Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING  (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

streaming. EL mener, at der skal satses meget mere på oplysning om, hvordan brugerne på lovlig vis kan benytte digitale tjenester.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere stiller krav om øget indsats mod piratkopiering

Venstre og DF fremlægger forslag om taskforce efter svensk model.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulovlig kopiering af bl.a. musik og film er et så stort problem, at der skal sættes massivt ind mod piraterne. Det mener Venstre og Dansk Folkeparti, som i fællesskab har fremsat et beslutningsforslag, som efter svensk forbillede peger frem mod en egentlig taskforce, hvis eneste opgave er at bekæmpe piratkopiering.

Partierne har stillet forslaget, selv om det kun er få måneder siden, at regeringen varslede en styrket indsats mod netop piratkopieringen.

Det seneste initiativ fra regeringen betyder bl.a., at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet bagmandspolitiet, skal være omdrejningspunkt i kampen mod ulovlighederne.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, mener imidlertid, at regeringens initiativ er utilstrækkeligt.

»Spørg aktørerne i branchen. De har tab i millionklassen på grund af piratkopiering. De skriger på handling, og til os siger de, at regeringens nye initiativ ikke er nok«, siger han.

I RettighedsAlliancen, der repræsenterer 18 organisationer inden for kulturprodukter, bekræfter kommunikationschef Mikala Poulsen, at man ønsker flere ressourcer sat ind mod den ulovlige virksomhed.

Regeringens nye initiativ er ikke nok

Fingeren på pulsen »Regeringens initiativ er en accept af, at vi står med et reelt problem, og vi anerkender også, at det kan have betydning, at alle nu kan aflevere deres anmeldelser om ulovlig kopiering hos bagmandspolitiet, for på den måde kan omfanget blive mere tydeligt. Men vi synes stadig, at aktiviteterne skal samles i en taskforce, for det kræver stor kompetence og specifik viden at beskæftige sig med området«, siger Mikala Poulsen. I regeringens initiativ er det hensigten, at der i hver politikreds skal være en betjent, som er kontaktperson i forhold til opretshavssager, men den model er man i RettighedsAlliancen skeptisk over for.»Organiseret kriminalitet i forbindelse med piratkopiering er ikke et område, man kan gå ind og ud af, mens man skal klare alle mulige andre opgaver i politiet. Internettet er ikke en statisk størrelse. Det er et område, hvor man skal have fingeren på pulsen hele tiden, og vi mener, at det vil spare ressourcer at lægge kræfterne til bekæmpelse af piratkopiering et sted«, siger Mikala Poulsen.

Sats på oplysning om lovlige tjenester
Dansk Industri er helt på linje med RettighedsAlliancen. Også DI ønsker en dansk taskforce efter svensk forbillede.

Hvorvidt der kommer en taskforce, bliver i høj grad op til Enhedslisten, og partiets ordfører Jørgen Arbo-Bæhr er på forhånd skeptisk over for en hel taskforce alene til at bekæmpe ulovlig kopiering.

Han mener, der skal satses meget mere på oplysning om, hvordan brugerne på lovlig vis kan benytte digitale tjenester.»Ulovlig kopiering kan bekæmpes på mange måder, og det behøver ikke være en taskforce. Det bliver nemt en dårlig investering i forhold til, hvor mange ressourcer man kommer til at bruge på det. Jeg tror, regeringens initiativer virker langt hen ad vejen, og Enhedslisten kommer ikke til at stemme for beslutningsforslaget«, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Taskforce har lange udsigter

Det er uklart, hvornår beslutningsforslaget kommer til behandling i Folketinget, men Michael Aastrup Jensen forsikrer, at forslaget om en taskforce ikke bliver skrottet, selv om Enhedslisten ikke bliver til at overbevise. »På et tidspunkt kommer der et folketingsvalg, og hvis vi får magt, som vi har agt, vil vi fremsætte vores forslag igen«, siger Michael Aastrup Jensen. Han er enig med Jørgen Arbo-Bæhr i, at det er vigtigt at få tjenester, hvor man lovligt kan foretage digital kopiering af film eller musik. »Det er godt, at vi har tjenester som Spotify og Netflix som lovlige alternativer, men der sker jo stadig piratkopiering og brud på copyright, og det må vi tage alvorligt, hvis vores musikere og filmproducenter skal kunne tjene penge i fremtiden«, siger han.

LÆS OGSÅ Socialdemokraternes ordfører Mogens Jensen synes, at regeringens initiativer nu skal have mulighed for at vise, om de har den ønskede effekt. »Hvis ikke det er tilfældet i løbet af et-to år, må vi jo se på det igen«, siger han.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden