget lignende. Det er blevet til et pressestunt, og det var jo ikke det, der oprindeligt var meningen«, siger Anne Brødsgaard og fortæller, at udover de 51 journalister er de 225 billetter til aftenens arrangement udsolgt.

Det eksploderede fuldstændigt og har udviklet sig som en sneboldseffekt. Nu har vi forsøgt at sørge for, at alle får en del af kagen

Mediernes interesse for Yahya Hassans digtoplæsning har taget kommunen på sengen, fortæller hun.

»Det eksploderede fuldstændigt og har udviklet sig som en sneboldseffekt. Nu har vi forsøgt at sørge for, at alle får en del af kagen«, siger Anne Brødsgaard.

Hun forklarer, at journalisterne af samme grund ikke skal regne med at blive trakteret under arrangementet.

»De må selv tage kaffe og småkager med«, siger hun.

En komisk diskussion
Men den massive mediedækning af digtoplæsningen på H. C. Andersen Skolen i Vollsmose er helt efter bogen, mener kulturredaktør på Politiken, Rune Lykkeberg.

»Man må spørge, om det er os, der blæser en historie op. Eller om det er en stor historie, og vi dækker den. For mig er der ingen tvivl om, at historien er stor, og at vi dækker den«, siger Rune Lykkeberg.

Kulturredaktøren peger på, at Yahya Hassan selv har påtaget sig rollen som samfundskritiker.

»Vi har at gøre med en digter, som ikke bare vil være digter. Han vil både være digter og offentlig intellektuel«, siger han.

LÆS RUNE LYKKEBERGS KRONIK

»Og det er jo helt komisk, at når vi har en digter, som også gerne vil være intellektuel, og som har et budskab - at vi så har en diskussion om, hvorvidt vi overhovedet burde lade ham komme ud med det. For mig er det helt absurd«, siger Rune Lykkeberg.

Han mener, at Yahya Hassans udfald mod, hvad digteren kalder hykleriet blandt ghettoernes underklasse, åbner for en vigtig samfundsdebat - både i indvandrermiljøerne og i det øvrige Danmark.

I virkeligheden handler historien også om ytringsfriheden, og der er jo næsten ikke noget, der er vigtigere i det her land end det. Derfor dækker vi den selvfølgelig

»Der er nogle presserende historier, som bliver sat på spidsen. For dem og for os. Der er nogle verdener, der bliver bragt i spil i forhold til hinanden her - og det berettiger dækningen for mig«, siger Rune Lykkeberg.

Ingen nedtælling til borgerkrig

DR er et af de medier, som er stærkt repræsenteret ved dagens begivenhed i Vollsmose; retsreporteren Claus Buhr står klar med opdateringer på sikkerhedsområdet, og to live-hold, et reportagehold samt en videojournalist, er udstationeret i bydelen.

Men tv-stationen vil forsøge at fokusere på de konstruktive sider af historien, forsikrer chefen for DR Nyheder.

»Vi ønsker ikke at være med til at piske en steming op. Vi vil ikke være med til en eller anden form for nedtælling til borgerkrig i Vollsmose, det er ikke vores dagsorden«, siger Niels Klit.

LÆS OGSÅ

Men han er ikke i tvivl om, hvorfor digtoplæsningen er en stor historie.

»For det første rejser Yahya Hassan en meget vigtig debat, og til forskel fra tidligere opstår den indefra. For det andet er det også vigtigt, at den debat får lov til at finde sted«, siger Niels Klit.

»I virkeligheden handler historien også om ytringsfriheden, og der er jo næsten ikke noget, der er vigtigere i det her land end det. Derfor dækker vi den selvfølgelig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce