Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kritik. Flere beskylder DR's licensbetalte journalistik for at underminere avisernes ambitioner om brugerbetaling på nettet.
Foto: JENS DRESLING

Kritik. Flere beskylder DR's licensbetalte journalistik for at underminere avisernes ambitioner om brugerbetaling på nettet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over halvdelen af netnyhederne er citathistorier

DR og dagbladenes netaviser låner flittigt af hinanden.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De statslige medier med DR i spidsen er de seneste år blevet beskyldt for at ødelægge dagbladenes muligheder for at tjene penge i en digital fremtid.

DR’s licensbetalte journalistik underminerer avisernes ambitioner om brugerbetaling på nettet, lyder kritikken fra dagbladsbosser og brancheforeningen Danske Medier, der påstår, at DR i stor stil planker dagbladenes indhold i såkaldte citathistorier. Det har politikerne ønsket opklaret.

I går udkom så den bestilte rapport om citatpraksis, som medieforskerne Mark Blach-Ørsten og Ida Willig, begge RUC, har stået bag. Den viser, at de danske netaviser i høj grad citerer hinanden og andre – og at der ikke er væsentlig forskel på, om man er et statsejet elektronisk medie som DR eller et dagblad.

LÆS OGSÅ

Det, som rapporten kalder »nyheder med eksplicit mediekilde« – altså en historie, hvor et andet medie er citeret, udgør over halvdelen af historierne i de undersøgte kategorier – og de egenproducerede nyheder udgør således under halvdelen.

Det bekræfter ifølge DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn hendes og DR-ledelsens fornemmelse af, at netmedierne handler nogenlunde ens, hvilket burde mane dagbladenes kritik til jorden.

»Vi er en del af et nyheds-økosystem, hvor vi citerer og bliver citeret. Det er en forudsætning for en levende samfundsdebat«, siger hun.

»Danske Medier har givet udtryk for, at vi byggede vores nyhedsformidling på deres arbejde, men undersøgelsen viser, at alle medier blander egne historier og citathistorier«.

Ikke ordentligt belyst

Hos Danske Medier er direktør Ebbe Dal ikke enig i, at diskussionen skulle være slut:

»Vi har ikke fået en undersøgelse, der for alvor belyser problemet«, siger han med henvisning til rapportens afsnit, hvor det præciseres, at undersøgelsen på grund af tidsmæssige og økonomiske rammer ikke kan »afdække spørgsmål omkring originalitet«.

Han fastholder påstanden om, at dagbladene producerer størstedelen af nyhederne, hvad den fem år gamle undersøgelse ’Hvor kommer nyhederne fra?’ viste.

LÆS OGSÅ

Medieordfører Mogens Jensen (S) ser ikke rapporten som anledning til politiske initiativer over for DR.

»Som jeg ser det, er der ikke belæg for at sige, at DR planker mere end andre medier. Så er spørgsmålet, om DR skal have lov at planke lige så meget som de andre – og jeg har svært ved at se, hvorfor man ikke skulle behandle medierne lige«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden